Kunskapsmiljöer – vårt sätt att möta samhällsutmaningar
För att möta vår tids samhällsutmaningar krävs bred kunskap och samarbete över ämnesgränserna. Därför samlar Linnéuniversitetet framstående och nytänkande forskning, utbildning och samverkan i något vi kallar kunskapsmiljöer.
Linnéuniversitetet har inrättat tio kunskapsmiljöer Linné som verkar för samhällsrelevanta och utmaningsdrivna idéer och samarbeten inom och utanför universitetets gränser. Syftet med kunskapsmiljöerna är dels att föra ut kunskap till det omgivande samhället, dels att agera katalysatorer för innovativa idéer och samarbeten inom forskning och utbildning kring specifika samhällsutmaningar. Varje kunskapsmiljö samlar kompetens och resurser över ämnes- och fakultetsgränser för att möta dessa samhällsutmaningar.
Våra kunskapsmiljöer Linné fokuserar på utmaningar inom följande områden: utbildning, material, vatten, digitalisering, miljö, hälsa, demokrati, migration, turism och styrning. Varje Kunskapsmiljö Linné knyter samman lärare och forskare från olika ämnen, institutioner och fakulteter för att ta ett mångsidigt grepp om samhällsutmaningarna inom dess område.
Nedan kan du läsa mer om respektive Kunskapsmiljö Linné och hitta kontaktuppgifter till föreståndaren för varje kunskapsmiljö.
Vi bedriver även tvärvetenskaplig forskning vid våra spetsforskningscenter Linnaeus University Centre.
Om Kunskapsmiljö Linné och samhällsutmaningarna
Kunskapsmiljöer Linné
-
Kunskapsmiljö Linné: Avancerade material Det behövs nya typer av material för att möta aktuella och framtida utmaningar inom områden som energi, resurser, hälsovård och livsmedel. Syftet med…
-
Kunskapsmiljö Linné: Digitala transformationer Utmaningarna inom området digitalisering är många och hur vi hanterar dem är avgörande för framtiden. Syftet med kunskapsmiljön Digitala transformationer…
-
Kunskapsmiljö Linné: En ifrågasatt demokrati Den fria världen står inför sin största utmaning sedan Berlinmurens fall: ifrågasättandet av den liberala demokratin. Syftet med kunskapsmiljön En…
-
Kunskapsmiljö Linné: Grön hållbar utveckling Utmaningarna inom området klimat och miljö är stora och hur vi hanterar dem är avgörande för vår framtid här på jorden. Syftet med kunskapsmiljön Grön…
-
Kunskapsmiljö Linné: Hållbar hälsa God hälsa för alla i vår tid kräver att vi bemöter ett antal utmaningar: befolkningsförändringar, medborgares engagemang, förändrade sjukdomsmönster, traumatiska…
-
Kunskapsmiljö Linné: Hållbar turism Syftet med vår kunskapsmiljö är att inspirera och stödja tvärvetenskapliga insatser i samband med turismens omvandling mot hållbarhet. I detta syfte organiserar vi…
-
Kunskapsmiljö Linné: Migrationens möten Global migration utgör en av samtidens största utmaningar. Syftet med kunskapsmiljön Migrationens möten är att samla forskning, utbildning och samverkan om…
-
Kunskapsmiljö Linné: Mobilisering och styrning för en hållbar omställning I vår kunskapsmiljö tar vi Agenda 2030 och dess 17 olika hållbarhetsmål på allvar. Vad innebär dessa samhällsutmaningar för…
-
Kunskapsmiljö Linné: Utbildning i förändring Kunskapsmiljön Utbildning i förändring (UiF) är en gemensam plattform för elva forskningsmiljöer. Vi integrerar utbildning, forskning och samverkan i…
-
Kunskapsmiljö Linné: Vatten Att hantera jordens vattenresurser på ett hållbart sätt är en stor utmaning. Syftet med kunskapsmiljön Vatten är att möta denna samhällsutmaning genom att samla och sprida…