PG Fahlström föreläser för tränarna på kursen

Unikt samarbete mellan SHL och Linnéuniversitetet

Idag samlades elittränarna i Svenska Hockeyligan, SHL, på Vida Arena i Växjö. Men denna gång var det inte för att spela hockey, istället var det kursstart för en unik utbildning som tagits fram på uppdrag av SHL. Under hockeysäsongen kommer nämligen Linnéuniversitetet att kompetensutveckla 20 av Sveriges elittränare.

Att arbeta som elittränare är en komplex och väldigt utsatt roll. Det handlar om att kunna hantera pressen i de kortsiktiga och snabba besluten, men samtidigt krävs en förståelse för hur ledarskapet påverkar i ett längre perspektiv – allt på högsta nivå.

– Under kursen kommer vi sätta in ledarskapet i ett större sammanhang. Vi vill stärka individen bakom tränarrollen och kommer bland annat att prata om hur elitledarskapet blir hållbart. Att ha strategier och verktyg för att orka med i längden är avgörande, menar Tobias Stark, lektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Att samla Sveriges elittränare för att gå en kurs tillsammans kan också innebära vissa utmaningar i undervisningen och diskussionerna.

– När de går kursen är de ju kurskamrater men när de ses nästa gång kan det vara matchdags och då är de istället varandras konkurrenter. Jag tror och hoppas att vi kan skapa ett öppet klimat där vi hjälper varandra att höja nivån i svensk hockey i stort.

PG Fahlström och Tobias Stark
Kursen leds av Per Göran Fahlström och Tobias Stark, lektorer vid institutionen för idrottsvetenskap.

Bäst i världen

Visionen för svensk hockey är att bli bäst i världen och SHL ser denna utbildningsinsats som en bidragande faktor i den riktningen.

Johan Hemlin
Johan Hemlin, sportchef på SHL.

– Vår målsättning är att ha världens bästa utvecklingsmiljö för spelare och ledare, och där är ju tränarna en viktig del. Här kan den enskilde tränaren få diskutera med andra elittränare, de träffas inte så ofta i de här sammanhangen, och dessutom få verktyg att använda i sin vardag, säger Johan Hemlin, sportchef på SHL.

– En kurs på universitetsnivå blir en kvalitetsstämpel, någonting som kan verka över tid. Vi vet att vi får en proffsig inriktning rakt igenom och tror att det är det som krävs för att lägga sig på en nivå över de traditionella svenska hockeykurserna.

Utbildningen, som ger 7,5 högskolepoäng, innefattar fyra fysiska träffar samt digitala möten. Den sista träffen sker i samband med hockey-VM i Stockholm våren 2025.

Kursen kommer att ledas av Tobias Stark och kollegan Per Göran Fahlström, som båda har mångårig erfarenhet kopplat till hockey, ledarskap inom idrotten och talangforskning.

– Jag spelade och dömde hockey som ung men har de senaste 25 åren ägnat mig åt att forska kring ishockeyns kulturhistoria. Att utbilda SHL:s elittränare känns väldigt roligt och jag ser fram emot att kunna bidra med nya perspektiv och verktyg för att de ska känna sig stärkta i sin yrkesroll, säger Tobias.

Tränarna