Kunskapsmiljö Linné: Utbildning i förändring
Minskande kunskaper hos svenska elever riskerar att få negativa konsekvenser för såväl den enskilda eleven som högre utbildning, forskning och Sveriges konkurrenskraft globalt. Syftet med kunskapsmiljön Utbildning i förändring är att möta denna samhällsutmaning – att slå vakt om, och stärka, Sveriges position som kunskapsnation.
Vårt samhälle står inför stora utmaningar inom många olika områden. Att möta dessa samhällsutmaningar med kunskap i kreativa miljöer som integrerar utbildning, forskning och samverkan – kunskapsmiljöer – är något som genomsyrar Linnéuniversitetets vision och arbete.
Sju av universitetets kunskapsmiljöer har fått den speciella benämningen Kunskapsmiljö Linné. Dessa har fokus på områdena utbildning, material, demokrati, vatten, digitalisering, miljö samt hälsa. De arbetar tvärvetenskapligt och knyter samman ämnen, institutioner och fakulteter för att ta ett mångsidigt grepp om samhällsutmaningarna inom varje område.
Samhällsutmaning: utbildning i förändring
Att den svenska skolan är ett av de områden som står i fokus i samhällsdebatten kan inte ha undgått någon. Bristen på lärare, obehöriga lärare, arbetsmiljön och de svenska resultaten i de internationella PISA-undersökningarna är några av de problem som debatteras.
Visionen för kunskapsmiljön Utbildning i förändring är att stärka universitets förmåga att möta den samhällsutmaning om förbättrade kunskapsresultat i det svenska skol- och utbildningssystemet som regeringen lyfter fram som ett prioriterat område i forskningspropositionen Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop 2016/17:50).
I samhällsdebatten behandlas frågan om kunskapsresultat ofta på ett förenklat och onyanserat sätt. Utmaningen är dock både omfattande och mångfasetterad. Därför tar vi oss an den i hela dess vidd, som sammansatt av tre aspekter:
- Som en fråga om kunskapsresultat (innehållslig).
- Som en politisk fråga (kontextuell).
- Som en demokratisk fråga (strukturell).
Detta gör vi genom att såväl samla in befintlig kunskap som ta fram ny kunskap som är relevant för forskning, praktik och beslutsfattare. Kunskapsmiljön tar ett brett grepp om frågan om skolans kunskapsresultat och relaterar den till såväl innehållsliga, kontextuella och strukturella aspekter. På så sätt bidrar Utbildning i förändring till att lyfta fram frågan om skolans kunskapsresultat som en sammansatt utmaning, samtidigt som vi bidrar med användbar och realistisk kunskap grundad i den framstående forskning som utmärker miljön.
Läs mer om vår forskning, våra utbildningar och vår samverkan nedan.
Aktuellt
Nyheter
- Stefans studie om kunskapskrav i skolan fick regeringen att reagera Nyhet
- Forskare från olika hörn av världen samlas på Linnéuniversitetet för att diskutera hur lärare kan rusta nästa generation för framtiden Nyhet
- Så kan elevers upplevelser hjälpa oss utveckla undervisningen i matematik Nyhet
- Satsning på lärarassistenter kräver kunskap baserad på forskning Nyhet
Forskning
Kunskapsmiljön Utbildning i förändring bedriver omfattande forskning inom samhällsutmaningens samtliga aspekter. Vår forskning omfattar bland annat:
- Utbildningsreformer
- Lärares arbete, undervisning och lärande (didaktik)
- Ämnesdidaktik
- Praktiknära forskning i samarbete med skola, kommuner, institutioner och myndigheter
- Inkluderings- och exkluderingsprocesser
- Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi
- Skolutveckling och skolans ledarskap samt lärares och skolledares kompetensutveckling (nationellt professionsprogram)
Forskningen sker i form av såväl externt finansierade projekt som praktiknära forskning i nära samarbete med externa aktörer. Exempel på det senare är följeforskning och gemensamt arbete med metodutveckling. Bredden hos våra förskningsmiljöer och forskargrupper skapar goda förutsättningar för att bemöta aktuella frågor på ett ämnesövergripande plan.
Utöver forskning ansvarar forskargrupperna för den innehållsliga kvaliteten och den vetenskapliga förankringen hos anknutna utbildningar. Detta gäller framför allt lärarutbildningen, men även andra utbildningar. Grupperna har också en omfattande kompetens kring samverkan med kommuner och myndigheter.
Forskningsmiljöer
-
Centrum för Educational Linguistics Educational Linguistics (utbildningsinriktad språkvetenskap) samlar forskare inom språkvetenskap och språkdidaktik. Miljön har en nära koppling till lärarutbildning…
-
Centrum för kultursociologi Centrum för kultursociologi kombinerar humanistiska och samhällsvetenskapliga metoder för frågor om människors livsvillkor, symboliska strukturer och maktrelationer.
-
Centrum för naturvetenskapernas didaktik Centret är placerat vid fakulteten för hälso- och livsvetenskap i Kalmar, men har medlemmar även från fakulteten för samhällsvetenskap och fakulteten för…
-
Centrum för specialpedagogisk forskning (CSF) Vid Centrum för specialpedagogisk forskning vid Linnéuniversitetet (CSF) ses och bedrivs utbildning och forskning utifrån ett mångvetenskapligt och…
-
Centrum för ämnesdidaktisk forskning inom konst och humaniora vid Linnéuniversitetet Syftet med Cähls verksamhet är att samordna det ämnesövergripande forsknings- och utvecklingsarbetet inom området…
-
Forskning om pedagogiska professioner och praktiker (PEPP) Miljön bedriver forskning om lärares arbete samt om barns/elevers vardagliga liv och lärande i förskola, förskoleklass, fritidshem och skola.…
-
Litteracitet och undervisning Forskargruppen Litteracitet och undervisning består av språkvetare, litteraturvetare och pedagoger som forskar om barns talspråkliga och skriftspråkliga kompetenser och…
-
Läroplansteori och didaktik (SITE) Inom forskargruppen "Läroplansteori och didaktik" studerar vi grundläggande utbildningsvetenskapliga och pedagogiska frågor som till exempel: Vad räknas som kunskap…
-
Matematikdidaktik I forskargruppen Matematikdidaktik bedriver vi både teoretisk och tillämpad forskning, nationellt såväl som internationellt. Vi deltar i samarbeten med verksamma matematiklärare från…
-
Research in Inclusion, Democracy and Equity (RIDE) Forskningsmiljön RIDE består av forskare som bedriver studier inom det specialpedagogiska och socialpedagogiska området. Forskningen fokuserar främst…
-
Ämnesdidaktisk forskningsmiljö i idrott och hälsa Inom den ämnesdidaktiska forskningsmiljön i idrott och hälsa studerar vi didaktik och didaktiska frågor rörande ämnet idrott och hälsa.
Forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Att utbildas till en frisör – en studie om gymnasieelevers identitetsskapande under frisörutbildning Studien är ett doktorandprojekt där elevers identitetsskapande vid…
-
Doktorandprojekt: Barns erfarenheter av deltagande och lärande i digital lek Datorer och andra digitala verktyg, exempelvis mobiltelefoner, surfplattor och spelkonsoler, har bidragit till att barns…
-
Doktorandprojekt: Barns tillhörighet i förskolan – ur föräldrars och pedagogers perspektiv Syftet med denna studie är att bidra med kunskap om vad som är viktigt för att främja barnets möjligheter att…
-
Doktorandprojekt: Hur bedömningspraktiker konstrueras under samtal mellan lärarstudenter och lärare 20 veckor av lärarutbildningen är verksamhetsförlagd utbildning (VFU). För att bedöma om…
-
Doktorandprojekt: Inkludering i matematik från ett specialpedagogiskt perspektiv Detta projekt har utgångspunkt i en specialpedagogisk syn på matematiklärande och undervisning i matematik. Syftet med…
-
Doktorandprojekt: Läroprocesser genom friluftsliv Syftet med mitt arbete är att analysera de läroprocesser genom vilka kunskaper förvärvas och förenas i friluftsliv; kroppsligt, socialt och…
-
Doktorandprojekt: Samverkan kring praktiknära forskning – ur ett rektorsperspektiv Fakta om projektet Projektledare Anna Skedebäck Ämne Pedagogik med inriktning skolutveckling och pedagogiskt…
-
