Två studenter står vid EDI-utrustningen på Linnéuniversitetet.

Bli musiklärare med EDI som huvudinstrument – en ny möjlighet på Linnéuniversitetet

Från och med hösten 2025 erbjuder Linnéuniversitetet en unik möjlighet för blivande musiklärare: att studera med EDI (Electronic Digital Instrument) som huvudinstrument. Björn Elmgren är en av de programansvariga och menar att detta är ett banbrytande steg som öppnar dörrar för en ny generation musiker och pedagoger, och som speglar hur musik skapas idag.

Björn Elmgren

- Musikskapandet har förändrats och allt fler unga använder digitala verktyg i sitt musicerande. Många säger ”Jag spelar inget instrument, men jag skapar musik med min dator varje dag”. Nu öppnar vi en dörr in i musikläraryrket för dessa kreativa människor, säger Björn.

Det finns en stor brist på musiklärare i Sverige och genom att erbjuda EDI som huvudinstrument breddar vi rekryteringen och möter en växande målgrupp. Denna möjlighet kommer innebära att fler kan utbilda sig till lärare.

Marcus Sevelius är också programansvarig på ämneslärarprogrammet och förklarar att studera med EDI som huvudinstrument innebär att du utvecklar ditt musicerande både individuellt och i ensemblespel. Undervisningen skiljer sig från traditionella instrumentstudier genom att den kräver kunskap om digitala verktyg och en nyfikenhet på teknik.

Marcus Sevelius

- Elektroniska digitala instrument har länge varit en del av musikskapandet – från tidiga analoga Moog-syntar till dagens datorer och mobila enheter. EDI är ett digitalt instrument består av en kontrollenhet, en användarkonfigurerad programvara och en dator, förklarar Marcus.

Björn berättar vidare att EDI, till skillnad från traditionella instrument som gitarr, piano och fiol är utformat helt efter användarens behov. Det kan alltså anpassas efter den enskilda musikerns tekniska förmåga och musikaliska preferenser.

- Det krävs inga avancerade motoriska färdigheter för att skapa välljudande musik med EDI, men möjligheten att arbeta med mer komplexa kontrollenheter finns för den som önskar, säger Björn.

Både Marcus och Björn lyfter fram musikens viktiga roll i ungas utveckling – hur den förbättrar det abstrakta tänkandet, ger återhämtning och stärker den psykiska hälsan.

- Musiklärare är avgörande för att föra detta vidare, och genom att inkludera EDI hoppas vi kunna inspirera fler till att söka utbildningen.

Beslutet att inkludera EDI har tagits emot mycket positivt och genom att skapa en musiklärarutbildning som speglar dagens musiklandskap vill vi fortsätta erbjuda en relevant utbildning för framtidens lärare.

Björn Elmgren och Marcus Sevelius

 

Ansökningsperioden är öppen fram till och med den 15 april.

Läs mer om ämneslärarprogrammet, ingång musik