Forskningsetik vid Linnéuniversitetet

Forskningsetik handlar om att bedriva vetenskap på ett ansvarsfullt och etiskt sätt. Det innebär att följa etiska principer vid forskning på människor och djur, undvika fusk och plagiat samt ta hänsyn till känsliga områden. Känsliga områden kan vara sådant som forskning på människor särkskilt barn, och utsatta grupper, på biologiskt material, på integritetskänslig information, i känsliga sammanhang (t.ex. under krig eller katastrof) osv. Hur vi förhåller oss till forskningetik styrs av lagar och av etiska riktlinjer och kodexar inom forskarsamhället.

Ämnet forskningsetik består av många olika delar och typer av frågor som redan presenteras på skilda sätt på många av lärosätets interna hemsidor och på externa hemsidor som t.ex. Vetenskapsrådets hemsida. Därför har vi valt att hänvisa till dessa men även till kontakter (funktionsmejladresser) istället för att ge en version av en redan välfungerande hemsida. Genom att klicka på ett av de fem blocken nedan kommer du till en ny internsida som innehåller mer information om det specifika blocket och till dess relevanta interna så väl som externa länkar. 

En del av den information som ges på dessa sidor överlappar med information som ligger på Medarbetare (se För dig som forskar). På de sidorna hittar du även annan information som är viktig för forskare men som inte direkt berör forskningsetik.

Forskningsetik är här uppdelat i fem block. Det första blocket är Grundläggande Principer för forskningsetik som alla vid lärosätet bör känna till, vilket följs av blocket Regler & Lagar som innehåller en liten summering av regelverk men även länkar till sådant som lagar, riktlinjer och kodexar. Nästföljande block är Utbildning & Kompetensutveckling med information om kurser som finns på Linnéuniversitetet. Dessa kurser är dels knutna till olika forskningsämnen, dels till hur stor erfarenhet av forskning och forskningsetik som deltagarna har. På sidan för det blocket får du även information om hur du går tillväga om du önskar en workshop om forskningsetik. De två sista blocken är mer riktade mot aktiva forskare då innehållet fokuserar på Hantering av Forskningsdata och Publicering & Kommunikation.

Hemsidan är riktad mot forskningsetik. Här förhåller vi oss till Forsknings definitionen enligt etikprövningslagen (2003:460, 2 §) och överklagandenämnden för etikprövning (Önep):

  • innehåller vetenskaplig frågeställning och metod,
  • utförs av minst en person som har vetenskaplig kompetens (dvs en person som doktorerat eller går sin forskarutbildning),
  • avses att publiceras i en vetenskaplig tidskrift
  • innehåller studier med viss vetenskaplig höjd.

Det innebär att den datainsamling och analys som görs på grundnivå eller avancerad nivå på lärosätet i lagens mening oftast inte anses vara forskning. Trots detta bör alla som utför datainsamling och analys vid Linnéuniversitetet inte bara ha kunskap och förståelse för Grundläggande Principer och Regler & Lagar utan även ha en förståelse för Hantering av Forskningsdata och Publicering & Kommunikation.

Responsive header image

Kontakt

Under 2025 provar vi ett öppet kontorskoncept. De flesta onsdagar kan du nå ombudet för forskningsetik på zoom 13.00-15.00 och de flesta fredagar 10.00-12.00.

Öppet kontor innebär att du inte behöver boka ett möte med ombudet utan loggar in när du har en fråga att diskutera eller få svar på. För att inte störa ett eventuellt redan pågående möte finns ett väntrum och du kommer att släppas in så snart rummet är tomt.

Det går naturligtvis bra att även skicka frågor via mejl till ombudet via funktionsmejlen ombud.forskningsetik@lnu.seeller boka en tid på plats alternativt på zoom utanför de angivna tiderna. 

För frågor som relaterar de forsknings- och studentarbeten som inte anses vara forskning i lagens mening hänvisar vi till Etikkommittén Sydost (länken tar dig till deras LNU interna sida). Etikkommittén Sydost ger rådgivande yttranden.

Responsive header image

Under uppbyggnad!

Webbsidorna om forskningsetik vid Linnéuniversitetet är under uppbyggnad. Innehåll och information kommer att läggas upp löpande.

Har du idéer till relevant innehåll?

Hjälp oss gärna skapa så bra innehåll som möjligt genom att skicka dina idéer till ombud.forskningsetik@lnu.se