Statsministern pratar med polisstudenter

Statsminister Ulf Kristersson besökte polisutbildningen

Pistolskytte, visitering av narkotikapåverkad person och ett blodigt självmordsförsök. Det var vad statsminister Ulf Kristersson (M) fick se när han besökte Linnéuniversitetets polisutbildning under onsdagsförmiddagen.

Examinationerna avlöser varandra så här dags på året. Att statsminister Ulf Kristersson kom på besök gjorde ingen skillnad för polisstudenterna som examinerades i akutsjukvård.

De fick i stället en extra aspirant med sig, som visade sig vara fullt behjälplig med att lägga tryckförband över ett blödande skärsår på en person som försökt ta sitt liv genom att skära sig i armen.

–  En patrull har skickats till den här lägenheten för att det finns misstanke om att en person inte mår så bra. Studenterna vet inte vad som väntar, men vi vill se att de hanterar situationen taktiskt korrekt, att de kan värdera vilka första sjukvårdsinsatser som behövs och att de använder rätt lagutrymme för att ta hand om personen, förklarar Henrik Berglund, universitetsadjunkt i akutsjukvård, samtidigt som figuranten häller på lite mer låtsasblod.

Instruerade statsministern

Studenterna gjorde allt rätt och instruerade statsministern hur han skulle göra för att stoppa blödningen med hjälp av en så kallad tourniquet, ett tryckförband.

Ulf Kristersson fick även se hur en polispatrull samarbetar vid en visitation av en person misstänkt för narkotikabrott och var även med under FPU-studenternas (Funktionsinriktad polisutbildning) skjutövning med teknikträning.

Statsministern besökte Linnéuniversitetet i samband med en dörrknackningskampanj i Växjö inför EU-valet, som han genomförde tillsammans Moderaternas kandidat till Europaparlamentet Tomas Tobé.

Blodig person får hjälp
Statsminsiter Ulf Kristersson tar hand om en skadad person under en examination i aktusjukvård. Ulrika Bergström