Jonas Svensson och Peter Skoglund

Varför gör man hällmålningar idag? Och hur tolkar AI-språkmodeller islam?

Det är frågor som det kommer att forskas kring vid Linnéuniversitetet under de närmaste åren tack vare det stöd om 7 miljoner kronor som Riksbankens Jubileumsfond beviljat professorerna Peter Skoglund och Jonas Svensson.

I höstens stora omgång av forskningsfinansiering från Riksbankens Jubileumsfond beviljade man forskningsmedel inom utlysningen RJ Projekt om totalt drygt 7 miljoner kronor till två projekt från Linnéuniversitetet.

Varför gör man hällmålningar idag?

Peter Skoglund, professor i arkeologi vid institutionen för kulturvetenskaper, kommer i sitt projekt att forska om samburufolket i norra Kenya och deras hällmålningar.

– Samburukrigarna gör än idag hällmålningar av människor, djur och vapen för att uttrycka sin kulturella identitet. Vi kommer att samarbeta med olika generationer av hällmålare och lära oss varför, när och var de gör hällmålningar. Vi ska diskutera bilderna, vad de representerar och hur de relaterar till det omgivande landskapet.

Det övergripande målet är att förstå den sociala och miljömässiga kontexten för samburus hällmålningar, samt att analysera hur traditionen har förändrats under de senaste 100 åren.

– Forskningen är mycket lokalt förankrad. Vi kommer att interagera med nutida hällmålare för att förstå hur de förvaltar denna tradition i en föränderlig värld. Vi har även en kontinuerlig dialog med samburusamhällena och deras organisationer kring projektets mål och genomförande.

  • Projekt: Att göra hällmålningar idag – möten med utövande hällmålare bland Samburufolket
  • Bidrag: 5 186 590 kronor

Hur tolkar AI-språkmodeller islam?

Jonas Svensson är professor i religionsvetenskap vid institutionen för kulturvetenskaper. I sitt projekt kombinerar han islamologi med AI-forskning.

– Jag ska undersöka hur stora språkmodeller som GPT-4, Claude, Llama och Grok tolkar islam och ger råd i religiösa frågor.  I min analys av modellernas svar på frågor om till exempel Koranen och rätt tro och praktik, samt ställningstaganden i kontroversiella ämnen inom islam, kommer jag att jämföra dessa med människors tolkningar i historia och nutid.

Projektet syftar till att identifiera och i möjligaste mån förklara mönster i AI-modellernas svar. Den data som skapas i projektet, det vill säga modellernas tolkningar av islam, kommer att göras tillgänglig för framtida forskning.

  • Projekt: Artificiella ‘ulama – mönster och partiskhet i icke-mänsklig islam
  • Bidrag: 1 822 254 kronor

Mer information