Linné young

Linné på LNU

Innan Linnéuniversitetet bildades gjordes ett stort arbete med att välja namn. Mer än ett decennium senare är det dags att lufta det valet. Carl von Linné är en av Sveriges mest kända vetenskapsmän men är han en förebild för ett modernt universitet? För en plats där kritiskt tänkande och diskussion är centralt, är detta en viktig fråga. Linnétställningen i Växjö och Linnéträdgården i Kalmar är ett led i att ta oss an denna. Under 2024 introducerar vi dessutom LinnéTalks. En serie samtal där forskare och konstnärer diskuterar olika aspekter av kunskap, vetande och utbildning inspirerade av de diskussioner som Linnés arbete och arv väcker. Datum och teman publiceras på denna sida efter hand. Du kan också ta del av samtalen i efterhand via länken nedan.

Samtalsserien LinnéTalks

Är allt vetande bra? Kan all kunskap användas till både ont och gott? Vem har och tar ansvar för hur kunskap brukas? I serien LinnéTalks skapar vi ett forum för samtal där forskare och konstnärer reflekterar över arvet efter Linné och konsekvenserna av vetenskapens sökande efter kunskap. Den 13 mars är det dags för det andra samtalet i serien: Systema Naturae Toxicae - ett samtal om avfall och klassificering. Kl. 14:30, på Linnétorget, UB i Växjö. Varmt välkomna!

LinnéTalks - se i efterhand!

Samtal den 1 feb - Klassificeringens välsignelser och förbannelse

Arbetet med Linné på LNU är ett rektorsuppdrag från 2022 till Det kulturella universitetet och dåvarande vice-rektor för hållbarhet och lika villkor Gunlög Fur.