Bild på Sima

Designutställning med fokus på förändring och komplexa samhällsfrågor

Med temat “RE-” bjuder avgångsstudenterna i design in till en tankeväckande och inspirerande utställning på Utvandrarnas hus i Växjö. Utställningen invigs den 4 juni och pågår fram till och med den 9 juni. Som besökare får du ta del av designprojekt som vill lyfta röster, synliggöra komplexitet och skapa förändring.

- Utställningen markerar slutet på vår utbildning och är ett sätt att synliggöra våra examensprojekt, både de individuella och de kollektiva processerna bakom, berättar Sima, en av studenterna bakom utställningen.

Hon berättar också att det inte bara är en avslutning, utan också ett firande av programmen Design + Change och Visual Communication + Change som nu funnits i 10 år vid Linnéuniversitetet.

Utställningens tema, “RE-”, öppnar för reflektion och omtolkning. Under fyra övergripande begrepp (Re-value, Re-generate, Re-connect och Re-frame) undersöker studenterna hur design kan bidra till omställning inom ekologiska, sociala, kulturella och ekonomiska system.

- Projekten rör sig fritt mellan teman och uttryck, från materialutforskning och UX-design till systemdesign och spekulativa framtidsscenarier. Gemensamt är att vi använder design som ett verktyg för att adressera komplexa samhällsfrågor.

Bakom de färdiga verken ligger ett intensivt arbete, både individuellt och kollektivt.

- Eftersom varje student haft sin egen process har vägen till vernissagen sett olika ut. Jag har till exempel arbetat med deltagardriven design med berättelser från den syriska diasporan i Sverige. Slutresultatet är ett tvåspråkigt magasin där jag kombinerat grafisk och social design på ett sätt som verkligen betyder något för mig.

Studenterna har haft olika ansvarsområden inom grafik, byggnation och kommunikation kopplat till utställningen och Sima betonar att det kollektiva arbetet har varit avgörande för att få utställningen att hålla ihop.

- Vi har samarbetat över de tre programmen Design + Change, både kandidat- och masternivå samt masterprogrammet i innovation genom ekonomi, teknik och design, vilket har krävt mycket koordinering. Det har varit viktigt att varje students projekt får ta plats i utställningen utan att helheten går förlorad.

För Sima har processen varit både meningsfull och glädjefylld. Det roligaste har, enligt henne varit, att se projektet komma till liv, från idé till färdig utställning. Studenterna poängterar att design inte bara handlar om att skapa lösningar, utan också om att skapa rum för reflektion och förändring.

- Design kan lyfta röster, synliggöra komplexitet och föreslå alternativa sätt att vara i världen. Vi vill att du som besökare ska känna nyfikenhet, eftertanke och framtidstro när du ser utställningen.

Här kan du läsa mer om Linnéuniversitetets utbildningar inom design, konst och musik.