Bårby borg

Två arkeologiska utgrävningar i Bårby borg på Öland under 2025

Årets grävningar inom projektet Kris, Konflikt och Klimat utförs i Bårby borg och äger rum under två perioder, tre veckor i maj och fyra veckor i september/oktober 2025.

Bårby borg ligger i Mörbylånga socken på sydvästra Öland, precis invid Västra landborgen. Mårten Stenberger genomförde en mindre undersökning 1930 i borgen. Grävningen visade att här finns avsatta kulturlager men inga fynd eller tydliga anläggningar påträffades. En del fynd har dock genom åren hittats i ploglagren, bland annat ett bysantinskt guldmynt, en solidus daterad till AD 518–527. Det finns också spår av medeltida aktiviteter i borgen.

En geofysisk kartering med georadar har visat att det finns en mängd lämningar efter husgrunder i marken inom murarna. Ett femtiotal hus av järnålderskaraktär har identifierats och den rumsliga fördelningen av husen, deras form och storlek stämmer förhållandevis väl överens med vad som är känt från flera tidigare undersökta ringborgar på Öland som Eketorp II, Sandby borg och Treby borg.

Syftet med årets undersökningar är att säkra källmaterial som kan hjälpa till att datera aktiviteten i borgen, och identifiera vilka aktiviteter som har ägt rum i borgen. Årets grävningar har föregåtts av en detaljerad laserscanning med hjälp av drönare, en georadarundersökning och en geokemisk kartering, vilka har bestämt var vi skall gräva.

De två grävningarna genomförs som seminariegrävningar, i maj av Stockholms universitet under ledning av professor Sven Isaksson och i september/oktober av Linnéuniversitetet under ledning av docent Ludvig Papmehl-Dufay. Tider för guidade visningar av grävningen kommer att presenteras under våren på Kalmar läns museums hemsida samt på projektets hemsida www.ringforts.com.

Projektet, som är finansierat av Riksbankens Jubileumsfond, är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Linnéuniversitetet och Kalmar läns Museum och leds av professor Kerstin Lidén vid Stockholms universitet.

Kontakt

 

Bilden kommer från Kalmar Läns Museum.