Kunskapsmiljö Linné: Utbildning i förändring
Kunskapsmiljön Utbildning i förändring (UiF) är en gemensam plattform för elva forskningsmiljöer. Vi integrerar utbildning, forskning och samverkan i kreativa och tvärvetenskapliga miljöer för att sätta kunskap i rörelse. Vår vision är att vara en mötesplats där lärare, forskare, studenter och samverkansaktörer skapar kunskap för att möta samhällsutmaningen att öka kunskapsresultaten i skolan.
Samhällsutmaning: utbildning i förändring
Sverige står inför flera samhällsutmaningar på utbildningsområdet där kunskapsresultaten behöver höjas och skolan bli mer likvärdig. En komplexitet i denna utmaning är att bristen på behöriga och legitimerade lärare är stor. Kunskapsmiljön Utbildning i förändring bildades 2020 för att stärka Linnéuniversitetets möjligheter att på ett kraftfullt sätt möta dessa utmaningar.
Kunskapsmiljön Utbildning i förändring består av elva starka forskningsmiljöer som också har ansvar för den vetenskapliga grunden i lärarutbildningarna. Genom kunskapsmiljön skapas synergieffekter av den samlade kunskap som finns i de framgångsrika forskningsmiljöerna.
Vad är Kunskapsmiljö Linné?
För att möta vår tids samhällsutmaningar krävs bred kunskap och samarbete över ämnesgränserna. Därför samlar Linnéuniversitetet framstående och nytänkande forskning, utbildning och samverkan i något vi kallar kunskapsmiljöer.
Våra Kunskapsmiljöer Linné arbetar tvärvetenskapligt för att ta ett mångsidigt grepp om samhällsutmaningarna och inspirera till nytänkande inom sina respektive områden.
Kunskapsmiljön Utbildning i förändring verkar i gränssnittet mellan utbildning, forskning och samverkan snarare än inom dessa avgränsningar. För samhället är skola och utbildning investeringar i utveckling och ökat välstånd, och för individen är tillgång till utbildning och kunskap en mänsklig rättighet. Utmaningen att erbjuda inkluderande utbildning med god kvalitet för alla barn och elever är både omfattande och mångfasetterad. Genom ny och befintlig kunskap, utifrån innehållsliga, kontextuella och strukturella aspekter, tar kunskapsmiljön ett brett grepp om frågan om hur skolan kan stärka unga och i förlängningen samhället. Därför tar vi oss an uppgiften i hela dess vidd, som en fråga om kunskapsresultat (innehållslig), som en politisk fråga (kontextuell) och som en demokratisk fråga (strukturell). Skolan är dessutom en viktig aktör i arbetet med att stärka ungas psykiska och fysiska hälsa.
Målet i Kunskapsmiljön Utbildning i förändring är att generera tvärvetenskaplig forskning som resulterar i nya forskningssamarbeten, utvecklad utbildning och samverkan. Ett långsiktigt mål är att utgöra ett starkt vetenskapligt stöd för Linnéuniversitetets lärarutbildningar att verka i dagens förändrade utbildningslandskap.
Läs mer om vår forskning, våra utbildningar och vår samverkan nedan.
Om Utbildning i förändring och samhällsutmaningarna
Aktuellt
Utbildning i förändring är en flervetenskaplig miljö som arbetar med forskning och utbildning i syfte att förbättra skolans kunskapsresultat i bred mening. Vi tar fram och sprider kunskap om skolan, stödjer forskningssamarbeten mellan våra forskningsmiljöer och utgör en arena för kompetensutveckling för lärare på lärarutbildningen.
Rapportserie: Utbildning i förändring
Syftet med rapportserien Utbildning i förändring är att snabbt och tillgängligt sprida kunskap från den mångfasetterade forskning inom skola och utbildning som bedrivs vid Linnéuniversitetet. Avsikten är att texterna ska kunna användas i utbildningarna och på så vis bidra till arbetet med att stärka den vetenskapliga grunden och utbildningskvaliteten i de professionsutbildningar som riktar sig mot skola och utbildning.
Ambitionen är att löpande publicera texter om utbildnings- och forskningsprojekt genomförda inom ramen för kunskapsmiljön och som kan vara av intresse för forskare, lärare och universitetslärare, men även för lärare som är handledare i verksamhetsförlagd utbildning, liksom andra avnämare. Rapporterna går att ladda hem gratis nedan.
- Rapport nr 1-2023: Språk, reflektion och vetenskap i lärarutbildningen (pdf)
Seminarieserie
I kalendern nedan hittar du samtliga kommande seminarier som ingår i kunskapsmiljöns seminarieserie. Du hittar även en sammanställning av kommande och redan genomförda seminarier på följande sida.
-
FRIP: Ämnesdidaktisk undervisning i fritidshem Ämnesdidaktisk seminarieserie med fokus på undervisning i fritidshem
-
CHILLL: Kulturrådet och Skolverkets läslistor, diskussion om urvalet Seminarieserie
-
CHILLL: Textpresentationer 13 maj Seminarieserie
-
FRIP: Ledarskap, profession och samverkan Ämnesdidaktisk seminarieserie med fokus på undervisning i fritidshem
-
FRIP: Specialpedagogik i fritidshem Ämnesdidaktisk seminarieserie med fokus på undervisning i fritidshem
Se hela kalendern här!
