Öppet på Universitetskajen 1 oktober
Lördagen den 1 oktober är det Öppet på Universitetskajen, klockan 10.00-14.30 Varmt välkommen att titta in i våra lokaler, få en inblick i vår verksamhet och få en kopp kaffe.
I mer än tio år pågick arbetet med att planera Linnéuniversitetets stadsintegrerade lokaler i Kalmar. Invigningen gick av stapeln 27 augusti 2021 och tanken var att i samband med denna öppna upp våra lokaler och låta alla som vill få en inblick i vår verksamhet. På grund av pandemin var detta inte möjligt i samband med invigningen men nu bjuder vi varmt och hjärtligt in er till oss!
Program
Kom och ta del av spännande aktiviteter och intressanta föreläsningar för dig och hela familjen. Besök Galleri Linnéa, träffa en forskare eller häng med på en rundtur i våra lokaler, ta hissen upp i Culmen och se Kalmar från ovan, kom och prata med landets enda kommunala Universitetsstrateg, lyssna på en saga, måla i vår ateljé, träffa en polis eller testa hur livet är till havs. Vår alumnverksamhet är på plats och det finns möjlighet att ställa frågor om våra utbildningar. Dessutom firar vår äldsta utbildning, Sjöfartshögskolan, 180 år så du är välkommen på tårtkalas!
Och inte nog med detta - fantastiska Dimpker Brothers uppträder runt om på Universitetskajen denna lördag!
Café och restaurang
Restaurang Zegel har öppet för brunch och fika i Magna.
Wud café har öppet under dagen i Stella.
11.00 Välkommen på tårt-kalas!
Sjöfartshögskolan firar 180 år och fakulteten för teknik bjuder på tårta i Nabben, glasverandan på hus Magna, och först till kvarn gäller.
10.30 - 14.00 Fika med utsikt!
Välkommen till plan 9, här har du en slående utsikt över staden. Kom förbi och fika med oss.
Soppa på taket!
Kom upp på hus Vitas tak och få en kopp värmande soppa! Taket på hus Vita är en fantastisk plats för samtal, solsken och lugn. Denna lördag bjuder vi på soppa så kom förbi och njut en stund.
Guidningar under dagen
Under dagen genomförs guidade rundturer i våra lokaler. Rundturerna utgår utanför hus Stella, klockan 11.00, 12.00, 13.00.
Linnéuniversitetet har en fantastisk samling av samtidskonst!
Nu har du chansen att uppleva en guidad konstvandring runt om i våra hus. Turen utgår från Stella, klockan 12.
Rundvandring upp till Sjöfartstornet.
Häng med på rundtur i våra lokaler i huset Magna och upp i Sjöfartshögskolans torn! Samling i Nabben kl. 11:45 och kl.13:30.
Svårt att hitta på universitetskajen? här finns karta med byggnader och lokaler
Program timme för timme
Många aktiviteter pågår under under hela dagen! Bildateljén är öppen, polisbil på plats, du kan testa livet till havs i våra sjöfartssimulatorer, träffa Linnékåren, Drivhuset och Universitetsstrateg, besöka optikerkliniken, se en hjärna arbeta och fråga oss om våra utbildningar - och mycket mer. Titta gärna in i respektive hus längre ner på sidan och få en smakbit av vad som kommer hända och om det är något speciellt som du är intresserad av.
10.00
Niklas Ammert, prorektor inleder och hälsar välkommen till Öppet på Universitetskajen, Omnspace i hus Stella.
10.30 - 11.00
Sagostund, hus Stella
10.30 - 11.00
Föreläsning: Forskningsbaserat trygghets- och brottsförebyggande arbete i Kalmar. Professor, Peter Lindström och Håkan Roupé, säkerhetschef Kalmar kommun. Hus Forma, sal: Fo1040
11.00 Välkommen på 180-årskalas!
I år firar Sjöfartshögskolan 180 år och är därmed vår allra äldsta utbildning. Björn Pundars, prefekt på Sjöfarthögskolan ger en kort tillbakablick. Tårta serveras i Nabben, glasverandan på hus Magna, och först till kvarn gäller.
11.00 - 11.30
Ett forskarliv - William Hogland 50 år i akademin. Varför blir man forskare? Vad gör en forskare? Hur blir man forskare? Kom och träffa William Hogland som berättar om sitt forskarliv. Galleri Linnéa i hus Stella.
