AWA möter framtiden: Ett nytt kapitel inom digital innovation
Att förena teknologi med immaterialrätt kan verka som en utmanande uppgift, men för AWA Sweden, ett ledande konsultbolag inom patent och varumärken, har detta blivit verklighet genom ett framgångsrikt samarbete med DigIT Hub och Linnéuniversitetet.
Mellan april och september 2024 genomförde AWA ett projekt för att utforska hur generativ AI och stora språkmodeller (Large Language Models, LLMs) kan användas för att förbättra kvaliteten och effektiviteten vid framtagning av patenttexter. Med hjälp av expertis från akademin och ett starkt fokus på innovation har AWA tagit viktiga kliv mot en mer digitaliserad framtid.
En ny väg för AWA
Henrik Aurell, ansvarig för AWAs affärsområde inom AI, mjukvara och kommunikationsteknik samt initiativtagare till bolagets AI-satsning berättar om bakgrunden till projektet och sin roll i det.
"Vi har i många år hjälpt våra kunder att navigera i innovationssystemet, men detta var första gången vi själva kunde dra nytta av det. Vi ville undersöka hur generativ AI kunde stötta våra patentkonsulter i arbetet med att skapa och utforma patentansökningar. Vårt mål var att utveckla en lösning som både kunde effektivisera arbetet och höja kvaliteten på ansökningarna genom att kombinera AI-teknologi med våra konsulters expertis."
Henrik, som har över 20 års erfarenhet inom immaterialrätt, leder AWAs satsning på AI och digital transformation. Hans roll har varit central i att definiera projektets inriktning och säkerställa att lösningen är anpassad till företagets behov och branschens höga krav på säkerhet och noggrannhet.
Initiativet tog fart genom en kontakt med Camilla Dahlin på IUC Syd och genom kontakt med projektet DigIT Hub, vilket ledde till en koppling med Alexander Gustafsson och Diana Unander vid Linnéuniversitetet. Diana Unander spelade också en viktig roll genom att bidra med akademisk expertis och stöd i projektets genomförande. "Det blev verkligen en perfekt matchning," säger Henrik.
Utmaningar och lösningar
Projektet syftade till att utveckla ett AI-baserat verktyg för att hjälpa patentkonsulter att effektivt skapa juridiskt korrekta patentansökningar. En av de största utmaningarna var säkerheten.
"Många generativa AI-lösningar bygger på OpenAI:s ChatGPT, men vi kunde inte använda molnbaserade tjänster på grund av sekretesskrav. Tack vare Alexanders expertis kunde vi hitta en lösning med lokala AI-modeller som inte behöver internetuppkoppling," säger Henrik.
Med en agil teknisk struktur kunde teamet dessutom säkerställa att de inte blev låsta till en specifik AI-modell, utan att verktyget kan uppdateras och anpassas efter nya tekniska framsteg.
Ett steg mot framtiden
Genom samarbetet med DigIT Hub och Linnéuniversitetet har AWA tagit ett viktigt kliv mot att integrera generativ AI i sitt arbete med patenthantering. Projektet visar hur innovation och expertis kan förenas för att skapa lösningar som både effektiviserar och höjer kvaliteten i en komplex bransch.
Vi vill rikta ett stort tack till Henrik Aurell på AWA för att att han delat med sig av sina insikter och erfarenheter från projektet, samt till Linnéuniversitetet för deras viktiga bidrag i projektet!
I nästa del av den här artikelserien pratar vi med Alexander Gustafsson och Diana Unander från DigIT Hub och Linnéuniversitetet om processen bakom projektet – hur samarbetet tog form, vilka utmaningar de mötte och vilka lärdomar de tar med sig. Håll utkik!
Vad gör AWA?
AWA är ett konsultbolag specialiserat på immaterialrätt. De hjälper sina kunder att skydda och utveckla sina innovationer genom patent, varumärken, upphovsrätt och domännamn. Genom strategisk rådgivning och juridisk och teknisk expertis arbetar AWA för att stärka sina kunders konkurrenskraft och affärsmöjligheter på en global marknad.
Text: Maria Fridolfsson, Växjö Linnæus Science Park