-
FRIP: Ämnesdidaktisk undervisning i fritidshem Ämnesdidaktisk seminarieserie med fokus på undervisning i fritidshem
-
EdLing: Multilingual mathematics teacher’s professional identity in relation to multilingual mathematics classrooms Gästseminarium
-
CHILLL: Kulturrådet och Skolverkets läslistor, diskussion om urvalet Seminarieserie
-
Ämneslitteracitet – att kommunicera ämnesinnehåll och ämnesrelevanta semiotiska resurser i undervisningspraktiken Seminarium matematikdidaktik
-
CHILLL: Textpresentationer 13 maj Seminarieserie
-
EdLing: AWAITS – Developing an AI-powered academic writing tutor for undergraduate social scientists Gästseminarium
-
EdLing: Fonetik och fonologi i andraspråksdidaktiskt perspektiv – vilka uttalsdrag och vilken abstraktionsnivå ska pedagogen ta fasta på? Gästseminarium
-
EdLing: Diskursiv rörlighet – En väg till ämneslitteraciteter? (BLISS) Seminarium
-
EdLing: Design för berättelseundervisning i grundskolans tidigare år Gästseminarium
-
FRIP: Ledarskap, profession och samverkan Ämnesdidaktisk seminarieserie med fokus på undervisning i fritidshem
-
Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vid lärarutbildningen
-
FRIP: Specialpedagogik i fritidshem Ämnesdidaktisk seminarieserie med fokus på undervisning i fritidshem
-
Nationellt nätverk för engelska med didaktisk inriktning Nyhet
-
Samverkan med mervärde – praktiknära forskning i fokus när forskare mötte skolornas representanter Nyhet
-
Forskningsanslag för att motverka sexuella trakasserier i handeln Nyhet
-
Läskrisen = språklig förståelse minus avkodning? Panelsamtal från Bokmässan Nyhet
Forskning
Kunskapsmiljön Utbildning i förändring bedriver omfattande forskning inom samhällsutmaningens samtliga aspekter. Vår forskning omfattar bland annat:
- Utbildningsreformer
- Lärares arbete, undervisning och lärande (didaktik)
- Ämnesdidaktik
- Praktiknära forskning i samarbete med skola, kommuner, institutioner och myndigheter
- Inkluderings- och exkluderingsprocesser
- Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi
- Skolutveckling och skolans ledarskap samt lärares och skolledares kompetensutveckling (nationellt professionsprogram)
Forskningen sker i form av såväl externt finansierade projekt som praktiknära forskning i nära samarbete med externa aktörer. Exempel på det senare är följeforskning och gemensamt arbete med metodutveckling. Bredden hos våra förskningsmiljöer och forskargrupper skapar goda förutsättningar för att bemöta aktuella frågor på ett ämnesövergripande plan.
Utöver forskning ansvarar forskargrupperna för den innehållsliga kvaliteten och den vetenskapliga förankringen hos anknutna utbildningar. Detta gäller framför allt lärarutbildningen, men även andra utbildningar. Grupperna har också en omfattande kompetens kring samverkan med kommuner och myndigheter.
Forskningsprojekt inom Utbildning i förändring
-
Doktorandprojekt: Idrottsprofilerad utbildning – om urval och om att bli utvald Denna avhandling handlar om idrottprofilerade utbildningar – deras villkor och involverade aktörer – och syftar till att…
-
Doktorandprojekt: Samarbete mellan språklärare och en forskare om en ämnesövergripande skrivpedagogik i skolspråket och i de främmande språken Detta projekt innebär ett samarbete mellan lärare i olika…
-
Projekt: "Idag ska vi prata…": intimitet, migration och möjligheterna för social solidaritet Detta projekt undersöker förhandlingar kring kärlek, relationer, intimitet och hälsa i förhållande till…
-
Projekt: Att vara HBT-person i skolan Projektet undersöker hur HBT-lärare bidrar till att utmana heteronormativa strukturer i skolan och främja en inkluderande utbildning. Genom att analysera lärarnas…
-
Projekt: BAGSKOL – Att undervisa om kontroversiella frågor BAGSKOL syftar till att undersöka hur kulturellt komplex undervisning hanteras och hur den kan stärkas genom ett teoretiskt-praktiskt utbyte…
-
Projekt: Demokrati i det förflutna, i nuet och med perspektiv på framtiden Syftet med nätverket är att skapa en varaktig och innovativ plattform för fördjupade dialog-, jämförelse- och…
-
Projekt: Det (o)likvärdiga fritidshemmet Projektet ska skapa ny kunskap om lärares arbete med fritidshemmets kompensatoriska uppdrag i områden med socioekonomiska utmaningar: Vad som bidrar till och…
-
Projekt: Flerspråkiga klassrum i Växjös skolor (Fläx) Elevers möjligheter att lära ökar om deras lärare utformar en undervisning där både språk och kunskapsinnehåll i skolämnena fokuseras och kan…
-
Projekt: Framgångsrik integrering av problemformulering i förskoleklass (FiP) Projektet ska studera hur problemformulering framgångsrikt kan implementeras i tidig matematikundervisning för att främja…
-
Projekt: Fritidshemmets bidrag till elevers måluppfyllelse I 2016 års reviderade läroplan förtydligades fritidshemmets uppdrag inom undervisning. Detta projekt ska ge vetenskaplig kunskap om den…
-
Projekt: Genus- och mångfaldsperspektiv på internationalisering i högre utbildning Excellens och internationalisering har blivit centrala begrepp i policyer för högre utbildning och alla lärosäten har…
-
Projekt: GreenBIM Transnationell masterexamen i BIM och energieffektivitet i byggnader GreenBIM kommer att främja ett sammanlänkat högre utbildningssystem genom att lokalt skapa innehåll med experter…
-
Projekt: Interaktiva simuleringar i professionsutbildningar Syftet med detta projekt är att använda interaktiva simuleringar i professionsutbildningar, för att i trygg miljö öva förmågor och…
-
Projekt: Jämställdhetsåtgärder vid nordiska lärosäten – vad fungerar? I detta projekt samlar vi in data om jämställdhet och mångfaldspolicyer vid nordiska universitet och högskolor från 1990-talet och…
-
Projekt: Kvalitet och förändringsarbete i fritidshem Detta projekt syftar till att bidra med kunskap om hur lärare i fritidshem driver kunskapsutveckling i sin egen praktik, med fokus på beprövad…
-
Projekt: Lärares gränslösa föräldrakontakter I detta projekt undersöker vi hur lärares föräldrakontakter som arbetsmiljörisk kan förstås, hanteras och avgränsas.