11.30 - 12.00
Föreläsning: Lars Einarsson från Länsmuseet håller föreläsning om utgrävningen av skeppsvraket som hittades vid byggnationen av Universitetskajen. Omnspace i hus Stella.
11.30 - 12.00
INSTÄLLT!
Föreläsning: När väljarna har sagt sitt – hur gick det i valet, och vem får sitta i regering? Möt statsvetare från Linnéuniversitetet i en eftervalsdiskussion med möjlighet att ställa frågor. Medverkande: Johanna Jormfeldt, Mattias Gunnarsson, Per Strömblad. Hus Magna, sal: Fullriggaren
12.00 - 12.20
Föreläsning: Att möta samhällsutmaningar med samhällsvetenskapliga utbildningar. Jessica Hansen, lektor, hus Radix, plan 0 sal: Ra0081
12.00 - 14.00
Titta in i vårt lab. En av de framtida teknologier som spås påverka ett stort antal affärsmodeller är Internet of Things (IoT). Fredrik Ahlgren, lektor, hus Magna, sal: Ma14092
12.30 - 13.15
Föreläsning: Studenter berättar om hur det är att plugga till Polis. Hus Forma, sal: Fo1011
12.30 - 13.00
Föreläsning: Att visualisera entreprenörskap, Katarina Ellborg, lektor i företagsekonomi, berättar om hur studenter möter olika perspektiv i entreprenörskap under sin studietid. Hon har utvecklat en visuell metod i mötet med studenterna. Hus Forma, sal: Fo1040
13.00 - 13.45
Föreläsning: Kalmars historia från ovan. Vi tittar på staden Kalmar och dess historiska årsringar i sällskap med historikern Anders Fröjmark. Hus Culmen, plan 7
13.30 - 13.50
Föreläsning: Framtidens juridik på Linnéuniversitetet. Annika Staaf, lektor, hus Culmen, sal: Indigo
14.00 - 14.20
Föreläsning: Universitetsstaden Kalmar – Vad har hänt 2010-2021 och vad händer framåt? Alexandra Petrakou, Universitetsstrateg, Kalmar kommun
Culmen, plan 1, Lapis
14.00 - 14.20
Föreläsning: Mer kommunforskning i Linnéregionen! Daniel Alvunger, docent, hus Radix, plan 1, sal: Ra1111
Program och aktiviteter i respektive hus:
Hus Stella
10.00
Niklas Ammert, prorektor inleder och hälsar välkommen till Öppet på Universitetskajen.
10.30 - 11.00
Sagostund
11.00 - 11.30
Ett forskarliv - William Hogland 50 år i akademin
Varför blir man forskare? Vad gör en forskare? Hur blir man forskare?
Kom och träffa William Hogland som berättar om sitt forskarliv.
Galleri Linnéa i Stella.
11.30 - 12.00
Lars Einarsson från Länsmuseet håller föreläsning om utgrävningen av skeppsvraket som hittades vid byggnationen av Universitetskajen. Omnspace i hus Stella
12.00
Konstvandring med Kulturella Universitetet.
Linnéuniversitetet har en fantastisk samling av samtidskonst!
Nu har du chansen att uppleva guidad konstvandring runt om i våra hus.
Vandringen tar ca. 45 min
Samling i entrén på hus Stella.
Guidad tur
Flera gånger under dagen genomförs en rundtur i våra lokaler.
Rundturen tar cirka 30-45 minuter och utgår ifrån Stella.
Avgångar klockan: 11.00, 12.00 & 13.00 utanför hus Stella.
10.00 - 14.00
Linnékåren är på plats i sina lokaler i Stella. Kom gärna förbi och prata med oss!
10.00 - 14.00
Öppet hos Drivhuset - längst in i hus Stella.
Drivhuset stöttar studenter och alumner som vill utveckla idéer, leda projekt eller starta upp en egen verksamhet. Genom vägledningar, utbildningar, inspirationstillfällen och nätverksträffar får du kunskap och verktyg som tar dig och dina idéer framåt!
Hus Vita ( Fakulteten för hälso - och livsvetenskap)
Optikerbutiken
Besök vår optikerklinik/butik och boka in dig för en kostnadsfri synundersökning hos våra studenter.
