Reza Hosseinpourpia och Elin Lindehoff

Två forskningsprojekt får medel från KK-stiftelsen

Genom forskningsprogrammet Hög satsar KK-stiftelsen på innovativ forskning som ska möta aktuella utmaningar inom näringslivet. Av 44 ansökningar beviljades tio medel – och två av dem finns vid Linnéuniversitetet.

Forskningsprogrammet Hög främjar innovation, utveckling och förnyelse hos både lärosäten och företag. De beviljade projekten ska skapa konkret nytta för svenska företag.

De två projekt som fått medel är:

BiTHRA: Biobaserade THermosethartser för abrasiva tillämpningar

Projektledare är Reza Hosseinpourpia, docent i skogliga biomaterial. Projektet har beviljats 4,8 miljoner kronor.

Härdplast används i en mängd olika funktioner inom fordons-, dator-, flyg- och byggindustrin. Den har hög prestanda och stabilitet, men produceras från fossila källor, vilket är skadligt för miljön.

BiTHRA-projektet ska arbeta med att koppla samman svensk kemiindustri och svensk skogsindustri genom att ersätta fossilbaserad råvara med förnybara alternativ i slipprodukter.

– BiTHRA kommer att hjälpa oss att stärka vår forsknings- och utbildningsmiljö inom skogliga biomaterial vid Linnéuniversitetet, säger Reza Hosseinpourpia.

Mikroalgers roll i industriell cirkulär vattenekonomi

Projektledare är Elin Lindehoff, docent i marinekologi. Projektet har fått 4,1 miljoner kronor.

För att nå hållbarhet måste industrier behandla och återanvända vatten, samt återvinna koldioxid och näringsämnen från avfall. Forskargruppen ALGOLAND utvecklar algteknologi där mikroalgers fotosyntes fångar koldioxid och näringsämnen i avfallsströmmar och på så sätt renar luft och vatten.

Projektet vill utveckla och utvärdera mikroalgers roll i industriell cirkulär vattenekonomi. Målet är att 1) optimera återvinning av kol, kväve och fosfor för industriellt återbruk av vatten; 2) testa producerade mikroalger som säkert och högkvalitativt foder för fiskodling och; 3) utvärdera möjligheten att nå tillräckligt god vattenkvalitet för industriell återanvändning eller för att återställa vatten till vattendrag och kust.

– Anslaget betyder att forskningen kring att använda mikroalger för att rena avfall kan sättas i ett större perspektiv med chans att lösa några av de utmaningar som finns kring kommersialisering av teknologin, säger Elin Lindehoff.

Kontakt

Reza Hosseinpourpia, docent i skogliga biomaterial, 0470-70 80 74, reza.hosseinpourpia@lnu.se

Elin Lindehoff, docent i marinekologi, 0480-44 73 59, elin.lindehoff@lnu.se