-
Projekt: Samverkan för kompetensförsörjning Projektet avser att studera och utveckla hur professionsutbildningar med lokal förankring kan utformas för att generera akademisk träning för studenter och…
-
Projekt: Sexuella trakasserier: en del av jobbet? Sexuella trakasserier är ett utbrett och allvarligt problem i arbetslivet. Handelsanställda är särskilt utsatta, där kunder står för en betydande del…
-
Projekt: Skolans oumbärliga men osynliga arbetskraft – en studie av skolans stöd- och resursfunktioner I detta projekt studerar vi det arbete som utförs av så kallade stöd- och resursfunktioner i…
-
Projekt: Studie av uppskalning och modellering av tidig numerisk innovation (SUMI) Syftet med projektet är att utveckla och studera principer för storskalig implementering av vetenskapligt grundad…
-
Projekt: Utforskande av sexåringars meningsskapande i olika ämnen Projektet syftar till att bidra med både praktisk och teoretisk kunskap om hur undervisningsdesign och användning av digitala verktyg…
Avslutade forskningsprojekt inom Utbildning i förändring
-
Doktorandprojekt: Att bli erkänd som matematisk kunnig Denna studie fokuserar två studenter, Evie och Lisa, under de första åren av deras lärarutbildningsprogram med inriktning mot skolår 4–6 i den…
-
Projekt: #Tystiklassen – ungas tal om sexuella trakasserier Syftet med detta projekt var att bidra med kunskap om hur pojkar och flickor i olika åldrar uppfattar och talar om sexuella trakasserier,…
-
Projekt: (Hur) kan kunskapsmätningar i förskoleklass bidra till utvecklad undervisning och ökat lärande? Denna delstudie fokuserar på utveckling av undervisningen i förskoleklassen i relation till…
-
Projekt: Att uppmärksamma, värdera och ansvara för rutiner i skolan Forskning visar att rutiner kan bidra till nödvändig stabilitet inom en organisation, samtidigt som vissa rutiner eller…
-
Projekt: Bedre skolestart for alle Innovationsprojektet var ett samarbete i vilket lärare i förskola och skola tillsammans med forskare prövade nya sätt att arbeta som ska leda till en bättre övergång…
-
Projekt: Digitala verktyg och digital kompetens i förskolans och skolans undervisning Detta projekt bedrev forskning om vad som händer och blir möjligt när digitala verktyg används i förskolans och…
-
Projekt: Främja vetenskap genom STEM-utbildning Detta forskningsprojekt syftar till att att öka ungdomarnas intresse för utbildning inom naturvetenskap, teknik och matematik i Nordmakedonien.
-
Projekt: Generation Z möter STEM – mångfald för en hållbar framtid Intresset hos kvinnor för att studera och arbeta inom naturvetenskap, teknik och matematik är ganska lågt, globalt sett. På västra…
-
Projekt: Inkluderande fritidshemspedagogik Syftet med detta projekt är att skapa, pröva och utvärdera insatser och metoder för att minska utanförskap och segregerande effekter i fritidshemmets…
-
Projekt: Landsortsskolan och dess lärandekontext Detta projekt syftade till att utveckla och förstå hur landsbygden som geografisk plats erbjuder möjligheter för skolarbetet samt lärandet. Målet var…
-
Projekt: Web and mobile accessibility for visually impaired (WMA4VIP) WMA4VIP var ett forskningsprojekt som undersökte de utmaningar som gruppen blinda och synskadade möter i Nordmakedonien. Dessa…
Forskningsprojekt inom Utbildning i förändrings forskningsmiljöer
-
Doktorandprojekt: Ambivalent professionalism Skolan kan beskrivas som en plats där politiska avsikter och lokala förutsättningar möter lärares erfarenhet, kunskap och traditioner. Det här…
-
Doktorandprojekt: Att vara och bli yrkeslärare Syftet med detta doktorandprojekt är att bidra med kunskaper om hur yrkeslärarstudenter, som är verksamma som obehöriga yrkeslärare, via sitt deltagande…
-
Doktorandprojekt: Barns tillhörighet i förskolan Detta projekt ska bidra med kunskap om vad som främjar respektive motverkar barns tillhörighet i förskolan. Grunden till studien är intervjuer med…
-
Doktorandprojekt: Elevhälsoarbete i gymnasieskolan Detta avhandlingsprojekt fokuserar på elevhälsoarbete i gymnasieskolan. Flera aktörers perspektiv är representerade.
-
Doktorandprojekt: Flerspråkiga matematiklärares yrkesidentitet i flerspråkiga matematikklassrum Detta projekt syftar till att utforska flerspråkiga matematiklärares erfarenheter av att undervisa i…
-
Doktorandprojekt: Gemensamt eller ensamt – en studie om förskollärares uppdrag att leda andra yrkeskategorier Studien handlar om hur förskollärare leder och fördelar arbete samt hur gränsdragningar…
-
Doktorandprojekt: Hur formas didaktiken i praktiken Detta projekt handlar om hur undervisning växer fram på olika förskolor i arbetslag som arbetar med de allra yngsta barnen.
-
Doktorandprojekt: Hur förhandlar lärarstudenter på grundlärarutbildning en professionell identitet? Denna avhandling ska bidra med kunskap om hur lärarstudenter på grundlärarutbildning inriktning…
-
Doktorandprojekt: Nyansering av antirasism – ett samspel mellan idéer: ett svenskt skolexempel Med ett fokus på strukturella processer undersöker det här doktorandprojektet samspelet och spänningar…
-
Doktorandprojekt: Särskilt begåvade barn Det här avhandlingsprojektet undersöker vilka föreställningar det finns om särskilt begåvade barn. Projektet riktar sig mot de yngre åldrarna.
