Linnéuniversitetet moderniserar lärosalarna – stationära datorer fasas ut sommaren 2025
För att möta framtidens undervisning och skapa en modern och säker IT-miljö kommer Linnéuniversitetet att ta bort merparten av de stationära datorerna i lärosalarna under sommaren 2025. Vi har pratat med Nicklas Vejfors, objektledare IT, och Brian Kottonya, IKT-pedagog, om varför förändringen sker, hur det går till och vilket stöd som finns för medarbetare och studenter.
Vad är det viktigaste vi vill uppnå med att ta bort de stationära datorerna i lärosalarna?
– Vi vill skapa en modern och säker IT-miljö som matchar hur undervisningen faktiskt går till idag, säger Nicklas Vejfors. De gamla datorerna är inte kompatibla med Windows 11 och stödet för Windows 10 upphör i oktober 2025. Istället för att lägga resurser på att uppgradera omkring 95 datorer, väljer vi att investera i teknik som bättre stödjer hybridmöten och flexibel undervisning. Eftersom de flesta redan använder sina egna datorer har behovet av fasta datorer också minskat.
Hur ser processen ut rent praktiskt – hur går det till när datorerna tas bort?
– Under sommaren 2025 tar IT-avdelningen bort datorerna i de salar som berörs, förklarar Brian Kottonya. I TimeEdit och Easit kommer det att framgå tydligt vilka salar som fortfarande har stationära datorer. Det blir enkelt att se redan i bokningsläget.
Finns det några oväntade utmaningar i det här arbetet hittills?
– Den största utmaningen har varit att nå ut med tydlig information, säger Nicklas. Det är viktigt att både medarbetare och studenter känner sig trygga med vad som gäller och vilka alternativ som finns.
Hur har reaktionerna varit från lärare och studenter?
– Vi har haft möten med studentkårerna, berättar Brian. Många är redan vana vid att ta med sina egna datorer, så reaktionerna har överlag varit positiva eller förstående. Samtidigt vet vi att det finns behov av stöd, särskilt inför terminsstart, och det försöker vi möta på flera sätt.
Vilka nya lösningar kommer att finnas på plats när de fasta datorerna är borta?
– Det kommer att finnas bärbara datorer för utlåning i både Kalmar och Växjö, säger Nicklas. De finns hos IT-supportdisken och det krävs ingen bokning. Vi tittar även på möjligheten att införa en smidig självbetjäningslösning, som fungerar ungefär som ett paketutlämningsskåp. Dessutom ser vi över hur anslutningen kan bli enklare, till exempel med USB-C som stödjer både laddning och fast nätverk, samt HDMI.
Hur kan man som medarbetare förbereda sig på förändringen?
– Vi har redan pilotsalar på gång där det går att testa tekniken, säger Brian. I Växjö finns H1509 (Tegnérsalen) och i Kalmar installeras utrustningen i Cu1005 (Ockra) under vecka 20. Manualer kommer att finnas i salarna och på Serviceportalen. Det finns också en digital introduktion till Zoom Rooms och guider för hur man kopplar in sin dator. Vi vill gärna att medarbetare tar chansen att testa i god tid.
Ta chansen och gå en kort digital utbildning om Zoom Rooms. Anmäl dig via formuläret som du finner här https://survey.lnu.se/zoomrooms
Om någon känner sig osäker inför det nya – vad finns det för stöd? – IT-supporten finns som vanligt tillgänglig via telefon, mejl och Serviceportalen, säger Nicklas. Där finns både guider och möjlighet att boka tid eller prova utrustningen i förväg i någon av de salar som är utrustade med den nya tekniken.
Vad händer härnäst – vilka steg tar vi efter sommaren? – Vi kommer att följa upp hur de nya lösningarna fungerar och samla in synpunkter, säger Brian. Det viktiga är att användarna får en så smidig upplevelse som möjligt, så vi kommer att justera där det behövs.
Om ni får drömma – hur ser framtidens lärosal ut? – Vi ser framför oss flexibla salar med teknik som bara funkar, säger Nicklas. Enkel uppkoppling, trådlös bildöverföring, automatisering och möjligheten att snabbt anpassa möblering och teknik efter undervisningsform. Det ska vara enkelt att använda – för alla.