Kunskapsmiljö Linné: Hållbar hälsa
God hälsa för alla i vår tid kräver att vi bemöter ett antal utmaningar: befolkningsförändringar, medborgares engagemang, förändrade sjukdomsmönster, traumatiska händelser och organisatorisk samordning. Syftet med kunskapsmiljön Hållbar hälsa är att möta dessa samhällsutmaningar – att främja hälsa och välbefinnande för alla människor i alla åldrar.
Samhällsutmaning: hållbar hälsa
De samhällsutmaningar som har med hållbar hälsa att göra är komplexa och kräver insatser och engagemang utifrån olika perspektiv och ur många vinklar (figur 1). Kunskapsmiljön Hållbar hälsa tar sig an de samhällsförändringar som identifieras i FN:s hållbarhetsmål, vilka Linnéuniversitetet utgår ifrån i sitt hållbarhetsarbete.
Vår inriktning är framför allt mot mål nummer tre: god hälsa och välbefinnande. Det här målet syftar till att garantera ett hälsosamt liv och främja välbefinnandet för människor i alla åldrar. Här anses de globala demografiska förändringarna såväl som förändringarna av livsstilar vara de mest utmanande områdena.
Vad är Kunskapsmiljö Linné?
För att möta vår tids samhällsutmaningar krävs bred kunskap och samarbete över ämnesgränserna. Därför samlar Linnéuniversitetet framstående och nytänkande forskning, utbildning och samverkan i något vi kallar kunskapsmiljöer.
Våra Kunskapsmiljöer Linné arbetar tvärvetenskapligt för att ta ett mångsidigt grepp om samhällsutmaningarna och inspirera till nytänkande inom sina respektive områden.
Parallellt med den ökande livslängden hos jordens befolkning minskar födelsetalen i de flesta länder, vilket resulterar i färre människor i arbetsför ålder i framtiden. Dessa faktorer, tillsammans med ökad migration, globalisering samt förändrade behov av hälsovård, förebyggande hälsovård och främjande av hälsovård, är de demografiska förändringar vi behöver inrikta oss mot. Dessa demografiska förändringar hänger också ihop med de förändringar i livsstilar vi ser idag, vilka kan exemplifieras med näringsbrist på grund av mindre hälsosamma matvanor.
Utöver det omfattar de förändrade mönstren hos funktionshinder och sjukdomar även utvecklingen av sjukvården från slutenvård till öppenvård och vidare till förebyggande åtgärder och främjande av hälsa. Eftersom detta kräver förändringar i organisationer, är behovet av lösningar inom detta område stort. Ökad samverkan är därför ett måste för effektiv, global hälsovård. Speciella utmaningar i samband med detta kan vara bristen på delaktighet, då ojämlik tillgång till hälsovård ställer krav på digitalisering men kan leda till utestängande när såväl kompetens som digital utrustning saknas.
Om Hållbar hälsa och samhällsutmaningarna
Aktuellt
Forskning
Kunskapsmiljön Hållbar hälsa omfattar väl etablerade och internationellt erkända forskare och forskargrupper. Inom den vidsträckta kompetens som finns i gruppen med forskare inom Hållbar hälsa är vårt mål att integrera kompetenser och aktiviteter i tvärvetenskapliga samarbeten för att identifiera, hitta och testa hållbara lösningar för samhällets utmaningar. Den forskning som genomförs inom Hållbar hälsa innefattar även samverkan med lokala och globala intressenter, vilket bidrar till såväl bredare som djupare analyser av hälsa genom livets olika faser.
Med expertis inom e-hälsa, livsmedelsvetenskap, palliativ vård, optimetri, socialt arbete och hälso och humaniora kommer miljön att ha en unik förmåga att bidra till utmaningarna ovan med ett helhetsperspektiv (figur 2).
