Linnéträdgården
Linnéträdgården är en glimt av Linnés oas mitt i Kalmar.
På Linnéuniversitetet i Kalmar kommer det snart att finnas en liten del av Carl von Linnés botaniska trädgård. Vi kallar den Linnéträdgården och den ligger på terrassen mellan Culmen och Vita. Den första växten som planterades där var rödvide, Salix purpurea. Växten var en gåva till Linnéuniversitetet och kom från Linnés sommarbostad Hammarby utanför Uppsala.
Just nu är Linnéträdgården ett nysatt frö som växer för fullt, men snart står den i full blom.
En gåva med anor från Linnés tid
År 2021 kontaktades professor William Hogland av Åke Bruce, professor emeritus och vice preses vid Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.
Åke Bruce hade hört talas om William Hoglands arbete med att rena mark förorenad från glastillverkningen i Orrefors med hjälp av växter. Metoden heter fytoremediering och tar vara på växters olika förmågor att ta upp och lagra eller bryta ned olika typer av föroreningar. En av växterna som används vid reningen är rödvide, en växt som fanns i Linnés trädgård. Ett exemplar av växten, med autentisk koppling till Linnés Hammarby, donerades av Åke Bruce till Linnéuniversitetet i Kalmar.
Linnéträdgården
Så snart Linnéuniversitetet fick den första rödvideplantan, föddes idén om en trädgård i Linnés anda på campus i Kalmar. Trädgården är skapad av trädgårdsarkitekt Josefin Smedberg.
Linnéträdgården - illustrationsplan
Växter som ska finnas i Linnéträdgården
Latinskt namn – Svenskt namn
- Astrantia major ´Buckland´ - stjärnflocka
- Astrantia major ´Moulin Rouge´ - stjärnflocka
- Clematis ‘Helsingborg’ - klematis
- Clematis - klematis
- Fragaria vesca - smultron
- Helleborus niger - julros
- Heucherella ´Sweet Tea - klockvippa
- Polemonium reptans Blue Pearl - krypblågull
- Anemone ‘Blue Shades’ - balkansippa
- Scilla - tidig blåstjärna
- Scilla ‘Rosea’ - tidig blåstjärna
- Salix purpurea - rödvide
Se hur växterna ser ut i bildspelet om Linnéträdgården:
Medicinalväxter i Linnéträdgården
På sikt kommer Linnéträdgården även att inkludera medicinalväxter.
Många läkemedel på 1700-talet kom från växtriket. Carl von Linné var såväl läkare som botaniker och medicinalväxter var en viktig del av hans trädgård. Han publicerade år 1749 Materia Medica där han beskrev växter med läkande egenskaper. Boken användes sedan i flera årtionden i Europa inom undervisningen, både i farmakologi och medicin.
I sin botaniska trädgård i Uppsala odlade Carl von Linné svenska medicinalväxter som han använde när han undervisade läkarstudenter i botanik. Här fanns: opiumvallmo (Papaver somniferum L.), vänderot (Valeriana officinalis L.), belladonna (Atropa belladonna L.), malört (Artemisia absinthium L.) och kamomill (Matricaria chamomilla L.). Ett av Carl von Linnés stora bidrag till vetenskapen var hans sätt att namnge och klassificera växter. Växter i samma grupp fick ett släktnamn ”efternamn” och ett artnamn ”förnamn” på latin. Så namnges växter och djur vetenskapligt än idag.
Tack till Ulyana Muñoz Acuña och Åke Bruce för information om medicinalväxter i Linnés trädgård
Hitta Linnéträdgården i Kalmar
Linnéträdgården finns i ytan Neptuni, 3 våningen i Hus vita.
Den första växten som planterades i Linnéträdgården var rödvide, Salix purpurea, och den finns mitt mellan husen Stella och Vita, se bilden nedan: