Jubileumsutställning
Linnéuniversitetet 10 år! I denna digitala utställning gör vi några nedstamp i viktiga årtal innan 2010 men fokuserar mest på det som hänt under 10 år vi har varit universitet.
Välkommen in till vår digitala utställning!
1842
Sjöfartshögskolan
1842 var året då Navigationsskolan i Kalmar öppnade med sex styrmanselever. Då låg undervisningslokalerna i ett hus på Kvarnholmen.
Sjöfartshögskolans nuvarande byggnad i gästhamnen invigdes i maj 2003 av Carl XVI Gustaf.
Anekdot
Hans Rosengren, fd. sjöbefäls utbildare berättar om mötet med befälhavaren på Silja Line och vilka överraskningar han fick under den guidade turen runt skeppet.
1967
Från början var Högskolan i Växjö en filial till Lunds universitet.
1968
Lärarhögskolan i Kalmar
Infördes 1968 genom en omvandling av Rostads folkskoleseminarium i Kalmar, med uppdrag att utbilda lågstadielärare och mellanstadielärare och med högskolereformen 1977 införlivades lärarhögskolan i Högskolan i Kalmar under rektor Dan Isacson.
1977
Högskolan i Kalmar bildas
Högskolan får en inriktning mot naturvetenskap, miljö och turism, vilket av många bedömdes som avgörande för Högskolans framväxt och betydelse för regionen. Högskolans rektor vid starten var Dan Isacson, som tidigare varit rektor för Lärarhögskolan i Kalmar.
1999
Växjö Universitet bildas
David Svensson, fd. kårordförande på Högskolan i Växjö berättar om planerna inför invigningen av Växjö universitet som skulle präglas av småländsk sparsamhet.
Läs gärna skriften Växjö Universitet 10 år: aspekter på tillkomst och utveckling om Växjö Universitets bildande och första 10 år.
Vetenskapsområde naturvetenskap vid Högskolan i Kalmar inrättas
Högskolan i Kalmar kunde nu examinera sina egna doktorer och fick en egen naturvetenskaplig fakultet - det blev som ett "miniuniversitet" mitt i högskolan.
2001
Polisutbildningen
Magnus Söderström, rektor emeritus, berättar om hur det gick till när Växjö universitet var med i processen för en ny typ av grundutbildning för poliser i Sverige.
2009
Linnéuniversitetet växer fram
Bo Bergbäck, fd prorektor och Lena Fritzén, fd prorektor berättar hur det gick till när Linnéuniversitetet växte fram.
Vad tyckte studenterna om det nya universitetet?
Studenter skulle rekryteras till ett helt nytt lärosäte som inte hade funnits tidigare.
Det visuella uttrycket - Linnéandan
2010
Invigningen och rektorsinstallationen
Hedersdoktorer
Sheila Hicks
Professor i kvartär ekologi vid Oulu Universitet, Finland
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik
Göran Therborn
Professor i sociologi vid University of Cambridge, Storbritannien
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap
1:a professor
Vad är det bästa med att arbeta vid Linnéuniversitetet?
- Det är ett förhållandevis litet universitet med stark samverkan med omgivande samhället, även nationella företag. Det tror Leif hade varit svårare vid ett större lärosäte.
- Vi har lokal förankring men även "pondus" internationellt. Vi har starka forskargrupper och arbetar forskningsöverskridande. Vi har även en bra internationell nivå, vilket är viktigt för universitetets framtid.
1:a avhandlingen
Vad gör du idag? Knyter det du jobbar med idag an till din avhandling?
- Jag forskar vidare på samma område, har nog breddat mig en hel del metodologiskt och tittar nu mest på hela Norden och inte bara Sverige.
Jag undervisar också en del om detta på lärarutbildningen.
Hur uppmärksammades din avhandling?
- Nationellt uppmärksammades min avhandling ganska mycket efter som det är var ett område som diskuterades ganska mycket – jämställdhet i högre utbildning var och fortsätter vara något som många tycks ha uppfattningar om.
Linnéstudenterna
För universitetet var det inte bara första året med en gemensam kår utan även kårobligatoriet försvann. Nu blev det valbart för studenterna att vara med i kåren istället och både aktiviteter och service gjordes om.
Hur var tiden som första ordföranden?
- Det var extremt lärorikt samtidigt som det var väldigt utmanande! Nästan allt var nytt, att leda en organisation med anställda, att jobba för medlemmar och deras intressen, att hantera media samt förhandla med universitetsledningen om flera aspekter.
En del var också att två organisationer skulle slås samman, både anställda och arvoderade påverkades. Vi arvoderade fick ett otroligt stöd från de anställda på kåren, vi var även tvungna att skapa nya roller som passade den nya verkligheten.
