Kunskapsmiljöer – vårt sätt att möta samhällsutmaningar
För att möta dagens och morgondagens samhällsutmaningar krävs kunskap ur ett bredare och större perspektiv. På Linnéuniversitetet samlar vi därför framstående forskning, utbildning och samverkan i något vi kallar kunskapsmiljöer. Våra kunskapsmiljöer är tvärvetenskapliga för att sätta kunskap i rörelse över ämnesgränserna och ta ett mångsidigt grepp om utmaningarna.
Vårt samhälle står inför stora utmaningar inom många olika områden. Att möta dessa samhällsutmaningar med kunskap i kreativa miljöer som integrerar utbildning, forskning och samverkan – kunskapsmiljöer – är något som genomsyrar Linnéuniversitetets vision och arbete.
Sju av universitetets kunskapsmiljöer har fått den speciella benämningen Kunskapsmiljö Linné. Dessa har fokus på områdena utbildning, material, demokrati, vatten, digitalisering, miljö samt hälsa. De arbetar tvärvetenskapligt och knyter samman ämnen, institutioner och fakulteter för att ta ett mångsidigt grepp om samhällsutmaningarna inom varje område.
Om Kunskapsmiljö Linné och samhällsutmaningarna
Kunskapsmiljöer Linné
-
Kunskapsmiljö Linné: Avancerade material Det behövs nya typer av material för att möta aktuella och framtida utmaningar inom områden som energi, resurser, hälsovård och livsmedel. Syftet med…
-
Kunskapsmiljö Linné: Digitala transformationer Utmaningarna inom området digitalisering är många och hur vi hanterar dem är avgörande för framtiden. Syftet med kunskapsmiljön Digitala transformationer…
-
Kunskapsmiljö Linné: En ifrågasatt demokrati Den fria världen står inför sin största utmaning sedan Berlinmurens fall: ifrågasättandet av den liberala demokratin. Syftet med kunskapsmiljön En…
-
Kunskapsmiljö Linné: Grön hållbar utveckling Utmaningarna inom området klimat och miljö är stora och hur vi hanterar dem är avgörande för vår framtid här på jorden. Syftet med kunskapsmiljön Grön…
-
Kunskapsmiljö Linné: Hållbar hälsa God hälsa för alla i vår tid kräver att vi bemöter ett antal utmaningar: befolkningsförändringar, medborgares engagemang, förändrade sjukdomsmönster, traumatiska…
-
Kunskapsmiljö Linné: Utbildning i förändring Kunskapsmiljön Utbildning i förändring (UiF) är en gemensam plattform för elva forskningsmiljöer. Vi integrerar utbildning, forskning och samverkan i…
-
Kunskapsmiljö Linné: Vatten Att hantera jordens vattenresurser på ett hållbart sätt är en stor utmaning. Syftet med kunskapsmiljön Vatten är att möta denna samhällsutmaning genom att samla och sprida…
Mer om kunskapsmiljöer
Ett av Linnéuniversitetets mål är att samla resurser och kompetenser i kunskapsmiljöer som integrerar utbildning, forskning och samverkan. Utgångspunkten är universitetets visions- och strategidokument och de diskussioner kring begreppet kunskapsmiljö som har förts i ett antal olika sammanhang.
Kunskapsmiljöer bildas när kompletta akademiska miljöer på ett särskilt sätt arbetar gemensamt för att möta samhällsutmaningar. Kompletta akademiska miljöer är ämnen där utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarutbildningsnivå ingår, där forskning bedrivs inom samma eller något närliggande ämne, samt där samverkan utvecklas.
En kunskapsmiljö omfattar alltså normalt flera ämnen och spänner över de organisatoriska gränser som finns på universitetet i form av institutioner och fakulteter. Den samlar ämnen eller delar av ämnen, forskningsenheter som Linnaeus University Centre, forskningsmiljöer, forskargrupper och forskningsprojekt, samt centra för samarbeten i form av nätverk, projekt etcetera.