Möt våra medarbetare
Ett universitet är en bubblande kittel av kunskapstörstande studenter, engagerade lärare och specialiserade forskare – en dynamisk och internationell arbetsplats i ständig rörelse. Det är också en arbetsplats för många medarbetare som bidrar med ett starkt administrativt stöd till den akademiska verksamheten. Tillsammans skapar vi förändring som gör avtryck och som bygger framtiden.
På våra två orter Växjö och Kalmar jobbar närmare 2.200 medarbetare.
Vilka är det som jobbar på ett universitet?
Arbete inom akademin
Med ett arbete inom akademin möter du studenter mitt i livets kanske viktigaste utvecklingsperiod. Både studenter och kollegor kan komma från världens alla hörn och en dag är sällan den andra lik.
Majoriteten av de som arbetar inom akademin är universitetslärare. Då undervisar och forskar du i olika grad vid universitetet. Undervisningen vilar på vetenskaplig grund i syfte att bland annat utveckla studenternas kritiska tänkande och samhällsengagemang.
Forskningen och de vetenskapliga studierna bedrivs ständigt, med målsättning att få nya insikter som i sin tur skapar tidigare oprövade perspektiv till nytta för samhället.
Brett administrativt stöd
Till stöd för universitetets huvuduppdrag inom forskning, utbildning och kunskapsspridning finns ett verksamhetsstöd – en expertorganisation bestående av kunniga och erfarna medarbetare.
Linnéuniversitetet är en stor arbetsgivare i regionerna, både i Kalmar och Växjö, inom till exempel ekonomi, kommunikation, IT, HR och bibliotek. Du kan också hitta administrativa roller inom akademin inom till exempel samordning, planering, utbildningsadministration och teknik.
Som specialist inom dessa områden möter du nya spännande förutsättningar på ett universitet. Arbetsdagarna här kräver nyfikenhet, flexibilitet och en vilja att utvecklas. Här jobbar du i en samhällsviktig verksamhet och bidrar till universitetets framgång.
Camilla Nilvius, lektor i pedagogik
"Det har funnits chanser att gå till andra lärosäten, men den starka forskarmiljön som finns på Linnéuniversitetet gör att jag kan fortsätta utvecklas och jag känner att jag vill stanna."
Camilla Nilvius jobbar idag i Växjö som lektor i pedagogik och är programansvarig för speciallärarutbildningarna. Hon har haft ett antal olika roller sedan hon började här 2015.
– Jag valde Linnéuniversitetet dels för att jag var nöjd med utbildningarna jag själv gått här, dels för att jag hörde gott och det verkade vara en bra stämning.
Hur tycker du det är att jobba på Linnéuniversitetet?
– Jag är väldigt nöjd och jag trivs väldigt bra här. Jag utmanas och utvecklas fortfarande hela tiden. Arbetet är välorganiserat samtidigt som det finns den spänstighet som behövs för att utmana mig intellektuellt.
Vad är det du uppskattar?
– Universitetet har låtit mig växa med uppgiften och jag är idag programansvarig. Jag har fått utvecklas i frihet under ansvar, vilket jag verkligen värdesätter. Och så gillar jag mina fantastiska kollegor så klart!
– En annan detalj i sammanhanget som gör att jag uppskattar min arbetsplats extra mycket är att service och problemlösning kring till exempel IT och teknik fungerar så bra. Så ser det inte ut överallt.
Hur skulle du beskriva ditt arbete?
– Att arbeta på en myndighet, som ett universitet faktiskt är, kanske kan tyckas vara något ”fyrkantigt” ibland, men arbetet är hela tiden föränderligt. Det kan handla om att det sätts nya examensmål eller att det kommer nya direktiv – och dessutom är ju varje studentkull ny. Så samtidigt som vi har en stabil grund så medges en stor rörlighet inom den fyrkanten. Det gillar jag!
– Och som programansvarig får jag bland annat arbeta med kvalitetsutveckling vilket jag tycker är väldigt givande och intressant.
Slutligen, har du några smultronställen i omgivningen som du gärna besöker?
– Jag gillar omgivningarna runt campus med Teleborgs slott, sjöarna och naturen så nära. Det är härligt att komma dit för att fylla på kraft. Det ligger så nära och på bara en kvarts promenad runt campus får man både grönska, frisk luft och ny energi.
