Elin Lindehoff

Så kan alger rena utsläpp inom industrin

Elin Lindehoff, docent vid institutionen för biologi och miljö, forskar om hur vi kan rena utsläpp från industrin med hjälp av alger. Hon är aktuell som gäst i SVT:s nya programserie Forskarna, vars första avsnitt handlar om just alger.

Berätta om forskningen om alger vid Linnéuniversitetet.

– I forskargruppen Algoland studerar vi hur mikroalger kan användas för att rena utsläpp från industrin. Det hela går ut på att man leder rökgas och processvatten genom behållare med alger. Algerna fångar upp koldioxid och näringsämnen som omvandlas till mer alger i stället för att släppas ut i naturen. På så vis kan man minska koldioxidutsläpp och övergödning, säger Elin Lindehoff och fortsätter:

– Algerna som bildas kan dessutom användas till djurfoder, jordförbättring eller biobränsle. Vi samarbetar med många olika typer av industri, till exempel producenter av pappersmassa, värme- och avfallshantering och livsmedelsindustrin.

Behållare med alger som renar utsläpp från Södra cell i Mösterås
Så här ser det ut när alger renar utsläpp från industrin. På testanläggningen hos Södra Cell i Mönsterås leds fabrikens utsläpp genom behållare där algerna fångar upp koldioxid och andra näringsämnen som blir till biomassa i stället för att släppas ut i naturen. Linnéuniversitetet

Vad gör alger till en så bra lösning för att rena luft och vatten?

– Vi utnyttjar det algerna är bäst på, att växa! De tar upp näring, utnyttjar solljuset och delar sig till nya mikroalger. Alger har fördelen att de kan odlas på ej odlingsbar mark såsom hustak eller bakgårdar och eftersom vi använder processvatten från industrin förbrukar vi heller inte något dricksvatten. Det är inte många grödor som har de här fördelarna.

Vad är det senaste i er forskning?

– Vi har nyligen visat att det faktiskt går att odla alger året runt även på våra breddgrader, där bristen på solljus är ett problem under vinterhalvåret. Genom att tillsätta vasslevatten i odlingarna får vi en hög algproduktion även i dåliga ljusförhållanden.

Vad mer kan vi använda alger till i framtiden, tror du?

– Till läkemedel! I dag känner vi bara till en bråkdel av de aktiva substanser som alger producerar. Här finns framtidens mediciner.

 

Läs mer:

Linnéuniversitetets forskargrupp Algoland.

Elin Lindehoff medverkar i första avsnittet av SVT:s nya programserie ”Forskarna”

Hon är även medförfattare till en ny forskningsstudie som visar hur algodlingar kan optimeras för att rena luft och vatten även på vinterhalvåret.