Skog som speglas i boll

Sommarkurs om klimatnödläget inspirerar till handling

Hur kan en sommarkurs leda till verklig förändring? För Malin Severinson, lärare i matematik och NO på Kullagymnasiet i Höganäs kommun, blev kursen klimatnödlägesstudier mer än bara en akademisk erfarenhet – den blev en inspirationskälla till handling.

– Kursen har ett globalt och kritiskt perspektiv på klimatfrågan och visar att det inte bara handlar om vetenskapliga fakta, utan också om hur vi organiserar vårt samhälle och våra liv, berättar Malin.

Ett tvärvetenskapligt perspektiv

Malin har en masterexamen i sociologi och har alltid rört sig mellan naturvetenskap och beteendevetenskap, och det var just den tvärvetenskapliga ansatsen som gjorde kursen så intressant. Med ett globalt och kritiskt perspektiv på klimatfrågan insåg hon att klimatnödläget inte bara handlar om vetenskapliga fakta utan också om hur vi organiserar vårt samhälle och våra liv. Kursen lyfte fram konstnärliga uttryck som verktyg för att engagera och väcka uppmärksamhet, vilket skapade en djupare förståelse för klimatfrågan.

Från teori till praktik

Efter att själv ha gjort livsstilsförändringar för att minska sin klimatpåverkan – som att avstå från bil och köttkonsumtion – ville Malin fördjupa sina kunskaper.

Malin Severinson

Jag fick bekräftat att det ekonomiska systemets tillväxtkrav ofta sker på bekostnad av ekosystem och klimat. Dessutom ser vi en ökad psykisk ohälsa i samhället, där skolfrånvaro och utmattningssyndrom blir allt vanligare.

Malin Severinson

Hon insåg att klimatomställningen inte bara handlar om uppoffringar, utan också om att skapa hållbara livsmönster som gynnar människors välbefinnande.

Engagemang i klassrummet

Insikterna från kursen tog Malin med sig in i sitt klassrum. Hennes gymnasieelever fick genomföra en praktikbaserad övning inspirerad av praxisteori.

– De valde små, klimatvänliga vanor att implementera i sin vardag och dokumenterade sina upplevelser i dagböcker. Genom att peppa och stötta varandra blev förändringen en gemensam resa.

Som avslutning bjöds politiker från kommunens miljöutskott in för att lyssna på elevernas erfarenheter och diskutera vägar framåt för en mer hållbar framtid, berättar Malin.

En kurs som ger ringar på vattnet

Malin menar att klimatnödlägesstudier inte bara är en kurs, att det är en väckarklocka och en uppmaning till handling. Hon förklarar att den ger studenterna verktyg att reflektera över sin egen roll i klimatomställningen och inspirerar till förändring på flera nivåer – från individen till samhället i stort. För Malins del fick hon kunskap och inspiration som hon delade med sina gymnasieelever som i sin tur lärde sig mer om klimatnödläget och hur våra handlingar kan påverka klimatet.

– Kursen ger ringar på vattnet – för mina gymnasieelever, deras vänner och familjer, politikerna och för dig som läser kursen!

På Linnéuniversitetet finns, förutom denna kurs, flera andra intressanta sommarkurser att välja bland. Ansökningsperioden för sommarkurserna är öppen mellan 17 februari och 17 mars.

Här hittar du alla sommarkurser, 2025