Linnéuniversitetets Akademiska högtid
Akademisk högtid är Linnéuniversitetets stora årliga högtid. Under högtiden hyllar vi
universitetets akademiska framgångar genom att promovera nyblivna doktorer och
hedersdoktorer, installera professorer och dela ut akademiska priser. Nästa Akademisk
högtid arrangeras den 31 januari i Kalmar, 2025.
Från 2024 års högtid finns en summerande nyhet med bilder. Nyheten går att läsa här.
Högtiden äger rum den första fredagen efter "Carl-dagen" alternativt på själva "Carl-dagen" om den infaller på en fredag. Vartannat år arrangeras högtiden i Kalmar och vartannat år i Växjö. I samband med högtidsveckan håller professorerna installationsföreläsningar i antingen Kalmar eller Växjö.
Inbjudan skickas ut i november
I november, varje år, skickas inbjudan till högtiden ut. Om du är nyfiken på ceremonin och dess olika delar kan du läsa mer om det här nedan. Ceremonin efterföljs av mingel och middag.
Högtidsceremonins olika delar
Om du är nyfiken på ceremonin och dess olika delar kan du läsa mer om det här nedan. Ceremonin efterföljs av mingel och middag, för inbjudna gäster.
Ska du promoveras eller installeras vid nästa högtid?
Ta del av mer information inför din promotion och installation
Högtiden i bilder
Akademisk högtid - vad är det?
Ceremonierna härstammar från de äldsta medeltida universiteten i Sydeuropa och har hållits vid svenska universitet sedan 1600-talet. Linnéuniversitetet firade sin första Akademiska högtid 2010.
Varje universitet och högskola har sina speciella högtider. Doktorspromotionen är en examensceremoni för dem som har disputerat under året. Professorsinstallationen är en akt med medeltida anor som innebär att professorn installeras i sitt arbete.
Tillfälle att sprida forskningen
Vid den akademiska högtiden är det den akademiska prestationen som är i fokus och som högtidlighålls. Det är också ett tillfälle för universitetet att sprida sin forskning utanför universitetet.
Enligt tradition hålls installationsföreläsningar i samband med installationen av nya professorer. Vid Linnéuniversitetet hålls installationsföreläsningar veckan innan Akademisk högtid. Installationsföreläsningar, promotions- och installationsceremonin är öppna för allmänheten.
Högtiden äger rum den första fredagen efter "Carl-dagen" alternativt på själva "Carl-dagen" om den infaller på en fredag. Vartannat år arrangeras högtiden i Kalmar och vartannat år i Växjö. I samband med högtidsveckan håller professorerna installationsföreläsningar i antingen Kalmar eller Växjö.
Nedan kan du läsa mer om ceremonins olika delar; installation och promotion.
Professorsinstallation
Liksom doktorspromotionen har professorsinstallationen medeltida anor. Ordet installation syftar på den medeltida kyrkliga ceremoni då en medlem ur domkapitlet insattes i sitt ämbete och därmed fick sin egen korstol, stallum. Professorsinstallationer har förekommit i Sverige sedan 1600-talets början, först i Uppsala.
Vid Linnéuniversitetets akademiska högtid installeras fast anställda och adjungerade professorer som erbjudits anställning av fakultetsnämnderna under det gångna året. Deltagande vid professorsinstallation är frivilligt. Det är universitetets rektor som installerar den nya professorn i sitt ämbete.
Installationen har med tiden fått två huvudinnebörder. Den ena är en form av välkomnande, ett upptagande av vederbörande i kretsen av professorskollegor. Den andra och viktigaste är att man uppmärksammar det ämnesområde som berörs, ett slags forskningsinformation, och de professorer som ska installeras ges tillfälle att hålla en kortare vetenskaplig föreläsning, en installationsföreläsning.
Installationsföreläsningar hålls normalt i anslutning till högtidsceremonin, i samma vecka, och de är öppna för allmänheten.
- Installationsföreläsningar i Kalmar, tisdag 30 januari 2024
- Installationsföreläsningar i Växjö, onsdag 31 januari 2024
Doktorspromotion
Vid Linnéuniversitetet promoveras doktorer efter avlagda prov, det vill säga doktorander som under det gångna kalenderåret disputerat och tagit ut sin examen.
