en by på landet omgiven av fält, fotograferad från drönare

Valet av utbildning – ett livsval för landsbygdens unga

En nyutgiven bok vill hjälpa läsaren förstå de unika utmaningar och möjligheter för människor och företag som finns på Sveriges landsbygd. Ett av kapitlen handlar om intressen och förutsättningar för högre utbildning bland blivande studenter på landsbygden.

Boken Lika välfärd för alla: landsbygdens möjligheter och utmaningar, utgiven på Liber, ger en aktuell inblick i de villkor som finns på landsbygden och hur man kan skapa bättre förutsättningar för att leva och verka där. Ett av kapitlen har titeln Flytta eller stanna? Högre utbildning som ett livsval för landsbygdens unga och är skrivet av Klara Björkum, FoU-koordinator vid Campus Västervik, och docent Goran Basic vid Linnéuniversitetet.

Kapitlet är baserat på en kvalitativ studie där 26 gymnasieelever och åtta komvuxelever i tre landsbygdskommuner intervjuades. Intervjuerna bearbetades, analyserades och tolkades för att kunna belysa det faktum att valet av utbildning är ett livsval för landsbygdens unga.

– Intressen och förutsättningar är komplexa dimensioner som påverkar livsvalen hos de unga på landsbygden gällande högre utbildning. Det är viktigt att ta hänsyn till dessa dimensioner för att skapa mer inkluderande och tillgängliga utbildningsmiljöer för alla studenter oavsett var de bor, säger Goran Basic.

Fyra viktiga aspekter

För att underlätta för blivande studenter i landsbygdskommuner att nå sin fulla utbildningspotential, navigera i den akademiska världen och göra välgrundade beslut om högre utbildning är det viktigt att beakta fyra aspekter, slår studien fast:

  • utbud av utbildning,
  • närhet och avstånd till studier,
  • relationen till akademin, samt
  • familjens och vänners utbildningsbakgrund.

Studien avslutas med två frågor till de aktörer som arbetar, eller kommer att arbeta, med ungdomar på landsbygden:

  • Hur kan verksamheter arbeta med att utforma mer anpassade och stödjande åtgärder för att underlätta för de unga på landsbygden som överväger en högre utbildning?
  • Hur kan dessa åtgärder utformas för att underlätta för dessa unga?

Kapitlet är den fjärde publiceringen från projektet Blivande studenters perspektiv på högre utbildning, som bedrivits i samverkan mellan Campus Västervik och Linnéuniversitetet.