corona

Coronaperspektiv: Genus, Covid-19-pandemin och våld i hemmet

Statistik tycks visa att fler män än kvinnor dör av Covid-19-pandemin (https://www.svd.se/darfor-drabbas-man-hardare-av-viruset-an-kvinnor), men det är inte den enda effekt som coronaviruset har på dessa två grupper. Statistik från både Europa och Sverige visar att våld i hemmet ökar i och med den ökade isoleringen. Offren är  kvinnor och barn.https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/kvinnojourerna-ser-att-corona-paverkar

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/corona-orsakar-hogtryck-hos-kvinnojouren.

Denna engelska artikel från The Atlantic ger ytterligare historiska perspektiv genom att beskriva hur tidigare epidemier slagit olika mot män och kvinnor. Den betonar hur viktigt det är att ta genus i beaktande när den pågående pandemin undersöks av forskningen.

https://www.theatlantic.com/international/archive/2020/03/feminism-womens-rights-coronavirus-covid19/608302/

 

Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies belyser Covid-19-pandemin

Det råder inga tvivel om att Covid-19-pandemin påverkar samhällen och nationer över hela världen på mycket olika sätt, och att världens fattiga kommer att lida mer av denna kris än människor i priviligierade delar av världen. Som ett postkolonialt centrum vill Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies bistå genom att belysa utvecklingen av denna kris. På centrets webbsida ovan kan du hitta forskning och debattartiklar som undersöker hur den pågående krisen drabbar det svenska och det globala samhället på olika sätt.

Vi strävar efter att de artiklar vi refererar till ska vara öppna. Vi kan dock inte garantera att alla artiklar är det, eftersom medieföretagens policyer och enskilda artiklars tillgänglighet kan förändras efter hand.