Promotionen av doktorer räknas som den viktigaste och mest traditionsomgärdade av de akademiska ceremonierna. Promotionsakten är en examensceremoni som härstammar från de äldsta medeltida universiteten i Sydeuropa. Den första dokumenterade promotionen i Sverige hölls i Uppsala den 22 januari år 1600. I Lund ägde den första rum 1670. Övriga svenska universitetet och högskolor är av långt senare datum och därmed även deras ceremonier.
Ordet promovere betyder ordagrant föra fram, skjuta fram, men i detta sammanhang närmast befordra. De som ska promoveras kallas promovendus, promovenda, plural promovendi. När de just har genomgått akten benämns de promotus, promota, promoti. Vid promotionen överlämnar lärosätet till sina nya doktorer tecknen på doktorsvärdigheten, så kallade insignier: hatt eller lagerkrans, ring och diplom.
Promotor
Promotor är den som genom insignierna ger promovendi doktorsvärdigheten. Promotor anses vara ett led i en succession. Ett viktigt inslag i promotionen är att denna succession markeras genom att promotor inleder ceremonin med att först kröna sig själv med krans eller hatt samt orden: Jag NN, själv filosofie doktor...
Insignier
Insignier är beteckningen för de föremål som delas ut vid promotionsakten. De har en symbolisk innebörd och utgörs vanligtvis av: Lagerkrans eller hatt, ring och diplom. Vid Linnéuniversitetet delas krans och diplom ut till samtliga promovendi. Hatt och ring får de doktorer som så önskar anskaffa själva.
- Lagerkransen är en speciell svensk, akademisk företeelse, som inte har sin motsvarighet i länder utanför vår kultursfär. Den förekommer vid alla lärosäten där man promoverar inom filosofisk fakultet. Lagerkransen användes under antiken som ett segertecken vid de Olympiska spelen. Senare kom den att förknippas med skaldekonst och med lärdom. På det sättet tros kransen ha överförts till den svenska akademiska världen. Enligt en annan teori kan kransen ha anknytning de svenska folkliga vårfesterna där en majgreve utsågs och kröntes med krans.
- Doktorshatten är hög, svart och veckad. Hattarna pryds med ett hattspänne som markerar universitetstillhörigheten. Vanligtvis markerar spännet också fakultetstillhörighet. Spännet som används till Linnéuniversitetets hattar används för doktorer vid samtliga fakulteter. Den är utformad som en lagerkrans med Linnéuniversitetets trädsymbol i mitten.
- Ringen är av guld och symboliserar trohet; det har ibland uttrycks så att den som promoveras har ingått äktenskap med Vetenskapen. Doktorsringarnas symboler överensstämmer ofta med dem som finns i hattarnas spännen och för Linnéuniversitets del är även ringen prydd med lager och symbol. Ringen görs i 18 karats guld.
- Diplom var ursprungligen en stadfästelse av de rättigheter som tillkom promoti. Numera använder man ett modernt och exakt examensbevis för att styrka sin akademiska kompetens och inte längre diplomet. Dagens diplom är alltså mest ett konstföremål som fyller en ceremoniell funktion vid promotionen.
Promotion av hedersdoktorer
Vid Linnéuniversitetet promoveras hedersdoktorer vid den akademiska högtiden, då också doktorer efter avlagda prov promoveras. Vid promotionen får hedersdoktorn motta följande insignier: hatt, ring och diplom.
Seden att utse hedersdoktorer, doctores honoris causa, blev vanlig först under tidigt 1940-tal. Ett hedersdoktorat kan endast erhållas vid promotion. Praxis för vilka prestationer som man vill hedra genom förläningen av ett hedersdoktorat skiljer sig åt mellan olika lärosäten, men det är alltid fakulteterna själva som utser hedersdoktorer. Ofta är det forskare från andra länder som universitetets lärare haft vetenskapliga kontakter med, men det kan också handla om andra personer som man av olika skäl gärna vill knyta till forskningsgemenskapen.
