SHL-tränare

Elittränarutbildningen är i mål - ett ledarskap med långsiktig effekt

I augusti 2024 inleddes en ny satsning från SHL och Linnéuniversitetet, en utbildning för elittränare i ishockey med målet att rusta dem för det komplexa ledarskap som krävs i dagens elitidrott. Nu, efter den avslutande träffen i samband med hockey-VM i Stockholm våren 2025, är utbildningen i mål.

Under året har deltagarna tagit sig från det övergripande perspektivet på samhälle och idrott, via lag- och klubbnivå, och slutligen in i det egna ledarskapet. Genom fyra fysiska träffar, digitala möten och löpande reflektion har deltagarna format sin egen ledarskapskompass – ett verktyg för hållbart, självmedvetet och utvecklingsinriktat ledarskap.

– Vår upplevelse är att det här är en framsynt satsning av SHL. Hållbart och framgångsrikt ledarskap över tid är inget som sker av sig självt, det kräver både verktyg och reflektion. Vi vill stötta tränarna i den processen, och det har varit inspirerande att se hur engagerade, öppna och generösa de varit genom hela utbildningen, säger Tobias Stark, ansvarig för utbildningen vid Linnéuniversitetet.

En av kursens mest uppskattade delar var momentet med anonym feedback från kollegor – ett modigt inslag som gett deltagarna värdefulla insikter om sitt eget ledarskap.

– Inför utbildningsstarten funderade vi över upplägget och huruvida deltagarna kommer agera som konkurrenter eller kollegor. I takt med att utbildningen pågått, parallellt med matcher och ligaspel, så har gruppen verkligen svetsats samman och deltagarna har delat sina ledarskapsutmaningar som kollegor, säger Johan Krantz, koordinator SHL tränarutbildning.

Kommunikation har framträtt som ett av de mest konkreta och direkt tillämpbara blocken i utbildningen, med verktyg som redan börjat påverka vardagen för många av tränarna. Genom kopplingen till 1-procentsmetoden – små förändringar som ger stora resultat – har deltagarna kunnat ta med sig nya rutiner och tankesätt.

Det sista momentet blev en naturlig slutpunkt, men också en startpunkt. Ett forum där erfarenheter delades, tankar fördjupades och framtida vägar stakades ut. Utbildningen har rustat tränarna med bättre verktyg och en tydligare riktning i sitt ledarskap.

– Vi ser den här utbildningen som en investering i människan bakom tränarrollen, men också i svensk hockeys framtid, säger Gizela Ahlgren Bloom, biträdande sportchef på SHL.

Gizela berättar vidare att SHL har tydliga ambitioner – att skapa världens bästa ishockeyupplevelse. Med det här initiativet har SHL och Linnéuniversitetet tagit ett viktigt steg på vägen, genom att satsa långsiktigt på tränarrollen och människorna bakom den, menar hon.