-
Doktorandprojekt: Yrkeslärare och interkollegial legitimitet – professionella erkännanden på gymnasieskolans yrkesprogram I detta avhandlingsprojekt utforskas yrkeslärares interkollegiala legitimitet…
-
Projekt: Att få syn på det osynliga: Semiotiska resurser och lärande i fysik och kemi Syftet med detta projekt är att undersöka hur semiotiska, språkliga och icke-språkliga, resurser används av…
-
Projekt: Att förstå läroplansreformer – en teori-baserad utvärdering av Lgr 11 Projektmedlemmar: Ninni Wahlström, Daniel Sundberg Finansiär: Vetenskapsrådet Tidsplan: 2015-2018…
-
Projekt: Att utforska de svårfångade olikheterna – likvärdighet och kunskapssegregation i undervisningsprocesser I detta forskningsprojekt undersöker vi faktorer som påverkar kunskapssegregation i…
-
Projekt: Att utveckla en multimodal undervisningsdesign med digitala verktyg Genom projektet kommer universitetslärare, handledare (verksamhetsförlagda lärarutbildare) och grundlärarstudenter att få…
-
Projekt: Blivande studenters perspektiv på högre utbildning Syftet med detta forskningsprojekt är att identifiera och analysera beskrivningar av blivande högskolestudenter beträffande intressen och…
-
Projekt: Delaktighet och lärares yrkesroll i fritidshem Det huvudsakliga målet med denna studie är att utveckla förståelse för hur nyblivna studenter i lärarprogrammet med inriktning mot arbete i…
-
Projekt: DidaktikUtvecklande studier av Toddlares Taluppfattning och begynnande Aritmetikfärdigheter (DUTTA) Syftet med projektet DidaktikUtvecklande studier av Toddlares Taluppfattning och begynnande…
-
Projekt: DigiMath I detta projekt undersöker vi hur matematiklärare kan utnyttja digital teknik som är vanliga i svenska klassrum för att förstärka sin undervisningspraktik i matematik
-
Projekt: En avgörande start – förskolans potential i utsatta områden I fokus i projektet är att identifiera utmaningar och framgångsfaktorer i lärarnas arbete i socioekonomiskt svaga områden. Syftet…
-
Projekt: Erkännande, inkludering och religiös skillnad: förhandlingar kring religion i det sekulariserade utbildningssystemet Projektet behandlar förhandlingar av religion, religiös identitet och…
-
Projekt: Ett nytt platsoberoende entreprenörskap på landsbygden Det övergripande syftet med detta projekt är att, i samarbete med landsbygdskommuner, undersöka och utveckla förutsättningarna för…
-
Projekt: Examinationer i lärarutbildningen i idrott och hälsa Ett arbete har igångsatts i syfte att utveckla examinationer som på olika sätt kan interagera med studenternas förmåga att tänka och…
-
Projekt: Finns det plats för förundran i grundskolans NO-undervisning? Det här projektet ska bidra med ny kunskap om hur NO-undervisning i grundskolan kan utformas så att den både passar skolans…
-
Projekt: History and moral encounters (HiME) Historien är lika mångfasetterad och komplex som våra uppfattningar om den. Historia vävs genom olika människors handlingar och mänskliga val både följer…
-
Projekt: Kompetenser som prövas i utbildningen Ett av målen i den nya lärarutbildningen är att utveckla studenternas förmåga att anta kritiska förhållningssätt och perspektiv, så att de kan hantera…
-
Projekt: LegiLexi Det övergripande syftet med projektet är att bedriva forskning om lågstadieelevers läsutveckling. LegiLexi tillhandahåller ett digitalt bedömningsverktyg med individuella…
-
Projekt: Matematiklärares professionella identitetsutveckling I detta projekt undersöker vi hur lärarstudenters, matematiklärares och matematiklärarutbildares yrkesidentiteter utvecklas. Med hjälp av…
-
Projekt: Moroten: Hur motiverar vi flerspråkiga barn att lära sig svenska? I våra utbildningar i förskolebarns andraspråksinlärning möter vi alltmer förskolepersonal som berättar om svårigheterna med…
-
Projekt: Pluralistiska perspektiv på evidens i pedagogik (PEER) Det huvudsakliga målet med detta projekt är att anordna en serie forskningsworkshops som samlar internationella forskare inom…
-
Projekt: Rita för att lära och lära sig att rita i lågstadiets NO-undervisning Det här projektet undersöker den pedagogiska potentialen i att rita i lågstadiets NO-undervisning. I projektet samarbetar…
-
Projekt: Sexuella trakasserier från patienter och omsorgstagare Hur de elever som utbildar sig till undersköterskor, och i stor utsträckning kommer att arbeta inom hemtjänst och äldreomsorg, i sina…
-
Projekt: Skolan som skyddsfaktor Målet med detta projekt är att identifiera och analysera framgångar, hinder, samverkan och identiteter i gymnasieskolans arbete med elever som använder alkohol och…
-
Projekt: Skolframgång för nyanlända: möjligheter, hinder, identiteter och samverkan Detta projekt kommer att fylla kunskapsluckor rörande nyanlända barns och ungdomars situation genom att i detalj…
-
Projekt: Teknikcollege och vård- och omsorgscollege som medskapare av yrkesutbildningars lokala läroplaner Syftet med projektet är att utforska hur yrkesutbildningars läroplaner översätts, tolkas och…
-
Projekt: Tidiga samordnade insatser för barn som kan utsättas för eller hamna i kriminalitet Syftet med studien är att diskutera och analysera samverkansprocesser i ett pilotutvecklingsprojekt, som är…
-
Projekt: Treatment research with adolescents at the Maria clinics (TRAM) Hur går det för de ungdomar som påbörjat en öppenvårdskontakt med en Maria-mottagning på ett respektive tre år efter påbörjad…
-
Projekt: Utvärdering av medborgarscen på Regionteatern Blekinge Kronoberg Regionteaterns stora satsning på att utveckla dokumentärteater, deltagarkultur och den regionala scenkonsten utvärderas under…
Avslutade forskningsprojekt inom Utbildning i förändrings forskningsmiljöer
-
Doktorandprojekt: Att begripliggöra en lärarlegitimation – reformimplementering och organisering i det svenska fritidshemmet Studien var ett doktorandprojekt där lokal implementering av…