Till hedersdoktor vid Linnéuniversitetet kan den utses som:
- genom viktigt samarbete med forskare inom någon av Linnéuniversitetets fakulteter i hög grad främjat forskningen
- har eller har haft ett avgörande och omfattande inflytande som inspirationskälla för den vetenskapliga utvecklingen inom universitets ämnen eller forskningsmiljöer
- har åstadkommit framstående litterära, konstnärliga eller samhälleliga prestationer med anknytning till något av universitetets ämnen/områden
- har utfört ett viktigt kartläggande eller forskningsinriktat arbete utan att nödvändigtvis ha akademisk examen (doktorsexamen)
- har eller har haft stor betydelse för universitetets internationella samarbeten inom forskning och utbildning
- utan direkt anknytning till universitetet genom egna omfattande forskningsinstanser särskilt gynnat forskningen inom något av fakulteternas områden
- person som på annat sätt än forskning synnerligen har befrämjat utvecklingen av någon av Linnéuniversitetets fakulteter
Den/de person/er som föreslås ska ej inneha ett hedersdoktorat med samma beteckning vid annat svenskt lärosäte. Universitetet ska ej heller stå i tydligt beroendeförhållande till den/de föreslagna personen/erna.
När det gäller utländska medborgare med utländsk doktorsexamen finns inget hinder mot att ge hedersdoktorat inom samma område som den utländska examen. En sådan person kan däremot inte bli hedersdoktor inom samma område vid två lärosäten i Sverige.
Tidigare hedersdoktorer
2024
Christer Johansson
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för teknik
2023
Åsa Jungnelius
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för konst och humaniora
Vésteinn Hafsteinsson
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för samhällsvetenskap
2022
Christer Kiselman
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för teknik
2021
Högtiden inställd pga Covid19. Inga hedersdoktorer utsedda.
2020
Mieke Bal
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för konst och humaniora
Mary Jo Hatch
Filosofie hedersdoktor vid Ekonomihögskolan
Ulrika Herbst
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för samhällsvetenskap
2019
Qinghai Xu
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för hälso- och livsvetenskap
2018
Ebbe Westergren
Filosofie hedersdoktor vid fakulteten för konst och humaniora
Evert Vedung
Filosofie hedersdoktor vid fakulteten för samhällsvetenskap
2017
Kristina Alsér
Filosofie hedersdoktor vid Ekonomihögskolan och Fakulteten för teknik
Björn Olsen
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för hälso- och livsvetenskap
2016
Lena Andersson
Författare.
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för samhällsvetenskap
Diana Brydon
Professor, University of Manitoba, Canada
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för konst och humaniora
2015
Björn Ulvaeus
Filosofie hedersdoktor vid Ekonomihögskolan
Krister Inde
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för hälso- och livsvetenskaper
Geoff Thompson
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för konst och humaniora
Peter Norrman
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för teknik
2014
Karin Caldwell
Professor emeritus i ytbioteknik från Institutionen för Kemi vid Uppsala universitet
Peter Checkland
Professor emeritus från Lancaster University i Storbritannien
Stig Arne Mattson
Teknologie licentiat
2013
Lena Törnqvist
Bibliotekarie och litteraturvetare
Lennart Lundquist
Professor emeritus i statsvetenskap
2012
Klaus Krippendorff
Professor i kommunikation vid The Annenberg School for Communication, University of Pennsylvania
Lena Holmberg
Professor emeritus i pedagogik vid Malmö Högskola
Kexuan Tang
Professor i växtgenetik och bioteknik vid Shanghai Jiao Tong University
Lorraine Wright
Professor emeritus i vårdvetenskap vid University of Calgary
Jeffrey C. Alexander
Professor i sociologi och meddirektör för Center for Cultural Sociology vid Yale University
2011
Patricia M. Glibert
Professor i Environmental Science vid University of Maryland, USA
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik
Kenneth Irestam
Arkeolog
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap
Ann McGrath
Professor i historia vid Australian National University, Australien
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap
Mette Mönsted
Professor i knowledge management vid institut for Ledelse, Politik og filosofi, Danmark.
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för ekonomi och design
2010
Sheila Hicks
Professor i kvartär ekologi vid Oulu Universitet, Finland
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik
Göran Therborn
Professor i sociologi vid University of Cambridge, Storbritannien
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap
2009
Daniel Bertaux
Professor i sociologi vid Centre National de la Reserche Scientifique, Paris, Frankrike
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (Växjö universitet)
Elleke Boehmer
Professor i World Literature in English vid University of Oxford, Storbritannien
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (Växjö universitet)
David J. Craik
Professor vid University of Queensland, Australien
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
Paul Edman
Professor emeritus i farmakologi vid Biomedicinskt centrum vid Lunds universitet
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
Tomas Fex
Seniorforskare vid Astra Zeneca AB i Mölndal.
