Ifrågasatt examensrätt för biomedicinsk analytiker
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har i en nationell granskning granskat utbildning till Biomedicinsk analytiker vid tio av landets lärosäten. Vid samtliga tio utbildningar blir bedömningen ifrågasatt kvalitet. UKÄ påpekar samtidigt att det finns styrkor i utbildningarna som kan inspirera till vidareutveckling.
Lärosätena har nu ett år på sig att åtgärda de brister som finns och att redovisa sina åtgärder till UKÄ.
– Vi har tagit del av att UKÄ har ifrågasatt kvaliteten i vår utbildning till biomedicinsk analytiker. Vi tar deras kritik på största allvar och ser det som en hjälp att förbättra utbildningen, säger Lena Swalander, dekan vid fakulteten för hälso- och livsvetenskaper.
Fokus i UKÄ:s utbildningsutvärderingar ligger på hur utbildningarna möjliggör och säkerställer att studenterna når examensmålen. För Linnéuniversitetets del pekar UKÄ ut tre bedömningsgrunder där universitetet får kritik. Det gäller personalresurser samt måluppfyllelse av två av totalt fyra bedömda examensmål. Granskningen identifierar brister för examensmålet som inkluderar att studenten ska visa kunskap om sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet och sambandets betydelse för yrkesutövningen samt examensmålet som inkluderar att studenten ska visa förmåga att samla, bearbeta och kritiskt tolka analys- och undersökningsresultat.
Som styrkor lyfter UKÄ bland annat upp de genomgående laboratorieseminarier där praktiskt genomförande och resultatbearbetning presenteras och diskuteras, att självständig sökning i databaser knyter ihop kunskap och färdighet genom laboration, laborationsseminarium och laborationsrapport, samt att studenterna ges förmåga att kritiskt granska, bedöma och använda relevant information och nya fakta.
UKÄ:s granskningar är en viktig del av Linnéuniversitetets kvalitetsarbete eftersom granskningarna både framhåller styrkor i utbildningsprogram som universitetet bör värna om och pekar ut områden som behöver utvecklas och kvalitetssäkras.
– Vi ska nu gå igenom kritiken noggrant och analysera på vilka sätt vi kan utveckla vår utbildning. Programansvariga har redan påbörjat arbetet med att ta fram en handlingsplan och kommer att arbeta i nära samarbete med både institutions- och fakultetsledning för att säkerställa behövliga åtgärder. Vi har också en löpande god dialog med sjukvårdsregionerna, samt med andra lärosäten i södra Sverige, om samverkan kring denna och andra vårdutbildningar säger Lena Swalander.