-
Doktorandprojekt: Att utbildas till en frisör – en studie om gymnasieelevers identitetsskapande under frisörutbildning Studien var ett doktorandprojekt där elevers identitetsskapande vid…
-
Doktorandprojekt: Barns erfarenheter av deltagande och lärande i digital lek Datorer och andra digitala verktyg, exempelvis mobiltelefoner, surfplattor och spelkonsoler, har bidragit till att barns…
-
Doktorandprojekt: Flerspråkiga gymnasieelevers skrivande på svenska i skolan Inom forskningsprojektet undersöktes hur flerspråkiga gymnasielevers meningsskapande praktiker ser ut vid skrivande på…
-
Doktorandprojekt: Hur bedömningspraktiker konstrueras under samtal mellan lärarstudenter och lärare 20 veckor av lärarutbildningen är verksamhetsförlagd utbildning (VFU). För att bedöma om…
-
Doktorandprojekt: Inkludering i matematik från ett specialpedagogiskt perspektiv Detta projekt har utgångspunkt i en specialpedagogisk syn på matematiklärande och undervisning i matematik. Syftet med…
-
Doktorandprojekt: Läroprocesser genom friluftsliv Syftet med mitt arbete var att analysera de läroprocesser genom vilka kunskaper förvärvas och förenas i friluftsliv; kroppsligt, socialt och…
-
Doktorandprojekt: Response to Intervention – en specialdidaktisk modell för att förebygga lässvårigheter I denna avhandling undersöktes hur Response to Intervention (RtI) kan fungera som en…
-
Doktorandprojekt: Valuable knowledge seen from different perspectives – validation of vocational qualifications Studien är ett doktorandprojekt. I studien uppmärksammas yrkeslärare, deras yrkeskunskap…
-
Projekt: "Should I stay or should I go": En studie om lärares motivation att stanna kvar på sin arbetsplats Fakta om projektet Projektledare Lydia Kwak, Karolinska institutet Övriga projektmedlemmar…
-
Projekt: Att angöra en brygga – gemensam digital plattform för lärare och forskare Syftet med detta projekt var att utveckla en gemensam digital plattform där lärare och forskare kan mötas och delge…
-
Projekt: Att befästa vetenskapligt förhållningssätt och synliggöra beprövad erfarenhet I detta projekt undersökte lärare vid två förskolor systematiskt sin praktik, med fokus på dokumentation och…
-
Projekt: Att omsätta elevers intressen i fritidshemmets undervisning Syftet med studien var att belysa hur lärare i fritidshem talar om elevers intressen i undervisning i svenska fritidshem och hur…
-
Projekt: Att undervisa sannolikhetslära i grundskolan Projektet syftar till att beskriva och bättre förstå lärares handlingar i klassrummet när de undervisar sannolikhetslära. Detta görs genom att…
-
Projekt: Avlastning av lärare? Ett projekt om lärare, lärarassistenter och förhandlingar om professionella gränser I projektet ska vi studera de initiativ som tas i svenska skolor för att avlasta…
-
Projekt: Beröring i förskolan – omsorg eller fara? Fysisk beröring är viktig för barns utveckling. Internationella studier har dock funnit att fysisk beröring mellan pedagoger och barn har kommit att…
-
Projekt: Bodybuilding – kulturvetenskapliga perspektiv på relationen mellan rörelse och tanke Projektet ickt på att spåra relationen mellan rörelsen och tanken, inte ur ett nyttoperspektiv (hur kan…
-
Projekt: Boys, Bodies, and Physical Education: Problematizing Identity, Schooling, and Power Relations through a Pleasure Lens Med hjälp av verk av Michel Foucault och Judith Butler, undersöker Göran…
-
Projekt: Critical research in sport, health and physical education: Are we making a difference? Det främsta syftet med projektet var att undersöka påverkan av kritiska stipendium och kritisk teori i…
-
Projekt: Educating for Equitable Health Outcomes – the Promise of School Health and Physical Education (Eduhealth) Projektets främsta mål var att bidra till EU:s strategi för att främja fysisk…
-
Projekt: Fiktion och fakta. ”Tänk om …” Syftet med denna studie var att utveckla nya insikter och kunskaper om hur lärare kan undervisa i prospektivt tänkande, det vill säga ett framåtriktat tänkande…
-
Projekt: Forskning och skolutveckling – ett forskar-praktikernätverk Projektets syfte är att vidareutveckla samspelet mellan forskning och förskolors/skolors/fritidshems utvecklingsarbete.
-
Projekt: Forskning om undervisning – systematisk kartläggning och analys av forskningslandskap Det finns en mängd forskning om skolundervisning. Däremot saknas bra sammanställningar av den samlade…
-
Projekt: Fritidshemmets pedagogiska uppdrag Syftet med forsknings- och utvecklingsprojektet Fritidshemmets pedagogiska uppdrag är att med stöd av forskning utveckla kvalitet och likvärdighet i…
-
Projekt: Följeforskning kring karriärlärarreformen – samverkan för skolförbättringsarbete mellan skola och universitet Detta projekt avslutades 2016. Fakta om projektet Projektledare Daniel Alvunger…
-
Projekt: Förmågor och kunskaper via entreprenöriellt lärande i matematik i åk F-6 Syftet med detta projekt är att, tillsammans med verksamma lärare, utveckla och genomföra projekt i skolan där…
-
Projekt: Förskoleklassen i en brytningstid 2016 tillkom ett nytt läroplanskapitel för förskoleklassen. 2018 blev förskoleklassen obligatorisk när skolstartsåldern sänktes och skolplikt för…
-
Projekt: Hur gör lärare (för att gynna elevers lärande) – metodik i vetenskapens namn Syftet med detta projekt är att utveckla ny kunskap om relationen mellan klassrumsaktiviteter, inklusive…
-
Projekt: Hur svårt kan det va? – En teorigenererande studie om kunskapskrav och lärandeprogression genom utbildningssystemet I detta forskningsprojekt undersökte vi hur begreppet ”progression”…
-
Projekt: Integration för nyanlända ungdomar – deras lärande och sociala villkor Projektets övergripande mål var att skapa kunskap om vilket stöd som främjar nyanlända elevers lärande och integration.