Doktorandprojekt: Temporärt arbete – en studie om arbetsplatslärandet för tillfälligt anställda i fritidshemmet Studien är ett doktorandprojekt där temporärt anställdas lärandevillkor, position och…
-
Doktorandprojekt: Två professioner – ett uppdrag Två olika lärarkategorier är behöriga att undervisa i förskoleklass: förskollärare och grundskollärare. Dessa lärare bär med sig olika kompetenser men…
-
Doktorandprojekt: Valuable knowledge seen from different perspectives – Validation of vocational qualifications Studien är ett doktorandprojekt. I studien uppmärksammas yrkeslärare, deras yrkeskunskap…
-
Doktorandprojekt: Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) för yrkeslärare Denna studie är ett doktorandprojekt som uppmärksammar yrkeslärarstudenters verksamhetsförlagda utbildning, VFU. Fokus ligger på…
-
Projekt: "Idag ska vi prata om kondomer": sexuell hälsa, migration och möjligheterna för social solidaritet Detta projekt behandlar samtida ambivalenser kring sexuell hälsa och migration, samt hur…
-
Projekt: ”Should I stay or should I go”: En studie om lärares motivation att stanna kvar på sin arbetsplats Fakta om projektet Projektledare Lydia Kwak, Karolinska institutet Övriga projektmedlemmar…
-
Projekt: Att förstå läroplansreformer – en teori-baserad utvärdering av Lgr 11 Projektmedlemmar: Ninni Wahlström, Daniel Sundberg Finansiär: Vetenskapsrådet Tidsplan: 2015-2018…
-
Projekt: Att undervisa sannolikhetslära i grundskolan Projektet syftar till att beskriva och bättre förstå lärares handlingar i klassrummet när de undervisar sannolikhetslära. Detta görs genom att…
-
Projekt: Att utforska de svårfångade olikheterna – likvärdighet och kunskapssegregation i undervisningsprocesser I detta forskningsprojekt undersöker vi faktorer som påverkar kunskapssegregation i…
-
Projekt: Avlastning av lärare? Ett projekt om lärare, lärarassistenter och förhandlingar om professionella gränser I projektet ska vi studera de initiativ som tas i svenska skolor för att avlasta…
-
Projekt: Beröring i förskolan – omsorg eller fara? Fysisk beröring är viktig för barns utveckling. Internationella studier har dock funnit att fysisk beröring mellan pedagoger och barn har kommit att…
-
Projekt: Bodybuilding – Kulturvetenskapliga perspektiv på relationen mellan rörelse och tanke Projektet går ut på att spåra relationen mellan rörelsen och tanken, inte ur ett nyttoperspektiv (hur kan…
-
Projekt: Boys, Bodies, and Physical Education: Problematizing Identity, Schooling, and Power Relations through a Pleasure Lens Med hjälp av verk av Michel Foucault och Judith Butler, undersöker Göran…
-
Projekt: Critical research in sport, health and physical education: Are we making a difference? Det främsta syftet med projektet är att undersöka påverkan av kritiska stipendium och kritisk teori i de…
-
Projekt: DidaktikUtvecklande studier av Toddlares Taluppfattning och begynnande Aritmetikfärdigheter (DUTTA) Syftet med projektet DidaktikUtvecklande studier av Toddlares Taluppfattning och begynnande…
-
Projekt: Educating for Equitable Health Outcomes – the Promise of School Health and Physical Education (EDUHEALTH) Projektets främsta mål är att bidra till EU:s strategi för att främja fysisk…
-
Projekt: Erkännande, inkludering och religiös skillnad: förhandlingar kring religion i det sekulariserade utbildningssystemet Projektet behandlar förhandlingar av religion, religiös identitet och…
-
Projekt: Examinationer i lärarutbildningen i idrott och hälsa Ett arbete har igångsatts i syfte att utveckla examinationer som på olika sätt kan interagera med studenternas förmåga att tänka och…
-
Projekt: Forskning och skolutveckling – ett forskar-praktikernätverk Projektets syfte är att vidareutveckla samspelet mellan forskning och förskolors/skolors/fritidshems utvecklingsarbete.
-
Projekt: Forskning om undervisning – systematisk kartläggning och analys av forskningslandskap Det finns en mängd forskning om skolundervisning. Däremot saknas bra sammanställningar av den samlade…
-
Projekt: Fritidshemmets pedagogiska uppdrag Syftet med forsknings- och utvecklingsprojektet Fritidshemmets pedagogiska uppdrag är att med stöd av forskning utveckla kvalitet och likvärdighet i…
-
Projekt: Följeforskning kring karriärlärarreformen – samverkan för skolförbättringsarbete mellan skola och universitet Detta projekt avslutades 2016. Fakta om projektet Projektledare Daniel Alvunger…
-
Projekt: Förmågor och kunskaper via entreprenöriellt lärande i matematik i åk F-6 Syftet med detta projekt är att, tillsammans med verksamma lärare, utveckla och genomföra projekt i skolan där…
-
Projekt: Förskoleklassen i en brytningstid 2016 tillkom ett nytt läroplanskapitel för förskoleklassen. 2018 blev förskoleklassen obligatorisk när skolstartsåldern sänktes och skolplikt för…
-
Projekt: History and moral encounters (HiME) Historien är lika mångfasetterad och komplex som våra uppfattningar om den. Historia vävs genom olika människors handlingar och mänskliga val både följer…
-
Projekt: Hur gör lärare (för att gynna elevers lärande) – metodik i vetenskapens namn Syftet med detta projekt är att utveckla ny kunskap om relationen mellan klassrumsaktiviteter, inklusive…
-
Projekt: Hur svårt kan det va? – En teorigenererande studie om kunskapskrav och lärandeprogression genom utbildningssystemet I detta forskningsprojekt undersöker vi hur begreppet ”progression”…
-
Projekt: Kommuner – självständiga aktörer i utbildningsreformer? Detta projekt avslutades 2017. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Ninni Wahlström, Daniel Sundberg Finansiär: IFAU Tidsplan:…
-
Projekt: Kompetenser som prövas i utbildningen Ett av målen i den nya lärarutbildningen är att utveckla studenternas förmåga att anta kritiska förhållningssätt och perspektiv, så att de kan hantera…
-
Projekt: Kroppens validitet, Post-doc I detta projekt studeras idrottsdidaktiken i examensarbeten 2012-13. Målsättningen med studien är att den ska generera kunskap som är användbar vid utveckling av…
-
Projekt: Kunskap och utbildningsreformer i Europa – historiska och komparativa fallstudier Detta projekt avslutades 2014. Fakta om projektet Projektledare: Daniel Sundberg Projektmedlemmar: Daniel…
-
Projekt: Låt den rätte komma ut! Ett projekt om lärarutbildningens och introduktionsperiodens funktioner som grindvakter till läraryrket.
-
Projekt: Lärande skola – följeforskning och systematiskt skolförbättringsarbete i Kalmar kommun Detta projekt avslutades 2014. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Daniel Sundberg, Jan Håkansson,…
-
Projekt: Lärare över gränser En longitudinell studie av yrkesbanor och professionella identiteter i ljuset av en lärarutbildningsreform.
-
Projekt: Matematik i förskoleklass med problemlösning som utgångspunkt I projektet studeras om och hur problemlösning kan utgöra utgångspunkten för förskoleklassens matematikundervisning.
-
Projekt: Matematiklärares professionella identitetsutveckling I detta projekt undersöker vi hur matematiklärares yrkesidentiteter utvecklas innan de tar examen och under de första åren efter att de…
-
Projekt: Politics of Belonging: Promoting children's inclusion in educational settings across borders I detta projekt studeras tillhörighet, inkludering och exkludering i pedagogisk praktik för barn…
-
Projekt: Programmering och matematik – meningsskapande och kommunikation i matematikundervisning Syftet med projektet är att bidra till ökad kunskap om hur man kan förbättra elevernas matematiska…
-
Projekt: Rhizomatiskt tänkande och erfarande av matematiska uppgifter Syftet med detta projekt är att, tillsammans med verksamma lärare, utveckla undervisningen i matematik genom att använda…
-
Projekt: Rättvis bedömning i skolan – elevernas uppfattningar i Sverige och Tyskland Detta projekt avslutades 2016. Fakta om projektet Tidsplan: 2011-2016
-
Projekt: SIKT-projektet: Översikter av utbildningsvetenskaplig forskning: epistemologiska, sociala och politiska effekter Detta projekt avslutades 2017. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Daniel…
-
Projekt: Trolling in the Deep – Sexism in the chat rooms of e-sport E-sport är ett framväxande fenomen med en explosiv tillväxt. E-sport skiljer sig från de flesta andra "analoga" sporter eftersom…
-
Projekt: TUL-11: Teori-baserad utvärdering av Lgr 11 Detta projekt avslutades 2014. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Daniel Sundberg, Ninni Wahlström Finansiär: IFAU Tidsplan: 2013-2014 Mer om…
-
Projekt: Vem har styrt skolan? Kommunen, skolan och staten under 60 år av svenska skolreformer i en föränderlig värld Detta projekt avslutades 2017. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Andreas…
-
Projekt: Vetenskapliga grund och framkomliga farleder - praktikutvecklande forskning i rörelse Målet är att hitta modeller för långsiktig samverkan mellan universitet och skolverksamhet, och även att…
-
Projekt: Vägskäl – två longitudinella studier av val och ideal i lärares yrkesbanor Hur behåller lärare sitt engagemang och sina ideal i yrket över tid? Vilka vägskäl ställs lärare inför? Vilka…
Pedagogisk forskning i Sverige
Sedan en tid tillbaka drivs den vetenskapliga tidskriften Pedagogisk forskning i Sverige (PfS) i Linnéuniversitetets regi. Läs mer och prenumerera på PfS på www.pedagogiskforskning.se, som är en förlängning till tidskriften. Webbplatsen är ett forum för breddat samtal i olika former och för relevant information för alla intresserade av forskning relaterad till pedagogik.