Gustaf Waxegård, lektor i klinisk psykologi
"Jag har ett jobb vars motsvarighet är svårt att hitta utanför universitetsvärlden – garanterat livslångt lärande och utveckling inom det område jag brinner mest för."
Gustaf Waxegård är anställd som lektor i klinisk psykologi på institutionen för psykologi i Växjö.
– Här finns en intressant samling människor med kontaktvägar ut i världen. Det gör att det inte känns som att min arbetsplats och mina möjligheter slutar där campus slutar, säger Gustaf.
Hur tycker du det är att jobba på Linnéuniversitetet?
– Att jobba här upplever jag som frihet under ansvar. Det finns ett visst svängrum, samtidigt som det finns tydliga förväntningar på att ta ansvar för det svängrummet.
Vad är det mer du uppskattar?
– Jag uppskattar tankefriheten, och möjligheten att få bidra till en cykel av lärande som så många bär tillsammans – och som i synnerhet bärs av alla duktiga studenter.
Hur skulle du beskriva din roll?
– Kunskapsutvecklingen inom neurovetenskaperna är extremt snabb. Att förbli relevant och lära studenterna för morgondagen och inte för gårdagen är en central utmaning. Att matcha stoffet till den specifika studentgruppen är både spännande och givande – och ibland utmanande med tanke på den ibland begränsade tid som finns till förfogande att förbereda undervisning och för egen inläsning.
– Samtidigt som kunskapsutvecklingen är snabb, är kunskapsbyggande i det enskilda fallet/forskningsprojektet en långsam process som kräver tålamod och envishet. Som ”nygammal” anställd är det både givande och utmanande att hitta hållbara vägar in i relevant forskning.
Slutligen, har du några smultronställen i omgivningen som du gärna besöker?
– Då får det bli naturreservatet Husebymaden vid Grimslöv. Det är ett fint ställe att ta barn och hund till oavsett tid på året, men särskilt när fågellivet är som mest aktivt.
Helene Hansson, controller
"Linnéuniversitetet är en stimulerande arbetsplats på många sätt, med många spännande och utvecklande möten, och det står aldrig still."
Helene Hansson är controller på lärarutbildningskansliet i Kalmar.
– Mitt ledord är “tillsammans” och jag brinner för samarbete. Då kan man göra otroliga framsteg både i det lilla och det stora, säger Helene.
Vad var det som gjorde att du valde Linnéuniversitetet?
– Jag tyckte det verkade vara en spännande arbetsplats och kände mig nyfiken på att få befinna sig i en dynamisk miljö där “det händer”. Här jobbar jag mitt i navet av utbildning, forskning och samverkan.
Vad är det mer du uppskattar?
– Förutom dynamiken: människorna, miljöerna och utmaningarna i arbetet.
Hur vill du beskriva din roll?
– Som controller har jag som målsättning att i alla sammanhang agera som ett professionellt stöd – till den akademiska ledningen, kollegorna inom administrationen, lärare och forskare i kärnverksamheten och de centrala avdelningarna. Jag vill att de ska känna att jag gör nytta och skillnad.
Slutligen, har du några smultronställen i omgivningen som du gärna besöker?
– Som Ölandsbo vill jag varmt rekommendera en tur längs kustvägen från Äleklinta och norröver, hela vägen upp till Byxelkrok. Så packa en fikakorg och stanna till på alla oändligt vackra platser längs vägen. Jag utlovar en fantastisk upplevelse och det är så vackert att man emellanåt får nypa sig i armen för att förstå att det är på riktigt.
Linn Andergren, studie- och yrkesvägledare
"Jag sökte mig aktivt till Linnéuniversitetet."
Linn Andergren jobbar som studie- och yrkesvägledare vid fakultetskansliet för konst och humaniora i Växjö.
– Jag vill jobba i en stor samhällsviktig organisation där möjligheten finns att träffa nya människor från olika bakgrunder och med olika intressen, säger Linn.
Hur tycker du det är att jobba på Linnéuniversitetet?