-
Projekt: Kommuner – självständiga aktörer i utbildningsreformer? Detta projekt avslutades 2017. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Ninni Wahlström, Daniel Sundberg Finansiär: IFAU Tidsplan:…
-
Projekt: Kroppens validitet I detta postdok-projekt studerades idrottsdidaktiken i examensarbeten 2012-13. Målsättningen med studien var att den ska generera kunskap som är användbar vid utveckling av…
-
Projekt: Kunskap och utbildningsreformer i Europa – historiska och komparativa fallstudier Detta projekt avslutades 2014. Fakta om projektet Projektledare: Daniel Sundberg Projektmedlemmar: Daniel…
-
Projekt: Lekresponsiv undervisning i förskoleklass Målet med denna studie var att skapa ny kunskap om hur en didaktik kan utformas som förenar lek och undervisning i förskoleklassen.
-
Projekt: Låt den rätte komma ut! Ett projekt om lärarutbildningens och introduktionsperiodens funktioner som grindvakter till läraryrket.
-
Projekt: Lärande skola – följeforskning och systematiskt skolförbättringsarbete i Kalmar kommun Detta projekt avslutades 2014. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Daniel Sundberg, Jan Håkansson,…
-
Projekt: Lärare över gränser En longitudinell studie av yrkesbanor och professionella identiteter i ljuset av en lärarutbildningsreform.
-
Projekt: Lärares föräldrakontakter I projektet hade vi fokus på lärares samverkan med hemmen. Lärarstudenter tog under sin verksamhetsförlagda utbildning in vårdnadshavares förväntningar och önskemål…
-
Projekt: Matematik i förskoleklass med problemlösning som utgångspunkt I projektet studerades om och hur problemlösning kan utgöra utgångspunkten för förskoleklassens matematikundervisning.
-
Projekt: När samverkan får erkännande Tidigare forskning om samverkan visar att samarbete medför problem och konflikter. Syftet med detta projekt var att i stället beskriva mer framgångsrik samverkan.
-
Projekt: Politics of Belonging: Promoting children's inclusion in educational settings across borders I detta projekt studerades tillhörighet, inkludering och exkludering i pedagogisk praktik för barn…
-
Projekt: Praktikutvecklande självständiga arbeten Denna studie hade två syften. Dels att studera hur ökad samverkan mellan akademi och verksamhetsfält kan bidra till ökad kvalitet på lärarstudenters…
-
Projekt: Programmering och matematik – meningsskapande och kommunikation i matematikundervisning Syftet med projektet är att bidra till ökad kunskap om hur man kan förbättra elevernas matematiska…
-
Projekt: Rhizomatiskt tänkande och erfarande av matematiska uppgifter Syftet med detta projekt är att, tillsammans med verksamma lärare, utveckla undervisningen i matematik genom att använda…
-
Projekt: Rättvis bedömning i skolan – elevernas uppfattningar i Sverige och Tyskland Detta projekt avslutades 2016. Fakta om projektet Tidsplan: 2011-2016
-
Projekt: Sexuella trakasserier från patienter och omsorgstagare? Projektets syfte var att undersöka hur elever inom Vård- och omsorgsprogrammet uppfattar de sexuella trakasserier som kan förekomma…
-
Projekt: SIKT-projektet: Översikter av utbildningsvetenskaplig forskning: epistemologiska, sociala och politiska effekter Detta projekt avslutades 2017. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Daniel…
-
Projekt: Skolpersonals erfarenheter av arbete med skolensamhet och ofrivillig social isolering i skolan Detta projekt undersökte och fördjupade kunskaperna om skolpersonals erfarenheter av…
-
Projekt: Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell och restaurang Målet för detta projekt var att framtida medarbetare och deras kommande arbetsgivare inom hotell- och restaurangbranschen…
-
Projekt: Stärkt kvalitet i fritidshemmets undervisning Syftet med detta projekt var att utveckla samarbetsformer mellan akademi och kommun för att stärka kvaliteten på fritidshemmets undervisning.…
-
Projekt: Synliggörande av lärares klassrumsbedömningar Projektet avsedde att synliggöra grundskollärares bedömningsprocesser tillsammans med elever i undervisningssammanhang.