Utbildning
Nämnden för lärarutbildning har ett särskilt ansvar för utbildning som en del av kunskapsmiljön Utbildning i förändring. Samtliga fakulteter har dock en viktig roll i att genomföra undervisningen och stödja och implementera arbetet med kvalitetsutveckling i lärarutbildningsprogrammen. Detta arbete bedrivs via programråd.
Via arbetssätt som till exempel olika former av verksamhetsintegrerad utbildning och självständiga arbeten kopplade till aktuella forskningsfrågor inom de utbildningsvetenskapliga, didaktiska och ämnesdidaktiska forskargrupperna, utvecklar studenterna förhållningssätt och verktyg för att främja barns och elevers utveckling och lärande. På så sätt ges de förutsättningar för att bidra till förbättrade kunskapsresultat hos eleverna.
Samverkan
Kunskapsmiljön Utbildning i förändring deltar i en rad olika samverkansprojekt med Skolverket. Några exempel är utbildningsinsatser av myndighetens personal, arbete med att utveckla skolans läro- och kursplaner och fortbildningsmoduler för verksamma lärare, samt att ta fram arbetssätt för att möta elever med särskilda behov. Vi bedriver också omfattande samverkan med kommuner och skolor i form av följeforskning, fortbildningsinsatser och gemensamt utvecklingsarbete.
En viktig kanal för samverkan är de nätverk som är kopplade till lärarutbildningen och samlar lärarutbildare, forskare och yrkesverksamma lärare. Målet med nätverken är:
- Att öka kvaliteten inom grundutbildningen genom kompetensutveckling av utbildare verksamma i lärarutbildningen.
- Att sprida kunskap om utbildning och forskning av relevans för lärarutbildningen.
- Att bidra till att utveckla yrkesverksamma lärares kunskaper inom deras ämnesområden.
Nätverk
-
Lnu-Makerspace Syftet med nätverket Lnu-Makerspace är att lärare inspireras till att undervisa i teknik med kreativt och digitalt material. Lnu-Makerspace är en del av Linnéuniversitetets satsning…
-
Matematik i förskolan genom digitala verktyg Nätverket Matematik i förskolan genom digitala verktyg startade 2013. Målet med nätverket är att utveckla matematikundervisning i förskolan med stöd av…
-
Matematik i kulturmiljö Nätverket matematik i kulturmiljö samarbetar med skolor i regionen för att göra matematiken levande. Detta görs genom att hitta anknytning till våra gemensamma kulturarv både…
-
Matematiknätverk för ämneslärare Nätverket startade 2014 och målsättningen har varit att identifiera utvecklingsbehov och skapa projektgrupper med gemensamma intresseområden. I dessa grupper ingår…
-
Nätverk för karriärlärare Det är förstelärare och lektorer som deltar i Linnéuniversitetets och Skolverkets pilotnätverk för karriärlärare 2020/2021. Grunden för nätverkets verksamhet är deltagarnas…
-
Nätverk för matematik i förskoleklass Nätverket för matematik i förskoleklass med problemlösning som utgångspunkt utgår från ett praktiknära forskningsprojekt. Projektet har matematikundervisning i…
-
Nätverk för yrkeslärare Nätverket för yrkeslärare har funnits sedan 2012 och är en mötesplats där yrkeslärare tillsammans med universitetet kan diskutera frågor som är specifika för gruppen…
-
Nätverket för entreprenörskap i skolan och entreprenöriellt lärande Entreprenörskap skall enligt Skolverket löpa som en röd tråd genom hela utbildningsväsendet, från förskolan till högre utbildning.…
-
Nätverket för lärare i matematik Nätverket för lärare i matematik har funnits sedan 2007. I nätverket träffas matematikutvecklare, förstelärare i matematik och matematikhandledare från flera olika…
-
Regionalt nätverk för svenska och ämnesspråk Det regionala nätverket för svenska och ämnesspråk, det vill säga språk i alla ämnen, består av läs-, skriv- och språkutvecklare, förstelärare och…
-
Speciallärare i matematik Nätverket för speciallärare i matematik startade hösten 2012 som en alumniverksamhet för verksamma speciallärare som läst sin utbildning vid Linnéuniversitetet. Det har sedan…
-
Specialpedagogiska nätverket Syftet med nätverket är att utveckla olika mötesplatser för alla som jobbar med specialpedagogiska frågor i förskolor och skolor i regionen för att bidra till utvecklingen…