Polisutbildningens platser nästan fyllda
Polismyndigheten har länge haft svårt att fylla alla platser på landets polisutbildningar. Det är en av orsakerna till att Riksrevisionen nu inleder en granskning av antagningen till polisutbildningen. Peter Lindström, professor vid Linnéuniversitetet, säger att det faktiskt inte är fullt så många platser på polisutbildningen som står tomma. Trots det välkomnar han en granskning.
– När det handlar om tomma platser på landets polisprogram ser situationen bättre ut än på flera år, både här på Linnéuniversitetet och hos de andra lärosätena. Givetvis är det ändå bra att Riksrevisionen tittar på effektiviteten i rekryteringsprocessen, eftersom processen är väldigt dyr.
Det säger Peter Lindström, professor i kriminologi och prefekt för institutionen för kriminologi och polisiärt arbete vid Linnéuniversitetet. Ytterligare orsaker till Riksrevisionens granskning är dels kritiken om att olämpliga personer har antagits till polisutbildningen, dels att processen för att få en utbildningsplats är utformad så att färre kvinnor och personer med utländsk bakgrund klarar antagningen. Det är flera faktorer som bidrar till att regeringens tillväxtmål om 10 000 fler polisanställda vid utgången av år 2024 inte kommer att nås.
Många studenter och god genomströmning
Höstterminen 2024 är Linnéuniversitetets platser på polisutbildningen fyllda till 91 procent, och inför kommande vårtermin är platserna redan fyllda till 89 procent. De senaste åren har lärosätets siffror legat på 83–86 procent. Men enbart de siffrorna räcker inte för att ge en helhetsbild av situationen.
– Nej, det är också viktigt att titta på genomströmningen av studenter, alltså hur många av dem som börjar på utbildningen som verkligen kommer att arbeta som poliser. Där är siffran 80 procent för landets polisutbildningar – en väldigt bra siffra. Det är egentligen bara specialistutbildningen för sjuksköterskor som vill bli barnmorskor som har en bättre genomströmning, säger Peter Lindström och fortsätter:
– Nyligen kom Tidöpartierna med förslaget att poliser ska få sina studieskulder avskrivna efter fem års arbete. Vi tänker att det troligen kommer att innebära både ännu högre söktryck, färre tomma platser och att fler studenter slutför sin utbildning.
Flexibilitet och framtidstro
Sedan 2019 finns polisutbildningen också i Borås och Malmö, förutom i Umeå, Stockholm och Växjö. Linnéuniversitetet har genom åren visat på stor flexibilitet. Lärosätet har utökat med fler klasser när polismyndigheten har efterfrågat det, och erbjudit olika studieformer för att underlätta för den som vill utbilda sig till polis, oavsett var i livet som hen befinner sig.
Nyligen startade också ett nytt kandidatprogram i rättsvetenskap och söktrycket var stort. Om några år kommer Linnéuniversitetet att kunna erbjuda ännu fler utbildningar inom spektrumet kriminologi och juridik.
– Ja, inom ett par år är tanken att vi ska kunna erbjuda ett juristprogram, och redan hösten 2025 ett nytt kandidatprogram i kriminologi med inriktning mot polisiärt arbete. Vi använder begreppet ”polisiärt arbete” i en lite vidare kontext, så att det innefattar utövande av såväl formell som informell social kontroll. Det gör att studenterna under utbildningen kommer att få kunskaper om polisers yrkesutövande i relation till socialtjänst, skola och andra myndigheters så kallade ”policing”-verksamhet.