Middagr i hus Radix för SFSFUM maj 2024

Årets Studentstad blev mötesplats för hela Sveriges studentkårer!

Kalmar blev Årets studentstad 2023 och fick därför äran att i år stå värd för Sveriges förenade studentkårers årliga fullmäktigemöte (SFSFUM) som arrangerades på Universitetskajen i Kalmar 2-5 maj.

SFS fullmäktige, vanligen benämnt SFSFUM, är Sveriges förenade studentkårers högsta beslutande organ. Det är på SFSFUM som medlemskårer träffas för att diskutera och besluta om nästa års politiska prioriteringar, kommande budget och styrdokument. Under fullmäktigemötet utses förtroendevalda, bland annat styrelse och valberedning. Under mötet valdes Rasmus Lindstedt från Försvarshögskolans studentkår till ny ordförande och Elsa Berlin från Tekniska Högskolans studentkår blir vice ordförande. I juni avgår nuvarande ordförande Jacob Färnert och vice ordförande Klara Dryselius. 

Peter Aronsson talar vid invigningen av SFSFUM 2024

Runt 220 personer från lärosäten norr till söder deltog i helgens SFSFUM. Rektor Peter Aronsson hälsade stolt alla välkomna till Linnéuniversitetet och till Kalmar under invigningen på fredagsmorgonen. Även kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun Johan Persson talade vid invigningen och berättade för besökarna hur mycket universitetet och studenterna betyder för Kalmar som stad.

Deltagare från SFSFUM 2024

Det var tre långa dagar av hårt arbete för de som deltog men helgen innehöll också en rad sociala aktiviteter. Efter incheckning på torsdagseftermiddagen var det kvällsaktiviteter på kårhuset och på fredag kväll bjöds alla till vackra Teatervallen vid Kalmar Teater för middag och underhållning.

På lördagskvällen anordnades ”upplevelsemiddag” på Universitetskajen med mingel, lokalproducerad mat i foodtruck-maneér varvat med olika sorters underhållning. Kvällens första uppträdande kom från Malin Törnkvist som varit med och skrivit låter We Are för Årets Studentstad 2023.

Malin Törnkvist sjunger på SFSFUM 2024
När Kalmar utsågs till Årets studentstad 2023, ville kommunen hylla staden med en låt. Uppdraget gick till studenter på kursen singer-songwriter vid Linnéuniversitetet. Malin Törnqvists och Adam Butlers låt ”We are” var den som valdes ut att representera Kalmar.
Lisen Hertzman uppträder på SFSFUM 2024
När solen gått ner bjöd Lisen Hertzman på spektakulär eldshow på Agneta Blads plats vid amfiteatern vid hus Radix.

Efter detta bjöds det på mer sång och dans, tal, studentvisor och eldshow. Det hölls också prisutdelning av Wahlénska priset, ett pris som kansliet på SFS delar ut årligen till en eller flera personer som under det gångna året har varit ett stort stöd till kansliet och/eller bidragit till att göra arbetet lättare, roligare och bättre.

Jacob Färnert håller tal vid SFSFUM
Nuvarande ordförande Jacob Färnert håller tal vid middagen i hus Radix på Universitetskajen.
Männsikor i hus Radix
Mingel, skratt, fina samtal och god mat på lördagskvällen.

 - Det har varit så roligt att välkomna kårstyrelser från hela Sverige och visa upp vårt bästa från universitetsstaden Kalmar och vårt fantastiska nybyggda universitet i hjärtat av staden, säger en nöjd Alexandra Petrakou, Universitetsstrateg vid Kalmar kommun och en av medlemmarna i den projektgrupp som arbetat med evenemanget. 

För att se fler bilder och intervjuer med deltagare kika in i våra sociala medier.

SFSFUM sker i samarbete med Sveriges Förenade Studentkårer, Linnékåren, Kalmar kommun och Linnéuniversitetet.