– Jag tycker det är roligt, utmanande och kreativt. För mig är faktorer som arbetsmiljö, social gemenskap och att känna mig uppskattad viktigt. Jag trivs i miljön på campus med studenter som varje dag tar nya steg mot sina framtida karriärer inom akademin eller på arbetsmarknaden. Jag har världsbra kollegor och vi jobbar i ett prestigelöst klimat, vilket är viktigt för mig.
Vad är det mer du uppskattar?
– Det är en vibrerande och dynamisk arbetsplats där mina kompetenser och min person uppskattas samtidigt som jag får möjligheten att lära mig nya saker.
Hur skulle du beskriva din roll?
– Min huvudsakliga arbetsuppgift är att möta våra studenter i samtal för att stödja, motivera och inspirera dem att ta nästa steg i sin karriärutveckling. Att få höra deras tankar om drömmar och att tillsammans arbeta med hinder och utmaningar känns viktigt och meningsfullt.
Slutligen, har du några smultronställen i omgivningen som du gärna besöker?
– Jag har massor! Jag tar gärna en lunchpromenad runt sjön Trummen intill campus eller tränar på gymmet här. Sedan är jag förtjust i naturreservatet Bokhultet – det är som i Narnia både på våren och hösten under alla bokar. Och så får jag inte glömma bort: att njuta av godaste maten på Izakaya Moshi.
Omar Aljanabi, systemutvecklare
"Jag arbetar med fantastiska och positiva kollegor som är experter inom sina områden. Vi är ett gott gäng som jobbar bra ihop och vi brukar lösa det mesta tillsammans."
Omar Aljanabi jobbar i Växjö som systemutvecklare på IT-avdelningen sedan 2021. Som systemutvecklare är det Omars ansvar att driva utvecklingen av både nya och gamla IT-system och -verktyg.
– Det är häftigt att få tillbringa sin vardag i en miljö där man är omgiven av både studenter, lärare och forskare som alla har olika nationaliteter, bakgrunder och kulturer, säger Omar.
Hur tycker du det är att jobba på Linnéuniversitetet?
– Det finns en inspirerande atmosfär här och kollegorna betyder så klart mycket för en bra arbetsmiljö. Men jag värdesätter också att avdelningen förser oss med de resurser som behövs för att jag kontinuerligt ska kunna utveckla och förbättra både mig själv och min yrkesroll. På totalen känns det som att min arbetsmiljö är gynnsam för mig.
Vad är det mer du uppskattar?
– Jag har många ansvarsområden och arbetsuppgifterna är varierande. Men det som verkligen inspirerar är när jag ser att studenter, forskare och andra kollegor faktiskt använder de verktyg och system som jag har varit med och utvecklat.
Vilka utmaningar ser du i din roll?
– Linnéuniversitetet är en stor organisation med många olika system. Vissa har hängt med under lång tid och skapats av tidigare systemutvecklare som inte längre finns kvar på universitetet. Ibland kan det vara utmanande att granska och förstå koden de skapade, och deras motiveringar bakom kod-relaterade beslut.
Slutligen, har du några smultronställen i omgivningen som du gärna besöker?
- Jag gillar centrum i Växjö. Jag besöker till exempel ofta Hongkong som är en väldigt mysig restaurang. Och så gillar jag bion vid Oxtorget som är både mysig och bekväm.
Pablo E Contardo Aubke, adjunkt i optometri
"Det är superviktigt att den som lär ut verkligen brinner för sitt ämne – och det har jag friheten att göra här."
Pablo E Contardo Aubke är universitetsadjunkt på institutionen för medicin och optometri i Kalmar. Han har tidigare jobbat bland annat på universitetet i Köln, men valde så småningom Linnéuniversitetet.
– Som lärare på en optikerutbildning är man ganska nischad. Jag visste att de svenska optikerutbildningarna har en mycket mer klinisk inriktning som lockade mig. I Tyskland är det mer fokus på det matematiska och tekniken bakom, säger Pablo.
Hur tycker du det är att jobba på Linnéuniversitetet?
– Här är vi lärare uppdelade efter våra specialiteter och det tycker jag känns bra. I Tyskland kunde det bitvis kännas lite obekvämt att undervisa enligt deras system nämligen i alla delar och ämnen, även sådana som jag kanske inte kände mig supertrygg i.
Vad är det mer du uppskattar?
– Jag gillar mitt team. Vi kollegor kompletterar varandra, och kan stötta och förstå varandra, vilket gör att arbetsbördan blir rimlig.
Hur skulle du beskriva din roll?
– Mitt arbete blir aldrig monotont eller långtråkigt, mycket tack vare forskningen som hela tiden tar oss framåt. Vi lär oss nytt varje dag som vi kan ta med oss in i föreläsningarna. Sedan ligger det en spännande utmaning i att hitta vilka didaktiska metoder som behövs för att varje ny student ska ta till sig undervisningen på bästa sätt.
Slutligen, har du några smultronställen i omgivningen som du gärna besöker?
– Jag uppskattar Kalmars, Ölands och hela kustens enorma kulturutbud. Det finns massor av konstutställningar och konstrundor under året, till exempel under Skördefesten på Öland på hösten, där jag faktiskt själv ställt ut.
– Här i staden anordnas det dessutom en mängd spännande kulturaktiviteter och testa på-aktiviteter som man kan delta i som amatör eller som barn, vilket är mycket uppskattat och välbesökt.
Sofia Enell, docent i socialt arbete
"Arbete är i hög utsträckning de människor du arbetar med. Jag har kollegor som utmanar mina tankar och idéer och samtidigt visar uppskattning och ger stöd."
Institutionen för socialt arbete i Växjö är Sofia Enells arbetsplats där hon jobbar som universitetslektor.
– Jag får en relativt stor frihet och tilltro från ledning och kollegor att utforma mitt arbete på det sätt jag tror blir bra. Det skapar rum för kreativitet och att växa i sina uppgifter, säjer Sofia.
Vad var det som gjorde att du valde Linnéuniversitetet?
– Jag ville vara i en aktiv och stimulerande forskningsmiljö som ägnar sig åt mitt forskningsfält, men som också innehåller spännande forskning i ämnet socialt arbete. Jag ville också arbeta med utbildning och få möjlighet att påverka socionomprogrammet tillsammans med kompetenta kollegor. En viktig del av mitt arbete är också att ha ett nära samarbete med verksamheter som bedriver socialt arbete.
Hur tycker du det är att jobba här?
– Utöver det positiva arbetsklimatet handlar mitt arbete såklart också om de arbetsuppgifter jag har. Här på institutionen för socialt arbete finns det möjlighet för mig att både i forskning och undervisning få ägna mig åt mitt forskningsfält vilket är ungas egna erfarenheter av samhällets stöd i utsatta livssituationer.
– Jag upplever också att jag är på en arbetsplats som strävar efter att arbeta med samverkan med det omgivande samhället. Att få bidra till kunskapsutveckling och att delta i samtal som förs utanför akademin är ofta väldigt stimulerande och berikande.
Vad är det mer som du uppskattar?
– Min största drivkraft är att få bidra till kunskapsutveckling i socialt arbete. Så det jag uppskattar mest är när min forskning omsätts i praktiken av yrkesverksamma socialarbetare, eller när jag får prata om mina studier med unga som fått någon form av stöd från samhället.
– Jag uppskattar också när jag befinner mig i sammanhang – om de så är i fikarum, undervisning eller projektmöte – som skapar fördjupande och nyfikna samtal. Det händer ganska ofta att jag går från jobbet med en ny tanke eller ett nytt perspektiv.
Hur skulle du beskriva din roll?
– Det som stimulerar mig i min roll är att utmaningarna aldrig tar slut. Det kan vara krävande och slitsamt att så ofta ställas inför nya frågeställningar och uppgifter, men det innebär också att jag är på en arbetsplats där det sällan blir tråkigt eller monotont.
Slutligen, har du några smultronställen i omgivningen som du gärna besöker?
– Jag har många! Jag flyttade hit 2019 (på grund av jobbet) och uppskattar alla stadsnära naturreservat. Bokhultet, Helgö och Hissö är platser vi ofta tar med oss besökare till. Bokskogarna här med de smålandsmörka sjöarna alldeles intill är magiskt vackra.
– Sedan har jag två hemliga smultronställen. Det ena är klippor utmed en sjö, det andra en brygga som ligger helt avskilt, med solnedgång och i tystnad.