Livslångt lärande på riktigt
Vi pratar ofta om livslångt lärande men hur många av oss lever faktiskt som vi lär? Per-Olof Danielsson från Volvo CE är ett fantastiskt exempel på hur det kan se ut i praktiken.
I början av 1990-talet avslutade Per-Olof sin civilingenjörsutbildning i maskinteknik på Linköpings universitet och gick ut i arbetslivet. Efter att ha arbetat under ett par år påbörjade han doktorandstudier på KTH i kombination med sitt ordinarie arbete och tog 2004 en licenciatesexamen.
När vi på Linnéuniversitetet startade upp vår industriforskarskola i Data Intensive Applications (DIA) 2020 var Per-Olof Danielsson en av de första som hoppade på tåget och lät två av sina anställda, Manoranjan Kumar och Joel Cramsky, påbörja sina forskarstudier. Parallellt fortsatte han att kompetensutveckla sig själv genom en rad olika kurser som universitetet erbjudit via projektet Smart Industri.
- Efter att ha följt Per-Olof under ett par år, sett hans engagemang tillsammans med sina doktorander, att han läst kurser och på andra sätt engagerat sig så var det en självklarhet för mig att lyfta möjligheten med fortsatta forskarstudier. Att följa Per-Olofs resa, engagemang och driv är inspirerande och visar på verkligt livslångt lärande säger Diana Unander, koordinator för forskarskolan DIA.
Nu i dagarna blev det klart, drygt 20 år efter licenciatexamen att Per-Olof återigen är doktorand och kommer att fortsätta från lic till doktorshatt med stöd av ett handledarteam bestående av Lars Håkansson och Welf Löwe. Doktorandstudierna kommer att bedrivas i maskinteknik med en tydlig koppling till forskarskolan DIA.
Fokusområden för forskningen kommer vara;
- Welded Structures 4 Tomorrow (W4T): Förbättra konstruktion och tillverkning av svetsade strukturer med fokus på ökad effektivitet vad gäller tid, kostnad, vikt och klimatpåverkan (CO₂-avtryck).
- Förbättring av produktens digitala tvilling: Utveckla mer exakta och tillämpbara digitala tvillingar för att kunna simulera kundlika förhållanden och användningsmönster med högre precision.
- Tillväxt av utmattningssprickor i stålkonstruktioner: Studera och analysera faktorer som påverkar tillväxten av utmattningssprickor i stålkonstruktioner och modellera dessa faktorer i stora industriella tillämpningar.
- Analys av maskinanvändning: Studera och analysera maskinanvändning för att förstå de belastningar den skapar på olika komponenter i kundapplikationer.
När vi frågade Per-Olof om hur det känns att återigen bli doktorand svarade han;
- Det känns mycket spännande och inspirerande. Jag har arbetat, och fortsätter att arbeta, i en forskningsintensiv miljö på Volvo CE. De problemställningar från jobbet som intresserar mig mest tar jag med mig in i mina studier. Jag hoppas kunna öka min förståelse inom dessa områden och samtidigt bidra med effektiva lösningar. Jag tycker att skärningspunkten mellan industri och akademi är mycket intressant och min förhoppning är att både lära mig mycket av personal och studenter på Linnéuniversitetet och samtidigt kunna bidra med något tillbaka till skolans värld.
Läs mer om vår industriforskarskola i Data Intensive Applications (DIA) på den här webbsidan.