Gitarrer som hänger på rad

Det kulturella universitetet

"Det kulturella universitetet" startade som ett pilotprojekt som skulle pågå vid Linnéuniversitetet under 2016, men det visade sig så framgångsrikt att det nu finns en framtid med betydligt mer otydligt slutdatum. Dess syfte är att "synliggöra och frigöra kultur som utvecklingskraft genom samverkan med omgivande samhällets kulturaktörer". Projektet bildar samtidigt en startpunkt för ett mer systematiskt samverkansarbete mellan universitetet och kultursektorn.

Om det kulturella universitetet

Målsättningen för Det kulturella universitetet har varit och är att skapa en verksamhet där kulturell och konstnärlig praktik och utbildning utvecklas inom universitetet och utförs i samarbete med andra aktörer i samhället. Projektet hoppas kunna utveckla en kulturell och konstnärlig verksamhet på universitetet, som riktar sig till studenter såsom både utövare och deltagare, men som också är öppen för alla att ta del av. På så vis hoppas projektet vidare kunna leda till att fler kontaktskapande verksamheter kan uppstå, både inom och utanför universitetets sfär. Projektet knyter därmed an till universitetets vision En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015-2016.

Det Kulturella universitetet "tjuvstartade" hösten 2015 för att dra igång på allvar efter årsskiftet 2015/16 - se nedan under fliken "Tidigare evenmang" - och kommer alltså att fortsätta under åtminstone hela 2017!

Ledare för projektet Det kulturella universitetet är Berth Nilsson, Director Artes vid Linnéuniversitetet men också verksam som musiker, dirigent och konstnärlig ledare inom en rad kulturella projekt, bl a den årligen återkommande Lyckå kammarmusikfestival.

Kulturell samverkan i regionen

Det kulturella universitetet är vidare även en plattform där Linnéuniversitetet söker samverkan med olika kulturella aktörer i Linnéregionen. Under hösten 2017 har detta utkristalliserat sig till flera pågående, längre, samarbeten med exempelvis Kalmar kammarmusikförening, Kalmar Teaterförening, Kalmar konsthall, Virserums konsthallDet fria ordets hus och med den i regionen baserade Kammarmusikorkestern Musica Vitae - klicka på länkarna för att se deras respektive programutbud! Fler smarbeten kan komma efter hand!

Sommaren och hösten 2017

För tidigare evenemang där Det kulturella universitetet medverkat, se längre ner på denna sida.

I december i Virserum...

Det händer mycket i höst och vinter på Virserums konsthall:

Den 3 december kl 12-17: säsongsavslutning med julmarknad och det står såväl hembakt som julvisor, glögg och pepparkakor på programmet Mer information hittar du på www.virserumskonsthall.com

Och glöm inte att lämna in ditt bidrag till årets stora fototävling "Vara i Virserum - Bästa Virserumsbilden" Senast den 17 december måste du ha skickat in ditt/dina bidrag (max tre bilder/person).  I januari kommer sedan juryn att ha utsett en vinnare. Läs mer om denna tävling på www.virserumskonsthall.com/fototavling/

28 november: Händels Messias

Affisch för Händels Messias

kl 19 i Växjö konserthus

Musica Vitae och Eric Ericsons kammarkör under ledning av Fredrik Malmberg framför G. F. Händels Messias. Ett begränsat antal fribiljetter finns för studenter samt ett rabatterat pris för Linnéuniversitetets personal.

Det finns med andra ord ingen anledning att missa årets Messias!

Välkommen!

24 november: Share Music Sweden Workshop med Tomas Hulenvik

Tomas Hulenvik

Interaktiv presentation/Demo Musikteknologi - en workshop för studenter

Tomas Hulenvik är utbildad kompositör på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet och Royal Conservatory The Hague, Holland. Examensår 2008. Arbetar som tonsättare och musiker och har bland mycket annat, komponerat musik till ensembler, solister och körer och även till årets Halloween- och julshower på Liseberg, samt var den som komponerade och producerade musiken till filmen "Hur man stoppar ett bröllop", som fick pris för bästa film vid filmfestivalen i Warszawa 2014. 

ShareMusic & Performing Arts är en internationell kulturorganisation som arbetar för att vidga scenkonsten genom att låta konstutövare med olika förutsättningar dela scen på lika villkor. Organisationen är en inspirations- och kunskapsresurs som iscensätter nya föreställningar, erbjuder kurser och arbetar med kunskapsspridning. Konstnärlig utveckling står i fokus med kollaborativa processer och innovativ teknik, som främjar ökat deltagande.