Har du något speciellt minne från tiden som ordföranden som du vill dela med dig av?
- Svårt att välja men jag minns när Karma (Kalmar arbetsmarknadsdag) arrangerades på Kalmar Slott. En häftig lokal såklart, men eftersom mässan hölls i februari och slottet inte värms upp vintertid var det otroligt kallt. Alla utställare frös, och inte fick de ha med sig kaffe heller eftersom byggnadens golv o väggar kunde ta skada om någon spillde. Det var ett par kalla dagar!
Linnéuniversitetet på plats i Bryssel
Småland – Blekinge, South Sweden var ett strategiskt samarbete kring ett gemensamt representationskontor i Bryssel.
I samarbetet ingick Regionförbundet i Kalmar län, Region Blekinge, Regionförbundet i Jönköping, Regionförbundet södra Småland, Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan i Jönköping och Linnéuniversitetet.
Syftet med Brysselkontoret var att främja medlemmarnas verksamhet och ekonomiska intressen i EU. Men också skapa en större internationell synlighet för regionen samt bevaka och få tillgång tidigare till information och driva parternas intressen i ett europeiskt perspektiv.
– Genom att närvara i Bryssel kunde vi etablera kontakter och utveckla nätverk för forskare och lärare, säger Ylva Dandanell Daveby. Intressebevakningen gjorde att vi kunde följa och driva frågor som hade internationell betydelse för lärosätena och regionen, men det handlade också om att marknadsföra och stärka lärosätenas och regionens konkurrenskraft.
För att kunna bevaka olika Europafrågor anställde regionerna två personer på kontoret i Bryssel. De tre lärosätena disponerade en kontorsplats vid kontoret och alternerade med att vara på plats på kontoret.
– Då företrädde vi varandra i olika sammanhang och lyssnade av åt varandra, säger Ylva Dandanell Daveby.
2011
Linnaeus University Centres
Inrättandet av universitetets tre första university centres genomförs och som ingår i en långsiktig satsning på framstående forskningsmiljöer.
- Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies
- Ecology and Evolution in Microbial Model Systems
- Labor Market and Discrimination Studies
Hedersdoktorer
Patricia M. Glibert
Professor i Environmental Science vid University of Maryland, USA
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap och teknik
Kenneth Irestam
Arkeolog
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap
Ann McGrath
Professor i historia vid Australian National University, Australien
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap
Mette Mönsted
Professor i knowledge management vid institut for Ledelse, Politik og filosofi, Danmark.
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för ekonomi och design
Familjen Kamprads stiftelse
En stor händelse för universitetet var när familjen Kamprads stiftelse grundades. Stiftelsen har sitt säte i Växjö och ska stödja, stimulera och belöna forskning och utbildning som bedrivs eller tillgodoser intressen i Småland och som bedrivs inom ramen för Linnéuniversitetet.
I samband med att stiftelsen grundades blev också Saara Taalas världens första IKEA-professor som var inriktad mot "Livet hemma" en länk mellan kundens behov och produktionens villkor. Ett flervetenskapligt projekt som omfattade både utbildning och forskning inom ämnesområdena företagsekonomi, design och träteknik.
Artikel om första IKEA-professorn
Det entreprenöriella universitetet
Under året har projektet Linnéuniversitetet – det entreprenöriella universitetet börjat ta form. Projektet handlar främst om att ge universitetets alla programstudenter utbildning i entreprenörskap.
2012
Ett nytt Lnuc inrättas
Linnaeus University Centre for Biomaterials Chemistry, och totalt finns nu fyra Lnuc utsedda.
Hedersdoktorer
Klaus Krippendorff
Professor i kommunikation vid The Annenberg School for Communication, University of Pennsylvania
Lena Holmberg
Professor emeritus i pedagogik vid Malmö Högskola
Kexuan Tang
Professor i växtgenetik och bioteknik vid Shanghai Jiao Tong University
Lorraine Wright
Professor emeritus i vårdvetenskap vid University of Calgary
Jeffrey C. Alexander
Professor i sociologi och meddirektör för Center for Cultural Sociology vid Yale University
Satsning i Shanghai öppnar dörren till Kina
Satsningen i Kina gjordes tillsammans med regionförbunden i Kalmar och Kronobergs län. Nyckeln var att ha ett gemensamt bemannat kontor i Shanghai för att kunna öka regionens och universitetets engagemang i Kina. Dels ville universitetet stärka kontakten med olika partneruniversitet i regionen men också lyfta fram forskningen inom olika områden, energi, hållbart byggande och vattenrening. Det här var en del av den medvetna strategi som gick i linje med den policy som fanns för internationaliseringsarbetet.
