Nationellt FORSA Symposium 2022
Välkomna till nationellt FORSA (Förbundet för forskning i socialt arbete) symposium vid Linnéuniversitet i Växjö den 8–9 november. Symposiet har som mål att vara en nationell mötesplats för att i FORSA:s anda stärka samarbetet mellan forskning, utbildning och praktik i socialt arbete genom att främja utvecklingen av kunskap och fördjupade diskussioner på lika villkor mellan olika aktörer och intressenter i det sociala arbetet.
Det nationella symposiet arrangeras denna gång av FORSA Småland i samarbete med FORSA Riks, Centralförbundet för socialt arbete (CSA) och Linnéuniversitetet, institutionen för socialt arbete.
Temat för 2022 års nationella symposium är:
Social hållbarhet och hållbart socialt arbete
Socialt arbete har en central roll i att verka för ett jämställt och jämlikt samhälle – ett socialt hållbart samhälle där människors grundläggande behov och de mänskliga rättigheterna garanteras. För att åstadkomma detta måste förutsättningar finnas också för ett hållbart socialt arbete där olika aktörers kunskaper och kompetenser kan omsättas i handling. År 2010 lanserade tre organisationer som verkar för att stärka socialt arbete globalt The Global Agenda for Social Work and Social Development (2010). I agendan identifierades fyra teman eller pelare:
- Främja social och ekonomisk jämlikhet
- Främja människors värdighet och värde
- Främja gemenskap och miljömässig hållbarhet
- Stärka erkännandet av betydelsen av mänskliga relationer
Under symposiet arrangeras plenarföreläsningar och parallella seminarier med presentationer som anknyter till dessa teman. Symposiet innebär en mötesplats för att diskutera med och lära av varandra om social hållbarhet och hållbart socialt arbete.
På denna sida kommer vi kontinuerligt uppdatera informationen om symposiet.
Viktiga datum
- 9 september: deadline för inskickande av abstracts
- 9 september: anmälan för deltagande öppnar (och stänger den 24 oktober)
Call for abstracts
Skicka in ditt abstract här senast den 9 september 2022
Riktlinjer för Abstracts
Vi välkomnar deltagande forskare, lärare, praktiker, studenter, brukare eller andra intresserade av socialt arbete att föreslå presentationer baserat på forsknings-, utbildnings- eller praktiska utvecklingsprojekt eller erfarenheter som anknyter till något av de fyra olika teman för The Global Agenda för Social Work and Social Development (2010) (se ovan). Anknytningen bör tolkas brett och inkluderande.
Det är möjligt att skicka in ett abstract för
- Muntliga presentationer om 15 minuter + frågestund
- Skriftliga papers (författare kommer även ges tillfälle att presentera sina papers muntligt)
Parallella seminarier kommer att tas fram tematiskt av arrangören utifrån innehållet i inskickade abstracts.
Abstracts ska skickas in via länken ovan och mallen nedan ska användas. Inskickade abstracts kommer bedömas och placeras i ett tematiskt seminarium av arrangören. Meddelande om antaget abstract skickas så snart som möjligt efter deadline. Accepterade abstracten kommer att publiceras i LnuOpen
Abstract ska innehålla en titel, namn på presentatörer/författare och deras organisationstillhörighet, abstracttexten ska innehålla uppgifter om bakgrund, metod, resultat och slutsatser. Abstracts ska inte överstiga 250 ord.
Preliminärt program
Tisdag 8 november
11:00-12:00 Registrering
12:00- 13:15 Lunch
13:15-13:30 Välkomsttal av ordförande för FORSA Småland och FORSA Riks
13.30-14:30 Plenarföreläsning 1: Förfrågningar till föreläsare pågår
14:30-15:00 Eftermiddagsfika
15:00-16:30 Parallella seminarier
16.30-17:30 Plenarföreläsning 2: Förfrågningar till föreläsare pågår
18:00- Kvällsmiddag, Restaurang Kristina (Linnéuniversitetet)
Onsdag 9 november
8:30-08.45 Reflektioner från gårdagen
8:45-09:45 Plenarföreläsning 3: Förfrågningar till föreläsare pågår
09.45-10:15 Förmiddagsfika
10.15-11.45 Parallella seminarier
11.45-12:00 Summering och avslutande reflektioner
12.00-13:15 Lunch
Anmälan/registrering
Anmälan till detta symposium öppnar den 9 september och stänger den 24 oktober.
Länk till anmälan/registrering kommer att finnas här.
