Flagga

Två doktorandtjänster får finansiering av KK-stiftelsen

Linnéuniversitetet beviljas medel för två nya doktorandtjänster av KK-stiftelsen. Projekten handlar om attraktiva arbetsgivare inom välfärden och migranters språkutveckling på arbetsplatsen.

Attraktiva arbetsgivare inom välfärden

  • Projekt: Attraktiva arbeten i välfärdsprofessionella organisationer: kompetensförsörjning i skola, vård och social omsorg.
  • Projektledare: Ylva Ulfsdotter Eriksson, institutionen för samhällsstudier
  • Anslag: 3 834 240 SEK

Ylva Ulfsdotter Eriksson, vad handlar doktorandprojektet om?
– Projektet handlar om vad välfärdsprofessionella organisationer – skola, vård och social omsorg – kan göra för att bli och vara attraktiva arbetsgivare. Hur arbetar de med att attrahera och behålla personal?
 
– Idag dag råder det kompetensbrist i flera av välfärdens verksamheter. Och rapporter visar att allt fler anställda vill sluta och söka sig till andra arbetsgivare och yrkesområden. Detta är ett hot mot välfärden. Därför behöver vi mer kunskap om vad som utgör en attraktiv arbetsgivare inom välfärden, avseende till exempel arbetstider, lön och förmåner, arbetsklimat, arbetsmiljö och organisationskultur.
 
Vad är syftet med projektet?
– Syftet med projektet är att, i samarbete med arbetsgivare, fackförbund och branschföreningar, utforska hur arbetsgivare inom välfärden utvecklar erbjudanden om attraktiva villkor, samt hur dessa uppfattas av de anställda. Målet är att i samproduktion och forskningsbaserat skapa en grund för utvecklade strategier för kompetensförsörjning i välfärdsprofessionella organisationer.
 
När beräknas doktorandtjänsten börja?
– Den nya doktoranden planeras att vara på plats från augusti 2025.

Migranters språkutveckling på arbetsplatsen

  • Projekt: Språkutveckling bortom klassrummet: En samverkande studie av vuxna migranter i arbetslivet.
  • Projektledare: Robert Walldén, institutionen för svenska språket
  • Anslag: 3 840 000 SEK

Robert Walldén, vad handlar doktorandprojektet om?
– Projektet handlar om vuxna migranters möjlighet att utveckla sitt språk på arbetsplatsen. Eftersom tidigare forskning har pekat på att det ofta finns en betydande klyfta mellan språkutbildningen svenska för invandrare och de språkliga krav som ställs på arbetsplatser såg vi behovet av att stärka forskningen på området, genom att förflytta fokuset till språkanvändning på arbetsplatsen.

– Resultaten kan användas för att förbättra språkutbildningen för vuxna migranter, och även underlätta för arbetsgivare att skapa goda förutsättningar för språklig utveckling och inkludering.
 
Vad är syftet med projektet?
– Syftet med projektet är att undersöka hur vuxna migranter använder svenska språket på olika typer av arbetsplatser och hur arbetsplatserna kan bidra till att främja de anställdas språkutveckling. Projektet är samverkande, vilket innebär att doktoranden kommer att arbeta tillsammans med de vuxna migranterna och nyckelpersonerna på arbetsplatser för att förstå och förbättra förutsättningarna för språkutveckling.
 
När beräknas doktorandtjänsten börja?
– Målet är att tjänsten ska börja i september 2025.