2013
Hedersdoktorer
Lena Törnqvist
Bibliotekarie och litteraturvetare
Lennart Lundquist
Professor emeritus i statsvetenskap
Ett frieri på Universitetsbiblioteket
Ibland händer det extra roliga saker på Universitetet - som frieri till exempel.
2014
Linnaeus University Summer Academy
Sedan 2014 har en sommarakademi erbjudits såväl internationella som svenska studenter. Cirka 200 studenter från 30-tal länder från världens alla hörn medverkar. Cirka 45 undervisande lärare från såväl universitetet som internationella gäster föreläser på kurserna som erbjuds från universitetets samtliga fakulteter. Utöver studier deltar studenterna i spännande Interdisciplinary Sessions och workshops tillsammans med studiesociala verksamheter som helgexkursioner, sportaktiviteter och kulturevent.
Trodde du det skull bli så populärt?
- Vi var först ut i Sverige med en sommarakademi så förutsättningarna var mycket goda. Universitetet erbjöd spännande kurser på en häftig internationell, interkulturell och interdisciplinär arena. Med engagerade lärare, ett gott värdskap, en väl fungerande infrastruktur och en fantastisk omgivning i sommarsverige blev succén given.
Många av studenterna kanske är i Sverige för första gången. Hur skulle du beskriva deras reaktion?
- Det beror på varifrån de kommer naturligtvis. Många erfar en ny pedagogisk form i klassrummet och nytt för många är det ofta mer informella förhållandet till sin lärare. Därtill dynamiken och utmaningen att studera med många olika nationaliteter under en mycket kort och intensiv period. Många studenter uttrycker också sin beundran för hur de upplever renhet, blå himmel och hav, ett väl fungerande samhälle, varmt på sommaren trots närhet till ishavet och fascinerande ljusa sommarnätter.
Vad är det som gör det så speciellt?
- Alla stod bakom från start och medverkade till helheten av Linnaeus University Summer Academy och dess värdegrund. Verksamheten är väl paketerad för såväl studier som livet utanför, en nödvändighet då kurstiden är kort. Men kanske framförallt mötet mellan dedikerade medarbetare och nyfikna studenter från världens hörn i ett samlat koncept på en samlad plats under samlad tidsperiod.
Partneruniversitet
Linnéuniversitetet har samarbeten med ett stort antal universitet och högskolor runt om i världen.
Japan, Grekland, Australien, Kanada, Macau, SAR, P.R. Kina, Sydkorea, Mexico, Syd Afrika, Thailand, USA, Färöarna, Danmark, Finland, Island, Norge, Taiwan R.O.C., Nya Zeeland, Kina, Polen, Tyskland, Frankrike, Hong Kong, SAR, P.R China, Turkiet, Kenya, Ryssland, Ukraina, Albanien, Spanien, Kirgizistan, Tunisien, Nederländerna, Ecuador, Chile, Singapore, Schweiz, Italien, Litauen, Storbritannien, Belgien, Bulgarien, Portugal, Österrike, Tjeckien, Rumänien, Irland, Indien, Slovenien, Slovakien, Lettland, Grönland, Cypern, Ungern, Kroatien, Georgien, Estland, Colombia, Azerbajdzjan, Brasilien, Kosovo, Armenien, Peru, Makedonien, Filippinerna, Algeriet, Indonesien
Hedersdoktorer
Karin Caldwell
Professor emeritus i ytbioteknik från Institutionen för Kemi vid Uppsala universitet.
Peter Checkland
Professor emeritus från Lancaster University i Storbritannien.
Stig Arne Mattson
Teknologie licentiat
2015
Hedersdoktorer
Björn Ulvaeus
Filosofie hedersdoktor vid Ekonomihögskolan
Krister Inde
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för hälso- och livsvetenskaper
Geoff Thompson
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för konst och humaniora
Peter Norrman
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för teknik
Astronauter på besök
I samband med Association of Space Explorers (ASE) årliga internationella konferens besökte astronauterna Linnéuniversitetet. Astronauterna hade paneldiskussioner på universitetet men höll även öppna föreläsningar för allmänheten. I samband med vistelsen besökte astronauterna skolor i regionen och träffade elever som hade deltagit i projektet "Mot nya höjder".
Universitetet planerar olika aktiviteter med universum som tema.
- Projektet kallades ”Mot nya höjder” och rymden var den gemensamma nämnaren för aktörerna som deltog.
- Vi som deltog arbetade med att skapa ett varaktigt intresse för teknik, matematik och naturvetenskap för barn och ungdomar i regionen.
