linnétradgården plan

Linnéträdgården

Linnéträdgården är en glimt av Linnés oas mitt i Kalmar.

På Linnéuniversitetet i Kalmar kommer det snart att finnas en liten del av Carl von Linnés botaniska trädgård. Vi kallar den Linnéträdgården och den ligger på terrassen mellan Culmen och Vita. Den första växten som planterades där var rödvide, Salix purpurea. Växten var en gåva till Linnéuniversitetet och kom från Linnés sommarbostad Hammarby utanför Uppsala. 

Just nu är Linnéträdgården ett nysatt frö som växer för fullt, men snart står den i full blom.

En gåva med anor från Linnés tid

År 2021 kontaktades professor William Hogland av Åke Bruce, professor emeritus och vice preses vid Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.

Åke Bruce och William Hogland
Åke Bruce och William Hogland med Rödvide

Åke Bruce hade hört talas om William Hoglands arbete med att rena mark förorenad från glastillverkningen i Orrefors med hjälp av växter. Metoden heter fytoremediering och tar vara på växters olika förmågor att ta upp och lagra eller bryta ned olika typer av föroreningar. En av växterna som används vid reningen är rödvide, en växt som fanns i Linnés trädgård. Ett exemplar av växten, med autentisk koppling till Linnés Hammarby, donerades av Åke Bruce till Linnéuniversitetet i Kalmar.

 

Linnéträdgården

Så snart Linnéuniversitetet fick den första rödvideplantan, föddes idén om en trädgård i Linnés anda på campus i Kalmar. Trädgården är skapad av trädgårdsarkitekt Josefin Smedberg.

 

Se hur växterna ser ut i bildspelet om Linnéträdgården:

Utställning Orkidéer som startskottet för Linnéträdgården

Akvareller med konstnären, biologen och alumnen Emma Tinnert