Mer specifikt är forskningsområdena inom Hållbar hälsa följande:
- Konst- och bildvetenskap
- Biokemiska metoder och miljökemi
- Företagsadministration, ekonomi och (socialt) entreprenörskap
- Datavetenskap och hälsoinformatik
- Filmvetenskap
- Nutrition och livsmedelsvetenskap
- Medie- och kommunikationsvetenskap
- Medicinsk humaniora
- Medicinsk vetenskap och biomedicin
- Palliativ vård
- Pedagogik
- Farmakologi
- Psykologi
- Socialt arbete
- Idrottsvetenskap
- Optometri och ögonvård
Forskningsmiljöer
-
Livsmedelsvetenskap Vår forskning är inriktad mot livsmedelsvetenskap och nutrition. Fokus ligger på matens kvalitet och utveckling av nya hälsosamma livsmedel.
-
Palliativt Centrum Vi bedriver utbildning, klinisk utveckling, forskning och folkbildning inom palliativ vård. Vi fokuserar på att utforma en hållbar palliativ vård som är samskapad av patienter,…
Forskningsprojekt
Pågående
-
Projekt: Bättre vård till alla I detta projekt antar vi utmaningen att utforska hur trygg och säker vård kan utvecklas och samskapas för personer med kroniska och komplexa vårdbehov. Detta undersöker…
-
Projekt: Flickor är inte små pojkar Syftet med detta projekt är att främja välmående bland idrottande flickor och unga kvinnor genom att öka flickornas, deras vårdnadshavares och tränares kunskap om…
-
Projekt: Hälsofrämjande baljväxter En kost rik på baljväxter rapporteras minska risken för metabolt relaterade sjukdomar samtidigt som den gynnar miljön. Detta projekt syftar till att utvärdera…
-
Projekt: Hälsolitteracitet bland patienter med inflammatorisk tarmsjukdom Låg hälsolitteracitet beskrivs idag som ett hot mot hälsan hos patienter som lever med inflammatorisk tarmsjukdom.…
-
Projekt: Mätning av äldres välbefinnande Forskningsprojektet syftar till att skapa bättre förutsättningar för att förbättra äldre personers välbefinnande genom att utveckla ett kvalitetssäkrat mått…
-
Projekt: Naturens betydelse bland patienter med neurologiska sjukdomar Nuvarande terapier inom neurologi är i huvudsak inriktade på farmakologiska behandlingar, även för att hantera psykiska problem.…
-
Projekt: Opportunistisk screening av förmaksflimmer bland deltagare på hälsomottagning Syftet är att genomföra opportunistisk screening av förmaksflimmer bland deltagare på en hälsomottagning.…
-
Projekt: Prediktion av läkemedelsrelaterade problem och risker Läkemedelsrelaterade problem är ett stort problem för samhället, särskilt med en åldrande befolkning och ökad användning av läkemedel.…
-
Projekt: Relativ energibrist i svensk idrott (REI-projektet) Relativ energibrist inom idrotten (REI) är ett syndrom som påverkar både hälsa och fysiologisk funktion. REI är vanligt i idrotter med…
-
Projekt: Sömlösa vårdövergångar – förutsättningar för intra- och interorganisatorisk samverkan på ledningsnivå I detta projekt studerar vi på ledningsnivå förutsättningar för intra- och…
-
Projekt: Tarmflorans sammansättning och matsmältning av animaliska livsmedel Syftet med detta projekt är att jämföra tarmflorans effekt på TMAO-halten i blod och urin efter måltider av ägg och kött…
-
Projekt: Utvecklingen av skridskohastighet i bandy (USB-projekt) Välutvecklade skridskofärdigheter och förmåga att accelerera och bibehålla en hög skridskohastighet kan betraktas som de viktigaste…
Avslutade
-
Projekt: Digitala kunskapsstöd om läkemedel till allmänheten Syftet med det här projektet är att undersöka hur vi kan förbättra läkemedelsanvändning genom kunskapsstöd och stärkt patientmedverkan.…
-
Projekt: Hälsofrämjande ämnen i havtorn; samverkansprojekt med Strandå ekologiska odlingar (Havtornsgården) Målet med projektet var att fastställa innehållet av hälsofrämjande komponenter som…
-
Projekt: Innovativa livsmedel från baljväxter för ökad resurseffektivitet i livsmedelssystemet Syftet med detta transsektionell forskningsprojekt är att utveckla klimatsmarta och hälsosamma livsmedel…
-
Projekt: Onco-Aging: Smart hälsogemenskap för äldre cancerpatienter Projektet inriktar sig direkt på två stora hälsoproblem i dagens Europa: cancer och ett åldrande samhälle. Det ska främja…
Utbildning
Den flervetenskapliga bakgrunden och de befintliga resurserna hos de viktigaste forskarna och lärarna inom Hållbar hälsa – inom medicin, natur- och formalvetenskap, vårdvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora – gör helhets- och systemiska perspektiv och tillämpningar möjliga i forskning, undervisning och interaktion med samhället.
Hållbar hälsa kommer att ge möjligheter att skapa nya, tvärvetenskapliga utbildningar, samt utveckla befintliga program inom hälsoområdet. Detta kommer att ge våra studenter en tydlig och modern kompetens som gör dem exceptionellt attraktiva för arbetsgivarna. Följderna av detta blir ett ökat antal ansökningar till våra program och studenter som är än mer nöjda med sin utbildning.
Program och kurser
Grundnivå (kandidat)
- Biomedicinska analytikerprogrammet (huvudområde: biomedicinsk vetenskap)
- Coaching och Sport Management, idrottsvetenskapligt program (idrottsvetenskap)
- Hälsovetenskapliga programmet, inriktning biovetenskap (biomedicinsk vetenskap)
- Idrottsvetarprogrammet (idrottsvetenskap)
- Nutrition och livsmedelsvetenskap (kemi)
- Optikerprogrammet (optometri)
- Sjuksköterskeprogrammet (vårdvetenskap)
- Socionomprogrammet (socialt arbete)
Avancerad nivå (magister/master)
- Hälsovetenskap, masterprogram (hälsovetenskap)
- Innovation genom ekonomi, teknik och design – inriktning företagsekonomi, masterprogram (företagsekonomi)
- Kemi, magisterprogram (kemi)
- Kemi, masterprogram (kemi)
- Masterprogram i eHälsa (hälsoinformatik)
- Socialt arbete, masterprogram (socialt arbete)
-
Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning distriktssköterska (vårdvetenskap)
Lärarutbildningen
- Förskollärarprogrammet (utbildningsvetenskap)
- Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan – ingång idrott och hälsa, Växjö eller Kalmar (idrottsvetenskap)
Inom kunskapsmiljöns huvudämnen ges dessutom ett stort antal kurser. Här kan du söka efter kurser inom dessa ämnen.
Samverkan
Vi har väl utvecklade samarbeten med att antal väl ansedda universitet, både regionalt, nationellt och internationellt. Vi samverkar även aktivt med många kommuner och regioner, andra myndigheter i Sverige och olika företag i affärsvärlden.
Styrgrupp
- Cornelia Witthöft är ordförande för styrgruppen för Hållbar hälsa.
- Anna Sandgren Docent
- 0470-70 87 96
- 070-313 12 36
- annasandgrenlnuse
- Cornelia Witthöft Professor
- 0480-44 63 10
- 072-529 58 10
- corneliawitthoftlnuse
- Emina Hadziabdic Docent
- 0470-76 72 21
- 072-236 06 63
- eminahadziabdiclnuse
- Stefan Lagrosen Professor
- 0480-49 71 65
- 072-745 89 01
- stefanlagrosenlnuse
- Ulrika Järkestig-Berggren Docent, prefekt
- 0480-44 63 83
- ulrikajarkestig-berggrenlnuse
- Åsa Ståhl Universitetslektor
- 0470-76 78 33
- asastahllnuse