HVB – en plats för varaktig förändring?
Huruvida HVB ger en varaktig positiv förändring för ungdomar har länge varit omdebatterat. Ett nytt forskningsprojekt vid Linnéuniversitetet ska ge mer kunskap i frågan genom att följa erfarenheterna hos placerade unga och personal över tid. Projektet har tilldelats 5,7 miljoner kronor från forskningsrådet Forte.
Omkring 6 000 barn och unga bor på hem för vård eller boende (HVB). Dessa hem tar emot personer med behov av vård eller behandling med syftet att bidra till varaktig positiv förändring i deras liv. HVB kan till exempel rikta sig till barn och unga som befinner sig i olika problematiska livssituationer såsom missbruk, kriminalitet eller annat beteende som kan skada deras hälsa eller utveckling.
Omdebatterad effekt
Projektet ”Det institutionella rummets vardag: ungas och personals syn på hem för vård eller boende (HVB) som en plats för förändring” kommer att undersöka hur personal och placerade unga ser på hemmens potential att bidra till varaktig positiv förändring. Det är en fråga som länge har varit omdebatterad.
– De huvudsakliga invändningarna mot institutionsvård är att ungdomar placeras tillsammans med andra ungdomar med liknande problematik och att det i sig riskerar leda till att ungdomarna lär sig nya negativa beteenden av varandra. Dessutom placeras ungdomar utanför sina vanliga sammanhang, vilket kan göra det svårare för dem att återintegreras i samhället, förklarar projektledaren Sofia Enell, docent i socialt arbete.
Följer ungdomar och personal
Projektet, som sträcker sig över fyra år, inkluderar även av Lotta Agevall-Gross, lektor i socialt arbete. Forskarna kommer att följa erfarenheterna hos ungdomar och personal på olika boenden.
– I den första delstudien fokuserar vi på ungdomarnas förståelse av livet före placeringen, själva placeringen och vardagen på boendet, samt livet efter placeringen. Den andra delstudien undersöker personalens arbete, deras perspektiv på ungdomarna, beskrivningar av de problem som ungdomarna står inför, tankar om behandling och hur de dagligen arbetar för att åstadkomma förändring, säger Sofia Enell.
Värdefull tidsaspekt
En av studiens styrkor är att undersökningen genomförs över lång tid. Just varaktigheten av de förändringar som sker till följd av placeringen är en omdiskuterad aspekt av institutionsvård.
– Om ungdomarnas liv utanför institutionen är oförändrat kan de positiva förändringar som sker under institutionstiden vara svåra att upprätthålla efter placeringen. Inte sällan är en del av ungdomarnas problematik relaterad till deras familj eller kamratumgänge, vilket innebär att om situationen är densamma när de lämnar vården blir det svårt att upprätthålla beteendeförändringar, säger Sofia Enell.
Mer information:
Projektet ingår i forskargruppen Research on Interventions and Support for Children and Youth (RISCY).