Trygghetsskapande arbete: forskning och praktik i samverkan 16-17 juni 2022
Välkomna till Linnéuniversitetets konferens trygghetsskapande arbete: forskning och praktik i samverkan. Konferensen vänder sig till poliser, kommunanställda, forskare och andra som arbetar med brottsförebyggande och trygghetsskapande frågor. Inledande föredragshållare är forskare och experter från universitet och myndigheter.
Institutionen för kriminologi och polisiärt arbete och Centrum för polisforskning och utveckling (CPU) vid Linnéuniversitetet anordnar årligen konferenser på det brottsförebyggande och trygghetsskapande området.
Program
16 juni
Moderator: Nedjma Chaouche
Från kl. 12.00 | Lunchwrap och registrering |
kl. 13.00-13.15 | Konferensen öppnas. Peter Aronsson, rektor Linnéuniversitetet |
kl. 13.15-13.45 | Mötet mellan forskning och praktik: två decennier med polisutbildning vid Växjö universitet/Linnéuniversitetet. Ola Kronkvist, fil.dr. universitetslektor och prefekt Peter Lindström, professor |
kl. 13.45-14.30 | Trygghetsforskningens uppkomst, etablering och expansion i Sverige. Hanna Sahlin Lilja, fil.dr. Göteborgs universitet |
Kaffe, te och kaka | |
kl. 15.00-16.00 | Trygghetsmätningar: nationellt, regionalt och lokalt – vad ska vi ha dem till? Maria Molin, projektledare, Brå Mats Trulsson, regional samordnare, polisregion Syd Erik Begler, projektledare, Stockholms stad |
Paus | |
kl. 16.15-17.00 | Universitetens roll i trygghetsarbetet – vad gör vi och vad kan vi göra mer av? Anna-Karin Ivert, bitr. professor, Malmö universitet Karin Hellfeldt, universitetslektor, Örebro universitet Peter Lindström, Linnéuniversitetet |
kl. 17.00-17.15 | Uppsummering & reflektioner |
kl. 19.00 | Konferensmiddag på Kalmar slott |
17 juni
Moderator: Nedjma Chaouche
kl. 09.00-09.45 | Lokalt trygghetsarbete: små kommuner och landsbygdsregioner. Caroline Gyberg, polislärare, Linnéuniversitetet Anna Johansson, kommunpolis, Lokalpolisområde Karlskrona |
kl. 09.45-10.30 | Lokalt trygghetsarbete: storstadsregioner. Maria Hedqvist, trygghetssamordnare, Sundbybergs stad Niklas Roth, projektledare, Linnéuniversitetet |
Kaffe, te och frukt | |
kl. 11.00-11.45 | Paneldiskussion: Hur går vi vidare? Krister Sandqvist, chef Utvecklingscentrum Nord, Polismyndigheten Marcus Holmqvist, avdelningschef, Växjö kommun Håkan Roupé, verksamhetschef, Kalmar kommun |
kl. 11.45-12.00 | Uppsummering och avslutning Nedjma Chaouche och Linnéuniversitetet |
kl. 12.00 | Lunch |
Presentation av föreläsare
Ola Kronkvist: Fil. dr., universitetslektor och prefekt för institutionen för kriminologi och polisiärt arbete, Linnéuniversitetet. Olas forskningsområden är utredningsmetodik, mänskliga rättigheter och organisationsteori. Han har arbetat vid polisutbildningen i Växjö sedan starten 2001.
Peter Lindström: Professor i kriminologi och forskningsledare för Centrum för polisforskning och utveckling, Linnéuniversitetet. Peter bedriver forskning och metodutveckling inom området brottsförebyggande och trygghetsskapande verksamhet.
Hanna Sahlin Lilja: Fil. dr. universitetslektor i sociologi, Göteborgs universitet. Hanna disputerade 2021 på en avhandling om trygghetsforskningens uppkomst, etablering och expansion i Sverige.
Maria Molin: Projektledare vid Brottsförebyggande rådet (Brå). Maria leder arbetet med den Nationella trygghetsundersökningen (NTU).
Mats Trulsson: Brottsförebyggande samordnare, Polisregion Syd. Mats har huvudansvaret för regionens genomförande av lokala trygghetsmätningar och han stödjer även andra polisregioner för att de ska komma igång med att genomföra trygghetsmätningar.
