Det kulturella universitetet

Vårt mål är att erbjuda kultur till studenter och medarbetare, att stödja projekt där konst och vetenskap möts, och att samverka med kulturorganisationer i vår omvärld.

Konst och vetenskap

När konst och vetenskap möts händer spännande saker. En avhandling kan illustreras med dans. En forskare och en regissör kan tillsammans arbeta fram en performance lecture. Konstnärer och forskare kan mötas i en utställning eller en workshop. Forskares resultat kan bli en installation. Vetenskapliga rön kan förstärka upplevelsen vid en konsert. Inom Det kulturella universitetet vänder vi oss helt enkelt till konsten för att ge en upplevelse som textbaserade forskningsresultat inte helt kan förmedla.

Låten Turning Point framfördes av musikern Martin Ullits Dahl under Akademisk Högtid 2020. Låten är en gestaltning av avhandlingen Putting words to child abuse av Johanna Thulin.
Den dansade avhandlingen med titeln ”Entreprenörskap i skolan - förändrade ideal” som regisserats av Anna Eklund och Liv Trulsson
Konstinstallation med grönt ljus och en människa som rör sig
Installationen "Aurora - Connecting senses" som skapats av Signe Kjaer Jensen och Cristina Pop Tiron från Linnaeus University Centre for Intermedial and Multimodal Studies.

Algo Kidz

Algo

Algo Kidz är undervisningsmaterial om alger och miljö för barn på förskola och lågstadiet. I projektet möts konst och vetenskap. Med Algo Kidz vill vi berätta om havet, algerna och deras betydelse för planeten. På sidan för Algo Kidz finns TV-programmet om algen Algo - den lilla stora hjälten, ett "verktygs-kit" med en saga, ritmallar som barnen kan färglägga eller inspireras att göra egna sagor och teckningar med och det finns en musikvideo och sångtext och noter så alla kan sjunga med.

Besök Algo Kidz sida genom att klicka här

Utställning/Galleri/Museum

Galleri Linné

Galleri Linné

Galleri Linné är Linnéuniversitetets konstgalleri som visar konstverk av studenter och medarbetare.

Du hittar oss på inomhusterrassen på tredje våningen i Universitetsbiblioteket i Växjö. (ingång från våning 2)

I galleriet kan du också finna en plats att studera och då låta dig inspireras av den omgivande konsten.

Här kan du läsa mer om Galleri Linné och konsten där

Kunskapskuben

Kunskapskub

Kunskapskuben är en utställningsyta där vi visar pågående och aktuell forskning vid Linnéuniversitetet. Vi låter konst och vetenskap mötas med syfte att ge besökarna chansen att lära sig lite mer om frågor som ligger i tiden och som berör oss.

Du hittar Kunskapskuben på plan 1 på Universitetsbiblioteket i Växjö.

Här kan du läsa mer om Kunskapskuben

OmniSpace

OmniSpace

Vilka framsteg görs på Linnéuniversitetet? OmniSpace på universitetsbiblioteket är platsen på campus som visualiserar den skillnad som Linnéuniversitetet faktiskt bidrar med till världen. Där inspirerar lärare, forskare och studenter allmänheten genom filmer och öppna föreläsningar.

Läs mer om OmniSpace genom att klicka här

Kultur på Lnu

Vi arbetar för att Linnéuniversitetet ska vara ett universitet där kulturen är närvarande. Detta görs på många sätt. Du möter konst var du än går, både ute och inne. Du kan bli bjuden på lunchkonserter, teaterföreställningar eller utställningar.

Cirkus Cirkör
Regina Baumann från Cirkus Cirkör i en repakt.
Föregående bild Nästa bild
Marit Bergman
Marit Bergman framför This is the year till nypromoverade doktorer.
Föregående bild Nästa bild
Per Tengstrand
Världspianisten Per Tengstrand spelar Fantasie impromtu av Chopin.
Föregående bild Nästa bild
John Lundvik
John Lundvik uppträdde vid senaste rektorsinvigningen.
Föregående bild Nästa bild

Musik på LNU

Linnaeus University Big Band

Blåsare i motljus

Det sägs att musik kan förena folk med olika bakgrunder och att musikutövning bidrar till välbefinnande. Linnaeus University Big Band som bildades i september 2019 är ett gott exempel på detta. Bandet består av studenter, medarbetare, alumni och vänner till Linnéuniversitetet.

Här läser du mer om Linnaeus University Big Band

Kulturtips

Letar du efter tips på kulturyttringar men behöver lite inspiration? Här delar våra medarbetare med sig av sina bästa tips. Klicka på rubrikerna för att se filmklipp där du får höra om varför böckerna, pjäserna, filmerna eller utställningarna är värda att kolla upp.

Samverkan

Vi vill gärna samverka med kulturorganisationer i vår omvärld. Har du en idé är du varmt välkommen att kontakta Christina Dahlgren. Kontaktuppgifter hittar du i högerspalten.

Linnéuniversitetet är också en part i projektet Nya Småland. Här kan du läsa mer om det projektet.

David Calås, doktorand i företagsekonomi, föreläser på en PechaKucha-kväll med tema Leonardo da Vinci, på Kalmar slott i oktober 2018.