tre klasser tävlar

Teknikåttan

Teknikåttan är en tävling i teknik, matematik och naturvetenskap för åttondeklassare i grundskolor över hela Sverige. Alla elever i årskurs åtta kan delta – Teknikåttan är både en resurs för lärare och stimulering för elever.

Syftet med Teknikåttan är att öka och bibehålla intresset för teknik och naturvetenskap hos ungdomar. Frågorna och de praktiska uppgifterna i Teknikåttan följer läroplanen och syftar till att möta de förmågor som beskrivs där. Svaren hittar man inte bara i böcker – frågorna har ofta en vardagsförankring och det gäller att använda sitt sunda förnuft. Frågorna från tidigare år sparas på Teknikåttans webbplats och kan mycket väl användas i undervisning. 

Aktuellt

Om Teknikåttan

Tävlingen startade i Linköping 1993 och är nu rikstäckande. Den är upplagd ungefär som Vi i femman, med uttagstävlingar, regionfinaler och riksfinal. Teknikåttan delar in Sverige i elva regioner, alla knutna till en högskola eller ett universitet. Läs mer på Teknikåttans nationella webbplats​.

Har du frågor om Teknikåttan på Linnéuniversitetet, kontakta gärna Ulrika Berg.

Så här går tävlingen till

Kvaltävling

Teknikåttan inleds med en uttagstävling i februari som genomförs på skolorna samtidigt över hela landet. Skriftliga frågor besvaras då av hela klassen.

Regionfinal

De sex bästa klasserna i varje region går vidare till en regionfinal. Till denna utser klassen ett tremannalag bestående av både killar och tjejer som representerar sin klass. Hela klassen deltar. Till regionfinalen förbereds en klassuppgift.

Riksfinal

Vinnarna från respektive region går vidare till en riksfinal, som ansvariga högskolor och universitet turas om att anordna. Hela klassen får åka med som hejarklack. Klassuppgiften modifieras och presenteras.