EDIT - En dag inom teknik
EDIT– 'En dag inom teknik för tjejer' är Linnéuniversitetets egna evenemang där tjejer från högstadiet och gymnasiet är välkomna att testa på olika aktiviteter inom teknikområdet
Teknikintresset är många gånger lågt hos tjejer, och för att förändra det organiserar Linnéuniversitetet denna dag för att tjejer tidigt ska få upp ögonen för teknikutbildningarna. Dagen riktar sig till alla nyfikna tjejer som vill upptäcka vad teknik betyder på Linnéuniversitetet.
Under en dag på höstlovet träffar tjejerna våra lärare och studenter. De testar på olika aktiviteter relaterade till teknik – allt från att programmera en robot till att bygga ett hållbart hus. Under dagen träffar de även våra kvinnliga studenter, och får del av tips och trix kring hur det är att studera vidare hos oss.
Välkommen till EDIT 2022 den 3 november!
Aktuellt
Träffa våra lärare
Varje månad träffar du en av våra lärare. De berättar vad de gör, varför de valde att studera teknik och varför du skulle studera teknik. Häng med!
Anna Glarner
Anna är lärare på institutionen för maskinteknik och undervisar studenter som läser till högskoleingenjör.
Vad läste du på gymnasiet?
Samhällsvetenskaplig linje.
Varför valde du att läsa inom teknikområdet på universitetet?
Efter gymnasiet valde jag mellan att läsa musik på folkhögskola alt. läsa naturvetenskapligt basår för att sedan läsa vidare till lärare (i en konstig kombo, historia och matte). Under basåret bytte jag till teknisk basår för att jag ville lära mig mer om teknik. När jag var färdig valde jag elingenjör för att kurserna såg mycket intressanta ut samt så tycker jag att ska man vara en duktig lärare måste man även ha vistats utanför skolans värld.
Berätta lite om din resa efter gymnasiet!
Efter gymnasiet läste jag basåret och därefter elingenjör här i Växjö. En ny värld öppnade sig! Växjö är inte samma stad när man studerar på universitetet som när man läste på gymnasiet. Gemenskapen som finns på Campus var fantastisk. Efter studierna velade jag fram och tillbaka. Funderade på att direkt omskola mig till lärare, alt. komplettera elingenjörsexamen med ett år för att bli ”handikappsingenjör” i Borlänge för att kunna jobba med hjälpmedel åt folk som behöver.
Jag fick jobb inom försvarsindustrin, något jag aldrig trodde jag skulle jobba med. Jag började arbeta som systemingenjör med underhåll av arméns robotsystem och det visade sig både vara ett spännande och ett givande jobb. Anledningen till att jag inte tvekade att jobba med försvarsindustri var att jag anser att varje land behöver ett försvar för att kunna få leva i frihet. Mitt jobb gick ut på att vara teknisk specialist mot kunden FMV och svenska försvaret. Jag gjorde allt från ritningar i Cad på hur utrustning ser ut, testade och utvecklade provutrustning för att verifiera att systemen fungerar som de ska till att skriva rapporter och utföra reservdelsberedningar samt ha kundkontakt. Ett jobb som var mycket varierande och roligt då jag själv kunde påverka mycket vad jag ville arbeta med. Efter 8 år var det dags att göra något annat och då gick jag tillbaka till universitetet och tog en magisterexamen inom underhåll. Jag ville se vad forskningen säger om hur man ska arbeta med underhåll. När jag tog min examen fick jag frågan om jag ville undervisa på heltid. Det var för mig ett drömjobb, så jag började jobba här på universitetet…
Vad skulle du säga till en tjej som är tveksam att studera ett tekniskt ämne?
Att läsa teknik är enormt roligt! Det som är kul är att man både arbetar praktiskt och teoretisk. Jag är själv ingen praktiker, har inte växt upp med att ”skruva hemma” och alltid varit blyg när man har gjort praktiska moment i skolan. Men det finns arbetsuppgifter både om man är praktiker eller teoretiker. Det jag saknar mest från att arbeta som ingenjör är att jag har varit med och tagit fram denna provutrustning (det hade lika väl kunnat vara en ny produkt) och stoltheten jag känner när jag ser en instruktionsbok, rapport eller ritning som jag har varit delaktig i att skapa. Yrket som ingenjör är enormt bredd och man kan arbeta både i grupp eller själv beroende på vad för typ av person man är. Så ta chansen att läsa intressanta kurser!
Uppfinningen inom teknik som har varit den mest spännande de senaste 10 år?
Jag måste ”fuska lite” med mitt svar. Spotify kom 2008 och jag kan inte leva utan det!
Sofia Eriksson
Sofia är universitetslektor i matematik och forskar inom numerisk analys och beräkningsvetenskap.
Vilket program har du läst på gymnasiet?
Naturvetenskaplig linje.
Varför valde du att läsa teknik på universitetet?
Jag läste civilingenjörsprogrammet Teknisk Fysik, det var det civilingenjörsprogram i Uppsala som innehöll mest matematik. Sen fick jag liksom fysik och teknik ”på köpet”, men det gick bra.
Berätta lite om din resa efter gymnasiet!
Direkt efter gymnasiet jobbade jag först ett år som bilbyggare på Saab, sen började jag som sagt plugga till civilingenjör i teknisk fysik. Ett år hade jag turen att få ett sommarjobb på kärnkraftverket i Forsmark, det var väldigt roligt. Efter 5 år tog jag examen och fortsatte sedan med en forskarutbildning i beräkningsvetenskap. Efter disputationen jobbade jag drygt ett år som mjukvaruutvecklare, men ganska snart saknade jag forskningen och hittade en postdok (tidsbegränsad forskningstjänst) i Tyskland. När den var slut fick jag mitt nuvarande jobb här vid Linnéuniversitetet, där jag forskar och undervisar i matematik.
Vad skulle du säga till en tjej som är tveksam till att studera inom teknikområdet?
Att teknik är ett brett, samhällsnyttigt ämnesområde som blir vad du gör det till. Ge det en chans, det är kanske roligare än du tror! T.ex. var jag jättenervös inför programmeringen som var obligatorisk på min utbildning, men nu tycker jag det är roligt och oerhört användbart.
När jag gick på gymnasiet var jag inte alls säker på vad jag skulle plugga, det är inte så lätt att veta. Jag funderade på allt från veterinär till arkitekt eller konstnär. Tillslut fastnade jag för en civilingenjörsutbildning, eftersom det är en väldigt bred utbildning och som var eftertraktad på arbetsmarknaden.
Uppfinningen inom teknik som har varit den mest spännande de senaste 10 år?
Bra fråga, tyvärr har jag inget bra svar! Men spontant känns ju all forskning som kan hjälpa oss lösa klimatkrisen mest spännande. Det kan gälla design av bättre material, effektivare och renare energiframställning, mer miljövänlig matproduktion, o.s.v.