Sveriges vassaste matteelever samlades på Sonja Kovalevsky-dagarna
130 matteälskande gymnasieelever från hela landet samlades på Linnéuniversitetet den 8-9 november under Sonja Kovalevsky-dagarna. Under en och en halv dag fick de ta del av både spännande workshops och inspirerande föredrag. Och så klart massor av matte-kluringar!
Nationalkommittén för matematik vid Kungliga Vetenskapsakademin arrangerar årligen Sonja Kovalevsky-dagarna i samarbete med Svenska matematikersamfundet. Evenemanget riktar sig till gymnasieelever med särskilt intresse för matematik, och under 2024 och 2025 är Linnéuniversitetet värd. Gymnasieskolor från hela Sverige har valt ut två elever, en tjej och en kille, som får åka till Linnéuniversitetet för att ytterligare inspireras och utvecklas i matematik. Under eventet delas också Sonja Kovalevsky-priset ut, ett särskilt pris för bästa gymnasiearbete i matematik författat av kvinnliga elever.
– Det här är ett unikt och roligt tillfälle när Sveriges mest matematikintresserade elever kommer till Linnéuniversitetet och Växjö. Vårt mål är att inspirera eleverna till att fortsätta studera matematik och teknik, säger Marcus Nilsson, universitetslektor på Fakulteten för teknik som var med under dagarna.
Vem var Sonja Kovalevsky?
Sonja Kovalevsky (1850–1891) var en framstående matematiker, Sveriges första kvinnliga professor och världens andra kvinnliga professor i ämnet matematik. År 1881 flyttade Sonja Kovalevsky från Ryssland till Sverige och blev docent vid Stockholms högskola (dagens Stockholms universitet). År 1889 utsågs hon till professor. Sonja Kovalevsly har bland annat bidragit inom matematisk analys och partiella differentialekvationer och var en pionjär för kvinnor inom matematik globalt. Källa: kth.se
Inspirationsföreläsning med influenser i matte
En av höjdpunkterna på programmet var inspirationsföreläsningen med matte-influencern Eleonora Svanberg. Som liten fick Eleonora Svanberg kämpa med både matematik och fysik i skolan, trots att hon hade en fallenhet att lösa sifferproblem. Idag är hon är en 25-årig doktorand i matematisk fysik vid ett av världens främsta universitet, Oxford University. Via sitt Tik Tok-konto med 142 000 följare inspirerar hon unga matematikintresserade över hela världen. Eleonora har också grundat ”Girls in STEM” (Science, Technology, Engineering, and Mathematics), en organisation med syfte är att att främja och stötta intresset av naturvetenskap, matematik och teknik hos unga tjejer.