Erik Begler: Analytiker, Stadsledningskontorets enhet för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete, Stockholms stad. Erik ansvarar för Stockholms stads trygghetsmätning och frågor kopplade till kartläggningar av trygghet och brott.
Anna-Karin Ivert: Biträdande professor i Kriminologi vid Malmö universitet. Anna-Karins forskning handlar om hur vi kan förebygga brottslighet och otrygghet och hur olika aktörer samverkar i dessa frågor.
Karin Hellfeldt: Fil. dr. och universitetslektor, Örebro universitet. Karins forskning är främst inriktad på att studera utsatthet för brott.
Caroline Gyberg: Polislärare med inriktning mot polisens brottsförebyggande arbete vid institutionen för kriminologi och polisiärt arbete, Linnéuniversitetet. Caroline var tidigare kommunpolis i Lokalpolisområde Karlskrona.
Anna Johansson: Kommunpolis i Lokalpolisområde Karlskrona med ansvar för Karlskrona kommun och Ronneby kommun. Anna har arbetat som polis i 20 år.
Maria Hedqvist: Trygghetssamordnare, Sundbybergs stad. Maria arbetar för närvarande med en ny ansvars- och styrmodell för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i Sundbybergs stad.
Niklas Roth: Projektledare vid institutionen för kriminologi och polisiärt arbete, Linnéuniversitetet. Niklas samordnar CPU:s arbete med Polisens trygghetsmätningar och ansvarar för kursen Lokalt trygghetsarbete med utgångspunkt i surveyundersökningar.
Krister Sandqvist: Chef utvecklingscentrum Nord vid Nationella operativa avdelningen. Ansvarar, tillsammans med utvecklingscentrum Syd, för utvecklingen av det brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbetet.
Marcus Holmqvist: Avdelningschef för Säkerhet- och bereskapsavdelningen, Växjö kommun. Marcus har under många år arbetat med trygghets- och säkerhetsfrågor på strategisk nivå i flera kommuner, de senaste fyra åren som Säkerhetschef i Växjö kommun.
Håkan Roupé: Verksamhetschef för Trygghet och säkerhet, Kalmar kommun. Håkan och hans medarbetare ansvarar för att Kalmar ska vara en trygg kommun att bo i och besöka. Han har tidigare erfarenhet som polis.
Anmälan/registrering
Anmälan/registrering till denna konferens är öppen under perioden 1 mars - 2 juni 2022.
Anmäl dig här.
Konferensens pris är 750 kr. I detta ingår middag dag 1 och lunch dag 2. Resor och boende betalas separat.
Res till Kalmar
Dagliga tåg-, buss- och flygförbindelser till och från Kalmar finns från ett flertal destinationer, exempelvis Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Tåget mellan Stockholm Central och Kalmar C tar cirka 5 timmar.
Från Kalmar C är det bara ett par minuters promenad till Linnéuniversitetet och den så kallade Universitetskajen.
Direktflyg går till Kalmar Öland Airport från antingen Stockholm Arlanda Airport eller Bromma Stockholm Airport. Var 20:e minut går bussar från Kalmar flygplats till Kalmar C, linje 402.
Du kan också nå Kalmar via flyg till Copenhagen Airport/Kastrup och anslutande direkttåg till Kalmar station (cirka 4 h). Från och med oktober 2021 finns också möjlighet att flyga mellan Kalmar och Frankfurt. Läs mer om flyg till och från Kalmar Öland Airport.
Kommer du från utlandet till Sverige är det mycket viktigt att du kollar med ditt flygbolag angående covid-restriktioner. Vad som gäller vid den svenska gränsen finner du på Polisens webbplats.
Bussbiljetter kan du antingen köpa ombord på bussen eller i appen ”Kalmar länstrafik”, då får du dessutom 10 % rabatt på din biljett.
Boende
Vi har förbokat ett antal rum på en rad olika hotell enligt listan nedan. Vänligen ring eller e-posta bokning till respektive hotell med bokningskoden "Trygghetsmätningar2022" för att få våra specialpriser för konferensen. Specialpriserna gäller vid bokning innan det datum som anges under respektive hotell.