Konferensavgiften är 1325 kr exklusive moms. I konferensavgiften är allt inkluderat, såsom programmet med föreläsningar, parallella seminarier, luncher, fika samt den gemensamma kvällsmiddagen den 8/11 på Restaurang Kristina. Resor och boende betalas separat.
Resor till och från Växjö
Reser du med tåg till Växjö kommer du till Växjö station som ligger mitt i stadens centrum. Tågsträckan Stockholm Central – Växjö tar cirka 3,5 timmar.
Reser du med flyg inom Sverige så når du Växjö via Bromma Stockholm Airport men kommer du från något annat land till Växjö är den vanligaste vägen att resa via Copenhagen Airport/Kastrup och sedan ett anslutande direkttåg till Växjö station (cirka 2,5 timmar).
Observera att om du kommer från något annat land till Sverige är det mycket viktigt att du före din avresa kollar med ditt flygbolag angående covid-restriktioner under resan (vi vet att detta kan skilja sig ganska mycket från det ena flygbolaget till det andra).
Vad som gäller vid den svenska gränsen finner du på Polisens webbplats.
Res inom Växjö
För resor från Växjö station eller Småland Airport till Linnéuniversitetet rekommenderas buss eller taxi.
Med buss
Från Växjö station till Linnéuniversitetet är buss nr 3, riktning ”Universitetet” det bästa valet. Fler andra busslinjer passerar dock någon av universitetets flera hållplatser eller närliggande hållplatser, till exempel buss nummer 1 eller 5 som tar dig till Teleborg centrum, som ligger 8-10 minuters promenad till universitetets campus.
Buss nummer 4 tar dig från Växjö Småland Airport till Växjö centrum där du sedan kan byta buss för att ta dig till Linnéuniversitetet.
Bussbiljetten köper du antingen med betalkort på bussen eller så laddar du ned reseappen ”Länstrafiken Kronoberg” och köpa din biljett där. Då får du 10 % rabatt på din biljett. I appen betalar du med ditt betalkort.
Besök Länstrafiken Kronoberg för att söka resa.
Med cykel
Många hotell har en cykel om du föredrar det. Det tar ca 20 minuter med cykel från Växjö centrum till Linnéuniversitetet.
Med taxi
De flesta taxiföretag utgår från Södra Bantorget vid World Trade Center och här kan du hitta tillgängliga taxibilar.
Med bil
Det är relativt ont om parkeringsplatser på Universitetsområdet och samtliga är avgiftsbelagda. Parkeringsplatser finns utmärkta på campuskartan nedan.
Karta över campus Växjö
Boende
Du bokar din resa och boende på egen hand. Här kommer vi presentera förslag på boende i Växjö. Vi kommer också erbjuda en kod som gör att du får rabatt när du bokar.
Se och göra i Växjö med omnejd
Mitt i de småländska skogarna ligger Växjö, Europas grönaste stad 2018*. Staden är omgiven av sjöar – det hörs på namnet. Här står miljöfrågor högt upp på agendan men även musik, idrott och företagande präglar staden Växjö. Du kan avnjuta sport i världsklass och mat toppad med Michelinstjärnor. Men kanske är det närheten till naturen som gör att många väljer att stanna i Växjö.
Strax utanför Växjö centrum ligger Linnéuniversitetet samlat på ett campus där studenterna rör sig. Campus är omgivet av vackra parker, skogar, hagar och sjöar. Här är det nära till allt och det tar ca 10 minuter att åka buss till stan. Det går nästan lika fort att cykla. Väljer du att promenera utmed sjöarna tar det ca 40 minuter. Välkommen till Växjö! Läs mer om vad du kan se och göra i Växjö här
Promenadtips
Befinner du dig på universitetsområdet är du bara ett stenkast bort från Kronobergs största underverk, framröstat av Växjöinvånarna själva, nämligen Teleborgs slott. Utgår du från Universitetsbiblioteket tar du dig via Stallvägen och Trummenvägen direkt till slottsallé och når slottet på bara 5 minuter. Bakom slottet, med riktning mot sjön Trummen hittar du den vackra och lummiga slottsparken. Mer om Teleborgs slott
Om du istället utgår från Växjö centrum är ett promenadtips den ca 4 km långa vandringsleden runt Växjösjön. Här kan du inte bara njuta av den vackra miljön utan även ett 10-tal konstverk. Mer om offentlig konst i Växjö
* Växjö kommun vann EU-kommissionens European Green Leaf Award 2018.
Ett hållbart evenemang
2022 års Nationella FORSA-symposium kommer att vara ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för hållbara evenemang. Dessa riktlinjer är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.