migrationsverket-skylt

Ny bok om hopp och hopplöshet i asylprocessen

Hur påverkas människors hopp och framtidstro av ett restriktivt asylsystem? Den nya boken "Hope and Asylum: Everyday Life, Precarity and Social Change" fördjupar asylsökandes erfarenheter i Sverige och Europa från 2015 och framåt, baserat på flera års etnografisk forskning.

Mellan åren 2015 och 2022 följde en grupp forskare vid Linnéuniversitetet och Göteborgs universitet asylsökande i deras erfarenheter av det svenska asylsystemet. Forskningsprojektet har nu resulterat i en bok som visar hur människor i asylprocessen hanterar den långvariga och osäkra väntan på beslut från myndigheterna.

– Boken bygger i stor utsträckning på återkommande observationer och intervjuer med människor under flera års tid som har drabbats extremt hårt av den förda asylpolitiken. På ett övergripande plan analyserar vi vad det alltmer restriktiva svenska asylmottagandet gör med människors hopp och möjligheter att känna tilltro till framtiden och till Sverige, berättar Torun Elsrud, docent och lektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet.

Omslag till boken "Hope and Asylum"

Efter den kraftiga ökningen av asylansökningar 2015 har den svenska asylpolitiken blivit mer restriktiv. I boken beskriver forskarna att detta skifte inte enbart handlar om juridiska åtstramningar, utan också om en förändrad samhällsretorik, där människor på flykt i allt högre grad framställs som kostnader och problem.

– Flera av kapitlen handlar om de levda konsekvenserna av det här skiftet, hur människor som fått vänta mycket lång tid under stor ovisshet på olika sätt drabbas, vad det gör med deras hopp om framtiden och deras mående både kroppsligt och själsligt. Boken handlar också om motstånd och olika strategier som människor har för att överleva under långa tider av juridisk och social utsatthet, säger Philip Lalander, professor i socialt arbete.

 

Mer information:

Boken "Hope and Asylum: Everyday Life, Precarity and Social Change" är skriven av Linnéuniversitetets forskare Torun Elsrud, docent och lektor i socialt arbete, Philip Lalander, professor i socialt arbete och Jesper Andreasson, professor i idrottsvetenskap, samt Marcus Herz, professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Boken bygger på forskning i projektet "Söka hopp i gränsland: En etnografisk studie av hoppets sociala dimensioner i den svenska asylmottagningskontexten", finansierat av Vetenskapsrådet.

Läs mer om Linnéuniversitetets forskning om migration i Kunskapsmiljö Linné: Migrationens möten.