Observera att de förbokade rummen inte kan bokas via hotellets egen hemsida eller via andra bokningssajter.
Calmar Stadshotell (enkelrum från 932:-/natt)
Stortorget 14
392 32 KALMAR
Du kan boka via epost: calmarstadshotell@profilhotels.se eller ringa 0480-49 69 00. Specialpriser gäller fram till: 1 juni 2022
Best Western Plus Kalmarsund Hotell (enkelrum från 974:-/natt)
Fiskaregatan 5
392 35 KALMAR
Du kan boka via epost: info@kalmarsundhotel.se eller ringa 0480-48 03 80 Specialpriser gäller fram till: 1 juni 2022
Slottshotellet (enkelrum från 995:-/natt)
Slottsvägen 7
39233 Kalmar
Du kan boka via epost: info@slottshotellet.se eller ringa 0480-882 60 Specialpriser gäller fram till: 15 maj 2022
För ett billigare alternativ finns ett vandrarhem precis utanför Kalmar Centrum. För mer information besök deras hemsida. Inga rum är förbokade.
Svanen Hotell & Vandrarhem
Hemsida: http://hotellsvanen.se/
epost: info@hotellsvanen.se
Telefon: 0480-255 60
Om Linnéuniversitetet och Kalmar
Om Linnéuniversitetet
Linnéuniversitetet är en kreativ och internationell kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet. Det finns drygt 44 000 registrerade studenter vid Linnéuniversitetet.
Linnéuniversitetet finns i Växjö och Kalmar och erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser. Linnéuniversitetet bildades 2010 genom en sammanslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar.
Med drygt 2 100 anställda och 44 000 studenter är det ett modernt universitet med Småland som bas och världen som spelplats. Att studera och verka vid Linnéuniversitetet är att vara en del av en miljö som präglas av kunskap och utveckling. Studenter får ny kunskap och lär sig ett kritiskt förhållningssätt. Forskare gör nya upptäcker som kan förändra vårt samhälle. Anställda berättar om en arbetsplats med utmaningar och möjligheter. Linnéuniversitetet är ett universitet som får människor att växa.
Här kan du läsa mer om Linnéuniversitetet.
Mer om Kalmar
I Kalmar slår historiens vingslag mellan de vackra husen, de små gränderna och torgen. Kalmar är en småländsk idyll precis vid havet och Öland bara en bro bort. Här får du stad och natur på en och samma plats. Kalmar slott och stadsparken, universitetsbyggnaderna, promenadvägarna längst havet – avstånden är små och på fem till 10 minuter når du det mesta. I Kalmar, som till stor del består av öar, är du alltid nära havet. Här läser du mer om vad du kan se och göra i Kalmar.
Studenterna är en viktig del av Kalmar och i augusti 2021 invigdes helt nya universitetslokaler vid kajen, även kallat Universitetskajen, med utsikt mot havet och Öland. Det är inte konstigt att en stor del av den utbildning och forskning som Linnéuniversitetet bedriver i Kalmar hör ihop med stadens historia och natur. Och så klart – med havet.
Inte långt från Kalmar hittar du Glasriket. Där du kan bland annat ta del av glasbrukens historia och testa på glasblåsning. Här läser du mer om Glasriket.
Har du mer tid rekommenderar vi dig att åka över bron och besöka Öland.
Läs mer om Öland på oland.se
Promenadtips
Utgå från Calmar stadshotell och bege dig mot badplatsen ”Kattrumpan”. Gå sedan genom hela staden ända ner till Kalmar slott. På vägen tillbaka passerar du Universitetskajen, som invigdes i augusti 2021. I och med invigningen av Linnéuniversitetets universitetskaj fick vi ett samlat universitet, precis vid vattnet, granne med centrum och Kalmar slott. Tidigare fanns universitetsbyggnader utspridda över Kalmar.
Det är det här som gör Kalmar unikt. Ena sekunden befinner du dig på badplatsen för att i nästa stund besöka historiska Kalmar eller mitt i centrum för shopping eller en bit mat. Välkommen till Kalmar!
Ett hållbart evenemang
Konferensen "Trygghetsskapande arbete: forskning och praktik i samverkan" är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjer som är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang