Det entreprenöriella museet utforskar förnyelse och värdeskapande
Hur kan museer arbeta entreprenöriellt för att skapa värde och förnya sig? Under två år har forskarna Marina Jogmark och Katarina Ellborg vid Linnéuniversitetet tillsammans med fem lokala museer utforskat dessa frågor inom ramen för projektet Det entreprenöriella museet, som är en del av det större forskningsprojektet InKuiS.
Projektet har utgått från museernas egna behov och utmaningar, vilket har lett till en mångfald av perspektiv på entreprenörskap. Genom en interaktiv arbetsmetod har forskarna tillsammans med museerna identifierat strategier, visioner och nya former av kunskapsutbyte som kan integreras direkt i museernas dagliga verksamhet.
– Vi är imponerade av hur museer och kulturarvsorganisationer arbetar för att vara relevanta i samtidens och framtidens frågor. Det är modigt och viktigt att våga ompröva sina arbetssätt och samverka med andra, säger Marina Jogmark.
Bland de medverkande institutionerna finns Kalmar läns museum, Kalmar slott, Kulturparken Småland, Sagobygden och Blekinge museum. För Kalmar läns museum har projektet bidragit till en ny vision och tydligare sammanhang i verksamheten.
– Länsmuseet blev som en diversehandel av olika aktiviteter, och vår stora utmaning var att få allt att hänga ihop och få medarbetarna med på tåget. Genom projektet har vi fått nya tankar och redskap, säger museichef Örjan Molander.
Forskningen har resulterat i både vetenskapliga och populärvetenskapliga publikationer som sprider insikterna vidare, både inom museisektorn och den akademiska världen. Arbetet fortsätter med att omsätta resultaten i praktisk handling och vidareutveckla entreprenöriella arbetssätt inom kulturarvssektorn.
Mer information
- Läs om InKuiS – Innovativt kulturentreprenörskap i samverkansforskning
- Information om delprojektet Det entreprenöriella museet
- Läs artikeln "Samarbete hittar vägar för lokala museer att förnya sig" i Barometern (prenumeration krävs)
- Följ gärna Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet på Linkedin