Andreas Önnerfors får pris av Svenska Akademien
Andreas Önnerfors, projektledare för Faktajouren på Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet, har tilldelats Svenska Akademiens Zibetska pris. Priset på 70 000 kr delas ut vartannat år till en ”förtjent witterhetsidkare” som bidragit till den allmänna folkbildningen.
Hans forskning spänner över flera områden, från Svenska Pommern till frimureriets historia och konspirationsteorier, senast genom boken Konspirationsteorier: Meningsskapande berättelser i historia och nutid.
Andreas Önnerfors är en av experterna bakom Faktajouren vid Medieinstitutet Fojo, och arbetar med fortbildning av journalister inom området faktaresistens, extremism och hot mot yttrandefriheten. Han leder kurser runt om i landet för Fojos räkning och är även verksam som expert i EU:s kunskapshub för förebyggandet av radikalisering.
Som idé- och lärdomshistoriker bidrar han till förståelsen av varför människor har tänkt som de gjort historiskt, varför idéer uppkommer och skapar mening i en särskild tid och hur idéer utvecklas. På så sätt kan han ofta ge bra svar på varför det ser ut som det gör idag.
– Konspirationsteorier är inte en källa till säker kunskap, de kan vilseleda och radikalisera människor. Därför är det för mig som forskare viktigt att tala om för allmänheten att det förhåller sig så och vilka negativa konsekvenser det kan få, säger han.
I sin bok sammanfattar han forskningsläget och vad man skulle kunna forska om framöver och hoppas inspirera andra forskare. Han är övertygad om att det finns många fenomen som forskare skulle kunna undersöka tillsammans i framtiden.
– Jag hoppas min bok ska ge impulser till ytterligare forskning, för jag vill kasta ut krokar som kan bidra till förståelsen av hur vi kan skapa goda samhällen. Det låter kanske lite väl idealistiskt men det är det vi behöver fundera över. Just nu ser jag det som en skyldighet att forskare genom sin forskning bidrar till bättre samhällen.
Att han tilldelats priset kommer han att fira tillsammans med sina kollegor och sin familj, och genom att köpa en elcykel som kan göra hans pendling från hans hus på landet till Lessebo station lite mer human.
Grattis Andreas!
Mer information:
Läs mer om Zibetska priset på Svenska Akademiens hemsida.
Medieinstitutet Fojo grundades 1972 och är en ledande kraft i att stärka och utveckla journalistik och medier i Sverige, bland annat genom att erbjuda yrkesverksamma journalister fortbildning. Läs mer på Fojos hemsida.