Psykoterapimottagningen
Stress, grubbel, nedstämdhet och ångest kan innebära att tillvaron känns tung och svårbemästrad. För dig som känner igen dig i detta finns en möjlighet till samtalshjälp.
Psykologstudenterna vid Linnéuniversitetet ska under sista delen av sin 5-åriga utbildning lära sig psykoterapeutisk behandling. Därför har vi öppnat en särskild mottagning på universitetsområdet, där studenterna ska träffa klienter som söker dit. Psykologstudenterna får handledning av kvalificerade och erfarna psykologer och psykoterapeuter.
Föreståndarna på mottagningen kommer att välja ut de klienter som bedöms ha nytta av behandlingen och är lämpliga ur utbildningssynpunkt. Obs! Vi kan endast ta emot svensktalande klienter.
Trummenvägen 7b
Välkommen med din intresseanmälan!
Visa karta
Vad är psykoterapi?
Psykoterapi kan betraktas som ett samspel mellan två människor - den hjälpsökande klienten och terapeuten. Genom samtal med en utomstående kan du som hjälpsökande klient lära känna dig själv bättre och i samarbete med terapeuten hitta en väg ut ur dina svårigheter och därmed skapa förutsättningar för förändringar.
Terapiinriktning
Vid vår mottagning bedrivs psykoterapeutiskt arbete med psykodynamisk psykoterapi (PDT) och kognitiv- beteende inriktad terapi (KBT). Terapin äger rum en gång per vecka under en till två terminer. Varje samtal/session är i regel 45 minuter.
I psykodynamisk terapi (PDT) får du hjälp
att bearbeta och förändra din nuvarande situation i perspektiv av dina tidigare erfarenheter att bli medveten om dina känslor och hur dina känslor, föreställningar och motiv påverkar dig och dina problem
I kognitiv/ beteende terapi (KBT) får du hjälp
att kartlägga hur dina problem tar sig uttryck och hur de påverkar dig i din vardag att hitta lösningar och alternativa strategier för att bättre hantera problemen. De kognitiva terapierna spelas in på video som ett led i terapeuternas utbildning i den metoden.
Hur går det till?
Alla är välkomna att söka till vår mottagning.
Vi tar inte emot remisser.
Här kan du ansöka om behandling. Fyll i ansökningsformuläret och följ instruktioner.
Steg för psykoterapi
Information
Läs först i Villkorsbilagan om förutsättningar för terapi, till exempel att samtalen videofilmas. Fyll därefter i dina kontaktuppgifter och godkänn. En länk skickas då från vår säkra plattform CTNotes och du kan sedan logga in med BankID.
Ansökan
I din ansökan beskriver du vad du önskar hjälp med och svarar på några frågor och formulär. Om väntetiden är lång eller om vi rekommenderar annan behandling hänvisar vi dig vidare.
Intervju med mottagningspsykolog eller psykologkandidat
Om din ansökan går vidare erbjuds du en tid med leg psykolog eller med psykologkandidat. Under intervjun får du beskriva hur problemet och din vardag ser ut. Vi stämmer även av om det praktiskt fungerar att delta i utbildningsterapi. Samtalet tar 45-60 minuter.
Väntelista
Efter intervjun konsulterar psykologkandidaten med leg. psykolog och om bedömningen är att utbildningsterapi kan vara hjälpsamt ställs du på väntelista. Väntetider kan variera från några dagar till flera månader beroende på tillgången på terapiplatser.
Uppstart av psykoterapi på Psykoterapimottagningen.
När en plats är ledig blir du kontaktad av din psykologkandidat för uppstart av psykoterapi.
Kostnad 100 kr per gång, inget högkostnadsskydd.
Varaktighet: i regel 45 minuter, 1 gång/vecka, 1-2 terminer.
Synpunkter eller klagomål
Du som har en pågående kontakt på mottagningen och vill framföra synpunkter eller klagomål på verksamheten var vänlig kontakta någon av nedan personer. Alla synpunkter kommer att beaktas och vid behov åtgärdas.
Verksamhetschef
Martin Glosax
0470-76 72 50
martin.glosax@lnu.se
Administratör
Annica Olsson
0470-76 75 12
annica.olsson@lnu.se
Utvärdering/forskning
Vi utvärderar alla behandlingar som bedrivs på mottagningen. Detta gör vi genom att skicka ut formulär via det säkra journalsystemet CTNotes som du loggar in på via bank-ID. Det är viktigt för mottagningen att du fyller i formulären, för att vi ska ha möjlighet att se hur det går för dem som söker vår hjälp.
Vad ingår i utvärderingen?
Från att du har haft ditt inledande bedömningssamtal på mottagningen och satts upp på väntelista för att träffa en terapeut, kommer vi att skicka ut ett formulär på 10 frågor om ditt mående (CORE-10) en gång i månaden fram tills du påbörjat din terapi. Detta gör vi för att vi ska få en bilda av hur ditt mående ser ut innan behandling, och om det går upp eller ner över tid. När du sedan påbörjat terapi kommer vi fortsätta att skicka ut samma formulär, men nu varannan vecka, och vi skickar även med ett annat formulär som handlar om hur det går i samtalen (WAI-SR). Dessutom har vi fyra formulär som din terapeut skickar ut i samband med terapistart och avslutning, för att ge en lite mer fördjupad bild av hur du mår.
Deltagande i forskning
Om du kan tänka dig att gå med på att dina utvärderingsformulär används i institutionens forskning så kan du i din intresseanmälan kryssa för att du godkänner detta. Dina data kommer då att anonymiseras, och alla analyser sker på gruppnivå. Detta är frivilligt, och ditt val påverkar inte din behandling på mottagningen. Det finns två nivåer av deltagande i forskning: I den första nivån godkänner du endast att de utvärderingsformulär som du fyller i får användas i forskning, och i den andra godkänner du även att filmerna som spelas in för studenternas handledning får sparas för användning i forskning.