En dag med fokus på forskning om rasism i högre utbildning
Den 20 mars hölls en öppen föreläsning och ett seminarium på Linnéuniversitetet i Växjö om rasism i högre utbildning. Evenemangen lockade ett 90-tal intresserade deltagare från akademin och allmänheten.
Dr Martin Myers, docent i sociologi från universitetet i Nottingham inledde förmiddagen med ett seminarium med titeln ”White capital and the persistence of racism in higher education” för forskare och doktorander.
Seminariet följdes upp av en välbesökt föreläsning av Kalwant Bhopal, professor vid University of Birmingham, med titeln ”Rasism i högre utbildning: social rättvisa, inkludering och privilegier i ljuset av Black Lives Matter.” Hon visade hur det trots progressiva policys och ökad representation av svarta och etniska minoritetsstudenter kvarstår stora ojämlikheter inom högre utbildning i England.
– Det viktigaste syftet med att bjuda in professor Kalwant Bhopal och Dr Martin Myer var att diskutera och synliggöra behovet av att prata om rasism i högre utbildning, säger Charlotte Silander, docent i statsvetenskap och akademisk ledare för EUniWells arbete med social jämlikhet och välbefinnande. De frågor som professor Bhopal fick under sin föreläsning visade också att rasism är en viktig och ständigt närvarande fråga i många studenters och lärares vardag.
Professor Bhopal betonade vikten av pågående dialog genom att citera den amerikanske advokaten och medborgarrättsaktivisten Derrick Bell: ”Vägen framåt är att fortsätta prata om rasism, att beväpna oss med argument och hålla igång de sociala nätverken.”
– Denna föreläsning, och tidigare EUniWell Social Talks, är viktiga bidrag till en pågående diskussion om arbetet för att motarbeta diskriminering på många fronter. Genom att samla våra forskare inom EUniWell kan vi lära oss mer och få upp frågor som annars inte dyker upp på den svenska agendan, som rasism i högre utbildning, sammanfattar Charlotte Silander.
Genom att samla våra forskare inom EUniWell kan vi lära oss mer och få upp frågor som annars inte dyker upp på den svenska agendan.
Nu återstår två föreläsningar under våren i serien EUniWell Social Talks. Till hösten kommer frågor kring diskriminering att fortsätta diskuteras inom EUniWells arena för social jämlikhet och välbefinnande.
Seminariet och föreläsningen arrangerades av EUniWells arena för social jämlikhet och välbefinnande i samarbete med Linnéuniversitetets spetsforskningscentrum för samtidigheter(concurrences) i koloniala och postkoloniala studier och med Centrum för kultursociologi.
Mer information:
- Läs mer om kommande föreläsningar i EUniWell Social Talks.
- Prenumerera på EUniWells nyhetsbrev så blir du uppdaterad om senaste nytt.
EUniWell Social Talks
Den öppna föreläsningsserien syftar till att skapa ett mångkulturellt och tvärvetenskapligt utrymme för dialog. Målet är att belysa viktiga samhällsfrågor som diskriminering och jämlikhet på ett tillgängligt sätt samt främja tvärvetenskapligt och internationellt samarbete inom forskning och undervisning.