Minnesbok om projektet mot nya höjder
2016
Första spadtaget
I januari togs första spadtaget för Linnéuniversitetets nya lokaler i Kalmar hamn och Statsminister Stefan Löfvén hedrade universitetet med ett besök.
Det kulturella universitetet
Det kulturella universitetet startade som ett pilotprojekt 2016. Målet var att erbjuda kultur till studenter och medarbetare, att stödja projekt där konst och vetenskap möts, och att samverka med kulturorganisationer i vår omvärld. När konst och vetenskap möts händer spännande saker! En avhandling kan illustreras med dans. En forskare och en regissör kan tillsammans arbeta fram en performance lecture. Konstnärer och forskare kan mötas i en utställning eller en workshop. Forskares resultat kan bli en installation. Vetenskapliga rön kan förstärka upplevelsen vid en konsert.
Vid Akademisk Högtid 2019 möttes kultur och vetenskap i den dansade avhandlingen Entreprenörskap i skolan - förändrade ideal , skriven av Carina Holmgren, doktor i företagsekonomi och regisserad av Anna Eklund, Regionteatern Blekinge Kronoberg, och Liv Trulsson, Kulturskolan i Växjö.
Hedersdoktorer
Lena Andersson
Författare.
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för samhällsvetenskap
Diana Brydon
Professor, University of Manitoba, Canada
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för konst och humaniora
2017
Rektorsinstallation
Peter Aronsson installeras som rektor vid Linnéuniversitetet.
Linnéuniversitetets tidigare rektor Stephen Hwang var officiant på den officiella ceremonin i Växjö.
Hedersdoktorer
Kristina Alsér
Filosofie hedersdoktor vid Ekonomihögskolan och Fakulteten för teknik
Björn Olsen
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för hälso- och livsvetenskap
Först i Sverige med digitala examensbevis
I december gick Linnéuniversitetet som första lärosäte i Sverige över till att endast utfärda digitala examensbevis. För studenterna blev det en snabbare och säkrare service.
2018
Första flyttkalaset
I augusti var det dags för första flyttkalaset på Universitetskajen i Kalmar.
Hedersdoktorer
Ebbe Westergren
Filosofie hedersdoktor vid fakulteten för konst och humaniora
Evert Vedung
Filosofie hedersdoktor vid fakulteten för samhällsvetenskap
2019
Kunskapsmiljöer inrättas
Universitetet samlar framstående forskning, utbildning och samverkan tillsammans i kunskapsmiljöer.
Kunskapsmiljöerna är tvärvetenskapliga för att sätta kunskap i rörelse över ämnesgränserna och ta ett mångsidigt grepp om utmaningarna.
Tre Kunskapsmiljöer Linné utsågs 1 juli 2019 och har fokus på områdena utbildning, material och demokrati.
Kunskapsmiljöer Linné
Hedersdoktor
Professor Qinghai Xu från Hebei Normal University, Shijiazhuang, Folkrepubliken Kina, har utsetts till hedersdoktor vid Fakulteten för hälso- och livsvetenskap.
2020
Hedersdoktorer
Mieke Bal
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för konst och humaniora.
Mary Jo Hatch
Filosofie hedersdoktor vid Ekonomihögskolan.
Ulrika Herbst
Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för samhällsvetenskap.
Nya kunskapsmiljöer på plats
Universitetet samlar framstående forskning, utbildning och samverkan tillsammans i kunskapsmiljöer.
Kunskapsmiljöerna är tvärvetenskapliga för att sätta kunskap i rörelse över ämnesgränserna och ta ett mångsidigt grepp om utmaningarna.
Fyra nya Kunskapsmiljöer Linné har utsetts:
- Vatten
- Digitala transformationer
- Grön hållbar utveckling
- Hållbar hälsa
The Bridge, nya samarbeten
Med en ny samverkansarena och med ett tydligare fokus på skogsbruk, innovation och hållbarhet inom såväl utbildning som forskning. Ett samarbete som sträcker sig över de kommande tio åren.
Linnéstudenterna byter namn
Kåren har upplevt att namnet Linnéstudenterna ibland har gett upphov till förvirring bland studenterna och bestämmer sig för att byta namn till Linnékåren.
Mitt Lnu - studenternas röster
Vi bad våra studenter beskriva sitt Lnu med högst tre ord.
Sista flyttlasset till Universitetskajen
Under senhösten 2020 går flytten till Universitetskajen in i sista skedet. Snart är alla på plats på samma ställe - en flytt som det pratats om, planerats och väntats på under lång tid.
Jubileumsfilmen