Få en inblick i en svunnen tid på vårt museum och varför inte prova en glasögonbåge från förra seklet. Rundvandring/visning av våra lokaler.
Soppa på taket!
Kom upp på hus Vitas tak och få en kopp värmande soppa! Taket på hus Vita är en fantastisk plats för samtal, solsken och lugn. Denna lördag bjuder vi på soppa så kom förbi och njut en stund.
Hus Radix (Fakulteten för konst och humaniora)
10.00-14.00 är bildateljén öppen
Kom till vår fina atlejé och teckna och få din teckning uppsatt.
10.00 - 14.00 LiLa-labbet visar EEG-system, kom och se en hjärna arbeta
I Linnaeus University Language Processing lab (LiLa) har vi en mobil utrustning för att spela in electroencefalogram (EEG). Med denna teknik kan vi lyssna av hjärnaktivitet millisekund för millisekund medan deltagaren lyssnar på en berättelse, läser på en skärm, eller tittar på bilder. Metoden kräver inte någon respons från deltagaren bara att hen har på sig en mössa med elektroder på.
Den 1/10 kommer vi att visa hur det ser ut när vi spelar in hjärnvågor och ni kommer att få se hur en studie typiskt ser ut. Vi kommer att visa hjärnvågorna på en stor skärm och förklara vad det är man kan se med tekniken. Det kommer finnas gott om möjligheter att ställa frågor.
Sal: Ra1054, hus Radix plan 1.
Kontaktpersoner: Annika Andersson & Hanna Lindfors
Hus Radix (Fakulteten för samhällsvetenskap)
12.00 - 12.20
Att möta samhällsutmaningar med samhällsvetenskapliga utbildningar.
Jessica Hansen, lektor
Radix, plan 0 sal: Ra0084
14.00 - 14.20
Mer kommunforskning i Linnéregionen!
Daniel Alvunger, docent
Radix, plan 1, sal: Ra1111
Hus Magna (Fakulteten för teknik)
11.00 Välkommen på 180-årskalas!
I år firar Sjöfartshögskolan 180 år och är därmed vår allra äldsta utbildning. De första undervisningslokalerna 1842 låg i bottenvåningen i ett tvåvåningshus på Kvarnholmen i centrala Kalmar. Högst upp i huset bodde skolans föreståndare, kaptenslöjtnant C. R. Printzsköld, som hade flera års erfarenhet i den svenska och den franska örlogsflottan. Kom och fira födelsedag med oss!
Björn Pundars, prefekt på Sjöfarsthögskolan ger en kort tillbakablick. Tårta serveras i Nabben, glasverandan på hus Magna, och först till kvarn gäller.
10.00 - 14.00
Testa livet till havs i simulatorer för bland annat maskinrum och navigation. Under dagen kommer Sjöfartshögskolan hålla flertalet simulatorer öppna.
Sal: Ma241 våning 2 och Ma236, våning 2 och på våning 3, Ma361 är du välkommen att prata sjöfart och prova på att navigera själv.
11.30 - 12.00
När väljarna har sagt sitt – hur gick det i valet, och vem får sitta i regering? Möt statsvetare från Linnéuniversitetet i en eftervalsdiskussion med möjlighet att ställa frågor.
Medverkande: Johanna Jormfeldt, Mattias Gunnarsson, Per Strömblad
Sal: Fullriggaren
Arrangeras av fakulteten för samhällsvetenskap.
12.00 - 14.00
IoT-lab (Internet of Things) Fredrik Ahlgren, lektor
Sal: Ma 4092
En av de framtida teknologier som spås påverka ett stort antal affärsmodeller är Internet of Things (IoT). IoT innebär att allt fler enheter blir uppkopplade mot Internet. Att små och medelstora företag (SMF) tidigt anpassar sina verksamheter till den nya teknologin kan komma att vara avgörande för deras framtida existens. Kom till vårt lab och träffa vår forskare Fredrik Ahlgren, hör honom berätta och ställ era frågor.
Rundvandring upp till Sjöfartstornet
Vill du ha en slående utsikt över Kalmar? Häng med på rundtur i våra lokaler upp i Sjöfartshögskolans torn!