-
Projekt: Tillhörighet och inkluderande processer i fritidshemmet Målet med studien är att utveckla lärares arbete med elevers tillhörighet, inkludering och delaktighet i fritidshemmet, och därigenom…
-
Projekt: Trolling in the deep – sexism in the chat rooms of e-sport E-sport är ett framväxande fenomen med en explosiv tillväxt. E-sport skiljer sig från de flesta andra "analoga" sporter eftersom…
-
Projekt: TUL-11: Teori-baserad utvärdering av Lgr 11 Detta projekt avslutades 2014. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Daniel Sundberg, Ninni Wahlström Finansiär: IFAU Tidsplan: 2013-2014 Mer om…
-
Projekt: Vem har styrt skolan? Kommunen, skolan och staten under 60 år av svenska skolreformer i en föränderlig värld Detta projekt avslutades 2017. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Andreas…
-
Projekt: Vetenskapliga grund och framkomliga farleder – praktikutvecklande forskning i rörelse Målet är att hitta modeller för långsiktig samverkan mellan universitet och skolverksamhet, och även att…
-
Projekt: Vägskäl – två longitudinella studier av val och ideal i lärares yrkesbanor Hur behåller lärare sitt engagemang och sina ideal i yrket över tid? Vilka vägskäl ställs lärare inför? Vilka…
-
Såddprojekt: Användning av digitala verktyg för att få syn på tecken på lärande i naturvetenskaplig undervisning för sexåringar Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné…
Såddprojekt inom Utbildning i förändring
-
Såddprojekt: Att hantera och undervisa om rasism i lärarutbildning I detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné: Utbildning i förändring undersöker vi hur rasism förstås och hanteras inom…
-
Såddprojekt: Berättelsernas roll i lärares inlärningsanalys-baserade beslutsfattande: en pilotstudie Databaserat pedagogiskt beslutsfattande innebär att lärare använder insikter från elevdata i syfte…
-
Såddprojekt: Framtidens lärare - iterativa processer och problemlösningsförmåga (FLIP) Såddprojektet fokuserar på att undersöka hur blivande lärares förmåga att undervisa i problemlösning förändras…
-
Såddprojekt: Hållbarhetsundervisning i förskolan med utgångspunkt i måltider och mat Detta såddprojekt syftar till att tillsammans med förskollärare fördjupa förståelsen av och praktiken kring…
Avslutade såddprojekt inom Utbildning i förändring
Forskningsmiljöer inom Utbildning i förändring
-
Centre for Childhood Research in Literature, Language and Learning Centre for Childhood Research in Literature, Language and Learning (CHILLL) samlar forskare inom humaniora som sysslar med forskning…
-
Centrum för Educational Linguistics Educational Linguistics (utbildningsinriktad språkvetenskap) samlar forskare inom språkvetenskap och språkdidaktik. Miljön har en nära koppling till lärarutbildning…
-
Centrum för kultursociologi Centrum för kultursociologi kombinerar humanistiska och samhällsvetenskapliga metoder för frågor om människors livsvillkor, symboliska strukturer och maktrelationer.
-
Centrum för naturvetenskapernas och teknikens didaktik Centret är placerat vid fakulteten för hälso- och livsvetenskap i Kalmar, men har medlemmar även från fakulteten för samhällsvetenskap och…
-
Centrum för ämnesdidaktisk forskning inom konst och humaniora vid Linnéuniversitetet Syftet med Cähls verksamhet är att samordna det ämnesövergripande forsknings- och utvecklingsarbetet inom området…
-
Digi-gruppen Vi bedriver forskning om vad som händer och blir möjligt när digitala verktyg används i förskolans och skolans undervisning, samt hur deras användning påverkar barns och elevers digitala…
-
Forskning om pedagogiska professioner och praktiker (PEPP) Miljön bedriver forskning om lärares arbete samt om barns/elevers vardagliga liv och lärande i förskola, förskoleklass, fritidshem och skola.…
-
Idrott och utbildning i förändring Inom forskargruppen Idrott och utbildning i förändring fokuserar vi på didaktiska frågor som rör ämnena idrott och hälsa samt specialidrott, men också på…
-
Litteracitet och undervisning Forskargruppen består av språkvetare, litteraturvetare och pedagoger som forskar om barns talspråkliga och skriftspråkliga kompetenser, texter, litteratur och läsning.…
-
Läroplansteori och didaktik (SITE) Inom forskargruppen "Läroplansteori och didaktik" studerar vi grundläggande utbildningsvetenskapliga och pedagogiska frågor som till exempel: Vad räknas som kunskap…
-
Matematikdidaktik I forskargruppen Matematikdidaktik bedriver vi både teoretisk och tillämpad forskning, nationellt såväl som internationellt. Vi deltar i samarbeten med verksamma matematiklärare från…
-
Research in Inclusion, Democracy and Equity (RIDE) Forskningsmiljön RIDE består av forskare som bedriver studier inom det specialpedagogiska och socialpedagogiska området. Forskningen fokuserar främst…
Forskarskolan för pedagogik och yrkeskunnande
Kunskapsmiljön Utbildning i förändring har även kopplingar till Forskarskolan för pedagogik och yrkeskunnande. Denna forskarskola har fem doktorander och fokuserar på frågor och kritiska perspektiv i relation till yrkeskunnande, yrkesdidaktik samt yrkesutbildningens innehåll och dess sociala, historiska och professionella sammanhang.
Pedagogisk forskning i Sverige
Sedan en tid tillbaka drivs den vetenskapliga tidskriften Pedagogisk forskning i Sverige (PfS) i Linnéuniversitetets regi. Läs mer och prenumerera på PfS på www.pedagogiskforskning.se, som är en förlängning till tidskriften. Webbplatsen är ett forum för breddat samtal i olika former och för relevant information för alla intresserade av forskning relaterad till pedagogik.
Utbildning
Nämnden för lärarutbildning har ett särskilt ansvar för utbildning som en del av kunskapsmiljön Utbildning i förändring. Samtliga fakulteter har dock en viktig roll i att genomföra undervisningen och stödja och implementera arbetet med kvalitetsutveckling i lärarutbildningsprogrammen. Detta arbete bedrivs via programråd.
Via arbetssätt som till exempel olika former av verksamhetsintegrerad utbildning och självständiga arbeten kopplade till aktuella forskningsfrågor inom de utbildningsvetenskapliga, didaktiska och ämnesdidaktiska forskargrupperna, utvecklar studenterna förhållningssätt och verktyg för att främja barns och elevers utveckling och lärande. På så sätt ges de förutsättningar för att bidra till förbättrade kunskapsresultat hos eleverna.
