60 lärare samlades för workshop om generativ AI i skolan
Den 29 april deltog 60 lärare i en workshop om generativ AI i utbildning, arrangerad inom ramen för skolnätverket RUC-IT. Sedan lanseringen av ChatGPT 2022 har skolan ställts inför nya utmaningar, inte minst när det gäller fusk och bedömning av elevers kunskaper vid skriftliga hemuppgifter. Med detta som bakgrund syftade workshopen till att utforska hur generativ AI kan användas i undervisningsplanering, och vilka kompetenser och förståelser som blir viktiga i sådana sammanhang.
Workshopen, som leddes av doktorand Johanna Velander från Institutionen för datavetenskap och medieteknik, inleddes med en kort introduktion till hur generativ AI fungerar. Deltagarna fick en gemensam grund kring neurala nätverk och hur stora språkmodeller (LLM) designas för att agera i linje med mänskliga värderingar – ett område som kallas för LLM-alignment.
Därefter arbetade deltagarna individuellt med en anpassad chatbot baserad på OpenAIs GPT-4 mini. Syftet var att planera en undervisningsaktivitet relevant för den egna kontexten, med målet att generera en praktiskt användbar sammanfattning av interaktionen med AI:n. Chatboten hade två olika lägen: ett utan särskilda instruktioner, likt en vanlig LLM, och ett där AI:n var instruerad att ställa frågor som främjade förståelse och kritisk reflektion kring svaren.
Avslutningsvis genomförde deltagarna en SWOT-analys i grupper om fyra till fem personer, där de identifierade styrkor, svagheter, möjligheter och hot med att använda AI för lektionsplanering. Diskussionen visade att generativ AI är användbar för att generera idéer, strukturera och sammanfatta text samt spara tid. Samtidigt betonades att denna tidsbesparing kräver att användaren noggrant granskar AI:ns svar, då dessa ofta brister i faktakvalitet, saknar källhänvisningar och riskerar att begränsa kreativiteten genom att återanvända liknande formuleringar.
Stort tack till alla som deltog och bidrog till en intressant och lärorik eftermiddag där vi fick möjlighet att diskutera över disciplinära gränser för att få ett förhållningssätt till AI i utbildning knutet till lärares praktik. Johannas bedriver som doktorand forskning om AI litteracitet i utbildning och mer specifikt lärarutbildningen inom forskarskolan UPGRADE som finansieras av Vetenskapsrådet.