Samling i Nabben kl. 11:45 och kl.13:30.
Hus Forma (Ekonomihögskolan)
10.30 - 11.00
Forskningsbaserat trygghets- och brottsförebyggande arbete i Kalmar.
Professor, Peter Lindström och Håkan Roupé, säkerhetschef Kalmar kommun.
Sal: Fo1040
Arrangeras av fakulteten för samhällsvetenskap.
12.30 - 13.15
Studenter berättar om hur det är att plugga till Polis.
Sal: Fo1011
Arrangeras av fakulteten för samhällsvetenskap.
12.30 - 13.00
Hur ser vi på entreprenörskap? Katarina Ellborg, lektor i företagsekonomi, berättar om hur studenter möter olika perspektiv i entreprenörskap under sin studietid. Hon har utvecklat en visuell metod i mötet med studenterna. Hör Katarina berätta om sitt avhandlingsprojekt.
Sal Fo1040
10.00 - 14.30 Möt våra alumnkoordinatorer
Att ha en relation med våra alumner (tidigare studenter) gör att vi kan öka kvalitén i våra utbildningar. Vi kan stärka studenternas möjligheter att komma i kontakt med arbetslivet under sina studier. Vi vill kunna stärka våra alumner i sin valda profession och ständigt kunna erbjuda dem kompetensutveckling inom sitt ämne. Alumner ska vara en naturlig samarbetspart i vår utbildning och forskning.
Hus Culmen
Culmen plan 1
10.00 - 14.00
Vill du plugga hos oss?
Klurar du på om du kanske ska börja plugga hos oss? På entréplan på Culmen finns Emil & Anna som svarar på frågor om våra utbildningar.
Träffa vår Universitetsstrateg!
Visste du att landets enda kommunala Universitetsstrateg finns i Kalmar? Titta in och prata med henne så kan hon berätta om varför det är så värdefullt att ha ett univetsitet i staden. Universitetsstrategens uppgift är bland annat att jobbaför en kunskapsdriven utveckling och stärka forskningsanknytningen i kommunens verksamhet, men främst driva på utvecklingen av Kalmar som universitetsstad.
10.30 - 14.00 Stormaren, plan 9
Fika med utsikt!
Välkommen till plan 9, här har du en slående utsikt över staden. Vi bjuder på kaffe/te/saft & kaka.
13.00 - 13.45 Culmen, plan 7
Kalmars historia från ovan
Vi tittar på staden Kalmar och dess historiska årsringar i sällskap med historikern Anders Fröjmark.
Arrangeras av fakulteten för konst - och humaniora.
13.30 - 13.50
Framtidens juridik på Linnéuniversitetet.
Annika Staaf, lektor
Sal: Indigo
Arrangeras av fakulteten för samhällsvetenskap.
14.00 - 14.20
Universitetsstaden Kalmar – Vad har hänt 2010-2021 och vad händer framåt?
Alexandra Petrakou, Universitetsstrateg, Kalmar kommun
Culmen, plan 1, Lapis
Samlad lokalisering
Tanken på en samlad lokalisering i Kalmar föddes redan 2008, det vill säga 1,5 år innan bildandet av Linnéuniversitetet. Ledorden var redan då; stadsnära, kommunikationsnära och sjönära. I oktober 2015 togs de sista besluten för placeringen av de nya lokalerna och det första spadtaget togs i januari 2016. Första inflytt skedde under höstterminen 2018, hösten 2019 var 70 % av all verksamhet förlagd till Universitetskajen och vid årsskiftet 2020/21 gick sista flyttlasset. Invigningen av Universitetkajen ägde rum 27 augusti 2021.
Se dokumentären Filmen om Universitetskajen.
Ett stadsintegrerat universitet bidrar till en vital universitetsmiljö för en stark och hållbar samhällsutveckling. Människor med olika bakgrund, erfarenhet och förutsättningar är välkomna och mycket värdefulla för Linnéuniversitetets verksamhet. Med en samlad och synlig placering i Kalmar blir såväl planerade som oväntade möten möjliga. Möten mellan forskare, studenter, näringsliv och offentlig verksamhet. Dessa möten kan leda till att nyskapande, kreativa och entreprenöriella idéer föds. Dessa idéer bidrar till utveckling så väl regionalt som nationellt och internationellt.