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
Adrianus de Hoop
Professor emeritus i teoretisk elektricitetslära och tillämpad matematik vid Delft Technical University, Nederländerna.
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för matematik, naturvetenskap och teknik (Växjö universitet)
2008
Bengt Åke Bengtsson
Fil. Mag, Lars Kaggskolan, Kalmar
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
Siglind Bruhn
Ph.D. och konsertpianist. Forskare vid The University of Michigan, USA, Centre for Christianity and the Arts, USA, och Sorbonnes Institut d'esthétique des arts contemporains, Paris, Frankrike
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (Växjö universitet)
Ulla Hedner Bergentz
Professor i klinisk koagulationsforskning vid Novo Nordisk A/S, Danmark
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
Margareta Strömstedt
Författare
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap och Lärarutbildningsnämnden. (Växjö universitet)
2007
Jan P.G. Bergmansson
Professor i optometri vid University of Huston College of Optometry, USA
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
David Cane
Professor i kemi och biokemi vid Brown University, Departement of Chemistry, USA
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
Ingmar Karlsson
Generalkonsul, Istanbul
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (Växjö universitet)
Dinesh Verma
Professor vid Stevens Institute of Technology, New Jersey, USA
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för matematik, naturvetenskap och teknik (Växjö universitet)
2006
Ulf Johnsson
Produktionschef, Växjö Energi AB
Teknologie hedersdoktor vid Fakulteten för matematik, naturvetenskap och teknik (Växjö universitet)
Ingvar Kamprad
Grundare IKEA
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (Växjö universitet)
John D. Lambris
Professor i medicin vid University of Pennsylvania, USA
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
Günther Schmid
Professor i politisk ekonomi vid Freie Universität Berlin och forskningsledare vid Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung (WZB), Tyskland
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (Växjö universitet)
Gerda Stenström
fd Filosofie magister Högskolan i Kalmar
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
2005
Gunilla Allard
Formgivare
Teknologie hedersdoktor vid Fakulteten för matematik, naturvetenskap och teknik (Växjö universitet)
Marc van Ranst
Professor vid University of Leuven samt University Hospitals, Nederländerna
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
Eva Österberg
Professor i historia vid Lunds universitet
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (Växjö universitet)
2004
Lennart Delander
Forskare vid Centrum för arbetsmarknadspolitisk forskning
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap och Fakulteten för matematik, naturvetenskap och teknik (Växjö universitet)
Farooq Azam
Professor vid University of California, San Diego, USA
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
Dieter Strand
Journalist och författare
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap och Fakulteten för matematik, naturvetenskap och teknik (Växjö universitet)
2003
Rune Brandinger
Direktör, Södra Skogsägarna
Teknologie hedersdoktor vid Fakulteten för matematik, naturvetenskap och teknik (Växjö universitet)
Stefan Carlsson
VD, Apoteket AB
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
Sarah Hamm-Alvarez
Professor i biokemi vid University of Southern California School of Pharmacy, USA
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
Bertil Vallien
Konstnär
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (Växjö universitet)
2002
Carl-Gustaf Andrén
F.d. universitetskansler
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap och Fakulteten för matematik, naturvetenskap och teknik (Växjö universitet)
Erik Arrhenius
Professor emeritus vid Högskolan i Kalmar
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
Joseph Chappell
Professor vid University of Kentucky, USA
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
2001
Paul Alewood
Professor vid University of Queensland, Brisbane, Australien
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
Håkan Westling
Professor emeritus vid Lunds universitet
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
2000
Dan Isacson
Rektor emeritus vid Högskolan i Kalmar
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik (Högskolan i Kalmar)
Takeshi Yasumoto
Professor emeritus vid Tohoku University i Tokyo, Japan
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik. (Högskolan i Kalmar)
Hållbara evenemang
Akademisk högtid är ett hållbarhetssäkrat evenemang enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjer som är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.