EUniWells rektorer, ledning och associerade partners står enade för välbefinnande i osäkra tider
Den 5–7 maj träffades rektorer och vicerektorer inom Europauniversitetet EUniWell på ett rektorsmöte i spanska Santiago de Compostela. I samband med det hölls även ett möte med EUniWells associerade partners.
Mot bakgrund av aktuella geopolitiska utmaningar sammanförde evenemanget universitetsledare, studentrepresentanter och samhällsaktörer för att stärka samarbetet, utforska gemensamma värderingar och staka ut en gemensam europeisk kurs för framtiden. Temat för dagarna var Wellbeing and the Union of Skills- Co creating Resilient Futures.
För att främja relationen mellan universiteten och deras respektive lokalsamhällen samt hitta nya samarbeten hölls EUniWells första partnermöte med 16 partners. Inom bland annat hälsa, digitala lösningar och åldrande pågår redan initiativ och samarbeten inom alliansen. Representanter från Kalmar och Växjö kommuner deltog i partnermötet. För Kalmars del medverkade kommunalrådet Erik Ciardi och Växjö representerades av Maria Garmer, 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen. Elin Lindkvist, Linnéuniversitetets kontaktperson för EUniWells arbete med samhällsengagemang och nyttiggörande, var på plats och berättar:
– Våra associerade partners i Kalmar och Växjö lyfte i sin presentation sina respektive samverkansarbeten med Linnéuniversitetet kopplat till kompetensförsörjning, attraktivitet, innovation och forskningssamverkan.
Peter Aronsson, rektor, Camilla Andersson Lundqvist, projektledare, Erik Ciardi, Kalmar kommun, Elin Lindkvist, kontaktperson, Daniel Alvunger, vicerektor för internationalisering, Maria Garmer, Växjö kommun, samt Joacim Hansson, akademisk ledare för EUniWells arbete med samhällsengagemang och nyttiggörande. Lukas Geyer
EU-kommissionen har lanserat Konkurrenskraftskompassen och Kompetensunionen som en del av EU:s kommande långtidsbudget. Under rektorsmötet diskuterades möjligheterna till att bli framgångsrika med forskningsfinansiering inom EU:s olika forskningsprogram och hur vi inom alliansen på bästa sätt kan flytta fram våra positioner och stödja varandra i skapandet av forskningsprojekt.
–Det är tydligt att EUniWell ligger helt i linje med de ambitioner för forskning och utbildning som EU-kommissionen satt upp. Därför är det av yttersta vikt att vi på Linnéuniversitetet tillsammans med våra partneruniversitet kraftsamlar, säger Daniel Alvunger, vicerektor för internationalisering. Han resonerar vidare:
–Alliansens plattformsmodell är en styrka och vi ska sikta mot European Excellence Initative samt Horizon-programmets olika forskningspelare.
Linnéuniversitetet tar ett stort ansvar för alliansens mål och uppdrag. Kunskapsmiljöer Linné och forskningsmiljöerna Linnaeus University Centres ses som spännande arbetssätt av övriga partneruniversitet.
–E-hälsan framhölls särskilt som ett område med stor potential som ett digitalt innovationsnav i samarbete med andra initiativ som Nantes universitets Health Innovation Lab, berättar Daniel Alvunger.
Även EUniWell studentstyrelse deltog vid rektorsmötet där Linnéuniversitetet representerades av studenterna Dennis Chimaobe och Tamar Kikacheishvili.
Under rektorsmötet hölls ett panelsamtal om studentengagemang och vikten av att stärka EUniWell upplevelser för studenter inom utbildning och mobilitet.
Universitetsrepresentanter och associerade partners gavs även tillfälle att träffa andra lokala aktörer på olika platser i Santiago de Compostela. Mötesdagarna rundades av med en möjlighet att delta i en kortare vandring på Camiño de Santiago.
Mer information:
- Läs gärna mer om mötet i nyhet från EUniWell.
- Till Linnéuniversitets sida om Europauniversitetet för välbefinnande, EUniWell.
- Prenumerera på EUniWells nyhetsbrev så blir du uppdaterad om senaste nytt.
Vad är ett Europauniversitet?
Europauniversitetsinitiativet är en del av Erasmus+, dvs EU:s program för utbildningssamarbeten. Syftet med Europauniversitet är att höja kvaliteten i den europeiska högre utbildningen och bidra till inkludering och stärkt konkurrenskraft. Det innebär att europeiska lärosäten samarbetar i allianser, så kallade Europauniversitet. Europauniversiteten är tvärvetenskapliga, strategiska allianser som utgår ifrån utbildning och samverkan, och som har tematiska inriktningar med syfte att ta sig an olika samhällsutmaningar.
I nuläget finns det 64 Europauniversitetsallianser som inkluderar 560 lärosäten. I 24 av dessa finns svenska lärosäten representerade. Projektfinansiering med budget per allians på upp till 14,4 MEUR för 4 år.