Make Music Matter! Let´s Co-Net – nätverksträff 21 april
Digitala möten har det senaste året blivit ett naturligt sätt att ses. För att möta musiklärares kompetensutvecklingsbehov började Make Music Matter! hösten 2020 med digitala sändningar.
Våra nätverksträffar har sedan starten i december 2020, lockat flera hundra musiklärare att delta. Nästa gång vi ses är onsdagen den 21 april och då gästas vi bland annat av Tim "Avicii" Berglings pappa Klas som kommer för att berätta om stiftelsen Tim Bergling Foundation och deras arbete med "For a Better Day".
Temat för 21/4 är Musik och mental hälsa.
Se inspelningen i efterhand:
Medverkar denna gång gör bland annat Klas Bergling, Tim "Avicii” Berglings pappa, som kommer att berätta om stiftelsen Tim Bergling Foundation och deras arbete med For a Better Day, som arbetar för att främja psykisk hälsa bland unga.
Det blir också ett uppträdande av artisten och barndomsvännen Lucas Krüger som medverkar med en av Aviciis låtar. Dessutom medverkar den internationellt kända brittiske professorn Martin Fautley som håller en presentation om bedömning i musikundervisning, grundaren av musikstiftelsen Signatur Erland Karlsson samt Aloha by Elk - Ensemble Online From Anywhere - som gör det möjligt att musicera tillsammans online överallt.
Vi ser fram emot ytterligare en spännande eftermiddag tillsammans med er!
Mer om For A Better Day
Tim Bergling Foundation grundades till minne av Tim ”Avicii” Bergling som tog sitt liv 20 april 2018. Stiftelsen arbetar med att motverka psykisk ohälsa bland barn, unga och unga vuxna. Den 5 dec 2019 anordnades Avicii Tribut Concert på ett utsålt Friends Arena, vilket skänkte hela 30 miljoner till att möjliggöra Minds dygnet-runt-öppna Självmordslinje. Den 5 dec 2020 startades initiativet ”For A Better Day”, uppkallad efter en Avicii-låt. Initiativet fick stor uppmärksamhet i media och Youtube gav en Take Over för att sprida initiativet under ett dygn, och tusentals kommentarer från unga började trilla in.
Om For A Better Day-initiativet:
Initiativet handlar om att samla in ungas idéer, tankar, erfarenheter och förslag på vad dom behöver för en bättre morgondag. De ungas perspektiv saknas ofta i debatten och för att nå detta startades 5 dec 2020 Sveriges största ”insamling” av ungas tankar om hur det känns, vad som kan och måste göras. Ingen tanke är för liten! Syftet är att främja barns och ungas psykiska hälsa så att ingen någonsin ska känna att självmord är den enda utvägen. Vi vill inte göra en vanlig sifo-undersökning. Vi vill samla verkliga berättelser och ögonblicksbilder.
Vi behöver fler unga som delar med sig av sina tankar, vad de har upplevt, vad de har känt och vad de anser måste förändras.Vi är övertygade om att vi tillsammans kan göra skillnad.
Tim Bergling Foundation hoppas mot slutet av april ha sammanställt alla inkomna (förhoppningsvis 10 000-tals) berättelser.
Klas Bergling från Tim Bergling Foundation kommer tillsammans med generalsekreterarna från BRIS, Mind och Suicide Zero personligen lämna över varenda inskickad tanke till beslutsfattarna i regeringen och noga följa upp och reagera på hur de levererar. Allt för att skapa skillnad på riktigt.
Även media, berörda myndigheter och organisationer kommer få ta del av resultatet. Svaren kommer också ligga till grund för fortsatt arbete med att motverka psysisk ohälsa de kommande åren. Det är de unga som pekar ut vår riktning framöver. Tanken är att kommande projekt som TBF går in i och satsar på, ska kunna bli FABD-projekt. T.ex fritidsgårdar, musikstudios, tv-gala. Allt för en bättre morgondag, där de ungas förslag ligger till grund för hur vi utformar våra satsningar.
Långsiktiga mål med FABD:
- Vi vill också skapa enFABD-rörelse som drivs av unga för unga.
- Vi vill skapa ett levande instagramkonto/ youtubekanal/ hemsida.
- Vi ill jobba med påverkansarbete och opinionsbildning.
- Vi vill också hitta unga representanter och talespersoner.
Syftet med Make Music Matter! Let's Co-Net är att skapa gemensamma mötesforum för musiklärare på nätet samt att erbjuda kompetensutveckling genom olika samarbeten som nätverket har med forskare och lärarutbildare i musik, musikentreprenörer, organisationer etc.
Nätverksträffarna har namnet Co-net som står för ”tillsammans” på nätet”, där både akademi, skola och det omgivande samhället (musikbranschen) medverkar.
Varje sändning utgår från ett aktuellt tema, till exempel; läroplan och kursplan, bedömning, musikskapande, musikproduktion med digitala verktyg, kreativa lärprocesser i musik, entreprenörskap, digitala musikappar etc.
Vid varje nätverksträff medverkar en eller flera inbjudna gäster. Sändningarna har formen föreläsningar, workshops, paneldebatter, artistuppträdande mm.