Samverkan
Kunskapsmiljön Utbildning i förändring deltar i en rad olika samverkansprojekt med Skolverket. Några exempel är utbildningsinsatser av myndighetens personal, arbete med att utveckla skolans läro- och kursplaner och fortbildningsmoduler för verksamma lärare, samt att ta fram arbetssätt för att möta elever med särskilda behov. Vi bedriver också omfattande samverkan med kommuner och skolor i form av följeforskning, fortbildningsinsatser och gemensamt utvecklingsarbete.
En viktig kanal för samverkan är de nätverk som är kopplade till lärarutbildningen och samlar lärarutbildare, forskare och yrkesverksamma lärare. Målet med nätverken är:
- Att öka kvaliteten inom grundutbildningen genom kompetensutveckling av utbildare verksamma i lärarutbildningen.
- Att sprida kunskap om utbildning och forskning av relevans för lärarutbildningen.
- Att bidra till att utveckla yrkesverksamma lärares kunskaper inom deras ämnesområden.
Växjös arenor och modeller för skolor på vetenskaplig grund
Sedan 2021 samverkar Utbildning i förändring med Växjö kommuns utbildningsförvaltning för att utveckla modeller och arenor för praktiknära forskning.
Vi startar årligen nya forskningsprojekt där form och planering utgår från de behov som identifierats av verksamheten på förskolan eller skolan. Kunskapsmiljöns forskare matchas med lärarlag på kommunens skolor. I syfte att bidra med kunskap om hur undervisningen kan utvecklas och förbättras formuleras forskningsfrågor tillsammans med deltagande praktiker och utifrån förskolans och skolans kontext.
En bärande idé i projekten är att strategiskt stärka och tydliggöra ett vetenskapligt förhållningssätt och att öka kunskap om praktiknära forskning och forskningens roll för kvalitetsutveckling av förskola och skola.
Sedan starten har projekt bedrivits vid Katedralskolan, Söraby skola, Östra Lugnets skola, Centrumskolan, Teknikum, Pilbäckens och Junibackens förskolor, Hovshagaskolan Östregårdskolan och Lillestadskolan.
Nätverk
-
”Det blir ett så normaliserat sätt att vara, att de inte tänker på det som sexuella trakasserier” Nyhet
-
Alumnträff lockade hundratalet specialpedagoger och speciallärare Nyhet
-
Lnu-Makerspace I detta nätverk möts lärare, studenter från lärarutbildningen och blivande ingenjörer för att inspirera varandra till mer kunskap i teknik med kreativt och digitalt material.
-
Matematik i förskolan genom digitala verktyg Nätverket Matematik i förskolan genom digitala verktyg startade 2013. Målet med nätverket är att utveckla matematikundervisning i förskolan med stöd av…
-
Matematik i kulturmiljö Nätverket matematik i kulturmiljö samarbetar med skolor i regionen för att göra matematiken levande. Detta görs genom att hitta anknytning till våra gemensamma kulturarv både…
-
Matematiknätverk för ämneslärare Nätverket startade 2014 och målsättningen har varit att identifiera utvecklingsbehov och skapa projektgrupper med gemensamma intresseområden. I dessa grupper ingår…
-
Nätverk för karriärlärare Det är förstelärare och lektorer som deltar i Linnéuniversitetets och Skolverkets pilotnätverk för karriärlärare 2021/2022. Grunden för nätverkets verksamhet är deltagarnas…
-
Nätverk för matematik i förskoleklass Nätverket för matematik i förskoleklass med problemlösning som utgångspunkt utgår från ett praktiknära forskningsprojekt. Projektet har matematikundervisning i…
-
Nätverk för yrkeslärare Nätverket för yrkeslärare har funnits sedan 2012 och är en mötesplats där yrkeslärare tillsammans med universitetet kan diskutera frågor som är specifika för gruppen…
-
Nätverket för entreprenörskap i skolan och entreprenöriellt lärande Entreprenörskap skall enligt Skolverket löpa som en röd tråd genom hela utbildningsväsendet, från förskolan till högre utbildning.…
-
Nätverket för lärare i matematik Nätverket för lärare i matematik har funnits sedan 2007. I nätverket träffas matematikutvecklare, förstelärare i matematik och matematikhandledare från flera olika…
-
Speciallärare i matematik Nätverket för speciallärare i matematik startade hösten 2012 som en alumniverksamhet för verksamma speciallärare som läst sin utbildning vid Linnéuniversitetet. Det har sedan…
-
Specialpedagogiska nätverket Syftet med nätverket är att utveckla olika mötesplatser för alla som jobbar med specialpedagogiska frågor i förskolor och skolor i regionen för att bidra till utvecklingen…
-
Språkverket: Regionalt nätverk för svenska och ämnesspråk Språkverket är ett regionalt nätverk för svenska och ämnesspråk, det vill säga språk i alla ämnen. Vi består av lärare och forskare från…
- Mattias Lundin Docent, vicedekan
- 0480-44 69 28
- mattiaslundinlnuse
- Hanna Palmér Professor, vicerektor för lärarutbildningarna
- 0470-70 86 41
- 072-594 14 51
- hannapalmerlnuse
- Eva Eriksson Utbildningsledare
- 0470-70 80 98
- evaherikssonlnuse
- Olof Engblom Utvecklingsledare
- 0480-44 73 97
- 072-555 11 75
- olofengblomlnuse
Styrgrupp
Utbildning i förändring har en styrgrupp som utgörs av den operativa gruppen tillsammans med representanter från de elva forskningsmiljöerna. Dessa representanter är:
- CCS: Åsa Trulsson
- Centrum för naturvetenskapens och teknikens didaktik: Bodil Sundberg
- CHILLL: Malin Alkestrand
- CÄHL: Torsten Löfstedt
- EdLing: Ewa Bergh Nestlog
- Idrott: Katarina Schenker
- LOU: Annelie Johansson
- Matematikdidaktik: Per Nilsson
- PePP: Kristina Holmberg
- Ride: Johan Malmqvist / Disa Berghner
- Site: Carl-Henrik Adolfsson