Närbild på mjölkko

Utevistelse och mjölkkors välfärd i fokus i nytt forskningsprojekt

Ett nytt forskningsprojekt ska ge kunskap i den omdebatterade frågan om mjölkkors lagliga rätt till utevistelse på sommaren. Målet är att ta fram ett vetenskapligt underlag anpassat för svenska förhållanden, med fokus på både kornas välbefinnande och lantbrukarnas behov. Projektet har tilldelats drygt fem miljoner kronor av Marie-Claire Cronstedts stiftelse.

Sverige är det enda landet i världen där mjölkkor har laglig rätt att vistas utomhus på sommaren. Denna fråga har dock debatterats kraftigt de senaste åren. Kritiker menar att lagkravet innebär stora ekonomiska bördor för lantbrukare och potentiella negativa konsekvenser för djurens hälsa, och föreslår att beteskravet ska bli frivilligt. Förespråkare hävdar att utevistelse låter kor leva ut sina naturliga beteenden som att beta, socialisera och utforska öppna miljöer.

Förbättra djurvälfärden på vetenskaplig grund

Nu inleder Linnéuniversitetet ett forskningsprojekt för att ge vetenskapliga svar om betydelsen av utevistelse för mjölkkor. Målet är att utveckla ett system för att bedöma både djurens upplevelser och kvaliteten på deras omgivningar, vilket ska göra det möjligt att förbättra djurvälfärden på vetenskaplig grund. Forskarna kommer bland annat kartlägga hälsotillståndet och levnadsförhållandena för mjölkkor över hela Sverige, hur de förändras över året, samt hur djurens hälsa och produktion hänger ihop med de utomhusmiljöer de vistas i.

– Sverige är världsledande när det gäller krav på betestillgång för mjölkkor, men nuvarande diskussioner om att lätta på dessa lagar väcker viktiga frågor. Vi ska ge vetenskapliga svar på effekterna av olika betesmetoder, för att göra det lättare att göra välgrundade beslut som adresserar både kornas välfärd och lantbrukarnas behov, säger Daiana de Oliveira, projektledare och professor i välfärd för lantbruksdjur vid Linnéuniversitetet.

Nära samarbete med branschen

Forskningen kommer bedrivas i nära samarbete med lantbrukare, vars perspektiv och tolkningar av befintliga regleringar är av stor vikt för att utveckla djurvälfärden på ett sätt som är genomförbart i praktiken, framhåller Daiana de Oliveira. Hon ser projektet som en möjlighet att överbygga klyftor mellan forskare, lantbrukare och beslutsfattare genom samarbete.

– Vi hoppas kunna ge värdefulla insikter om de utmaningar som lantbrukare står inför när det kommer till djurskyddsbestämmelser, deras uppfattning om tillgång till utevistelse, och deras vilja att investera i förbättringar. Forskningen kan identifiera var lantbrukare behöver mer resurser eller vägledning, säger Daiana de Oliveira.

– Det är avgörande att vi arbetar tillsammans för att bygga en mer hållbar framtid för djur, miljö och människor, säger hon.

Lösningar för svenska förhållanden

Forskarna siktar på att ta fram ett standardiserat protokoll för att bedöma välfärden hos mjölkkor på bete, som är utformat för svenska förhållanden.

– För att effektivt kunna bedöma välfärden hos mjölkkor på bete behöver vi ta hänsyn till utomhusmiljöernas unika aspekter, inklusive utmaningar som värmestress, skadedjur och gångavstånd, samt fördelar som möjligheten att utföra naturliga beteenden och förbättrad rörelsefrihet, säger Daiana de Oliveira.

 

Mer information:

Forskningsprojektet ”Enhancing Dairy Cattle Welfare in Sweden: A Holistic Approach to Grazing Welfare” leds av Linnéuniversitetet, i samarbete med representanter från Sveriges lantbruksuniversitet, föreningen Växa, samt BOKU University i Österrike. Projektet har tilldelats drygt fem miljoner kronor i finansiering av Marie-Claire Cronstedts stiftelse.

En doktorandtjänst har utlysts inom ramen för projektet. Läs mer och ansök: "Doktorandtjänst i ekologi med inriktning mot djurens välfärd"

Läs mer om Daiana de Oliveiras forskning: "Lyckliga djur är en konkurrensfördel för Sverige"