21-23 november: Tre lunchkonserter på campus Växjö

Konferensen Spelmansböcker i Norden handlar om de mest populära melodierna under 1700- och 1800-talen vilka spelades och sjöngs av stora delar av befolkningen, i såväl slott som koja. Lite speciellt med denna konferens är att föreläsningar och workshops kombineras med en rad konserter, såväl på campus som på olika ställen i Växjö centrum (länk till det fullständiga konsertprogrammet längre ner på denna sida). Konferensen Spelmansböcker i Norden blir därmed en unik mötesplats för forskare, musiker och andra intresserade att samtidigt få förmedla och ta emot kunskaper och erfarenheter i forskning såväl som i musicerande.

Tid och plats för samtliga (lunch)konserter på campus är kl. 12.30-13.15 i Hus M.

Tisdag 21 november: Lisa Långbacka & Musica Vitae

Musica Vitae. Foto: Alexander Mahmoud

Accordeon-spelaren och kompositören Lisa Långbacka har fått i uppdrag av det 25-årsjubilerande Smålands Musikarkiv att skriva ett nyskapande verk inspirerat av musik i spelmansböcker. Lisa Långbacka har en lång erfarenhet som musiker och tonsättare i folkliga och improvisatoriska musiksammanhang – hon blev exempelvis utsedd till "Årets dragspelare" 2014.

Lisa Långbacka Foto: Börje Dahrén

Tillsammans med Musica Vitae, Växjös internationellt renommerade kammarorkester, kommer Långbacka att framträda som solist i ett uruppförande av beställningsverket på Linnéuniversitetet. Konsertprogrammet rymmer även såväl 1700-talets sirliga spelmansboksmelodier som samtida tonspråk från 2000-talet.

Foto [Lisa]: Börje Dahrén
Foto [MV]: Alexander Mahmoud

Onsdag 22 november: Silfver trio

Silfver trio. Foto Lars Hallström

Silfver trio är folkmusikerna Pelle Björnlert (fiol) och Johan Hedin (nyckelharpa) som bjuder in barockmusikern Nora Roll (viola da gamba). Tack vare sitt briljant variationsrika och dansanta spel tillhör Pelle Björnlert och Johan Hedin sedan länge toppskiktet av folkmusiker i Sverige. Nora Roll är en de främsta och mest eftertraktade barockmusikerna i Sverige, med världen som arbetsfält. Björnlert och Hedin tillhör också de i Sverige som mest intensivt utforskat spelmansböckernas repertoarer. Låtarnas närhet till barockmusiken har inspirerat till ett möte mellan spelmans- och barockmusikens världar i form av ensemblen Silfver. Som kvartett, tillsammans med lutenisten Sven Åberg, släppte de den publik- och kritikerrosade skivan Silfver (2012).

Torsdag 23 november: KMH Folk

KMH Folk

KMH Folk är den energifyllda studentensemblen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Institutionen för folkmusik. KMH FOLK rymmer musiker och sångare ur en bred flora av kulturer och folk-/konstmusiktraditioner. Under hösten 2017 kommer studenterna att arbeta med material ur spelmansböcker, under ledning av ensembleläraren Mikael Marin. Resultatet, KMH Folk goes Höök, presenteras vid den sista lunchkonserten under konferensen.

Det fullständiga konsertprogrammet för konferensen finns på Smålands musikarkivs webbplats. Utförlig information om konferensen, om föreläsare, workshops m m, finns på konferensens egen sida.

25 oktober - 6 december: Virserum i centrum av historien

Inom projektet "Såga ut och sy ihop Virserums historia" blir det föreläsningar om Virserums historia ett antal onsdagar under hösten. Föreläsningarna är gratis och det kommer att finnas fika till försäljning och tid för samtal med föreläsarna.
Tid och plats för samtliga föreläsningar: kl 18, Dackesalen på Bolaget i Virserum.

25 oktober Från jägare till bonde - om den äldsta etableringen under jägarstenåldern och de första bönderna.
8 november: Järnet och skogen - om järnframställning och skogsnäringar under järnålder och medeltid.
15 november: Virserum mellan digerdöd och järnväg - om tiden mellan digerdöden och järnvägen.
22 november: Smålänningar i krig och fred - om Småland under stormaktstiden.
29 november: Dackefejdens Virserum - om Dackefejden och den kommande utställningen.
6 december: Virserum, industrialiseringen och efter det - om det moderna Virserums framväxt.

Mer information om föreläsare och innehåll på Virserums konsthalls webbplats.

28 oktober: Konstens dag i Kalmar

Konstens dag 2017 - det händer i Kalmar

Lindöateljéerna, Kalmar konstmuseum, Teatergalleriet, Rotundan, Galleri Monica Strandberg, och Konstfarstun bjuder in till en heldag med konst!

Läs mer om allt vad som händer och även var det händer via denna länk!

22 otober: Liv och Rörelse i Virserum

Virserums konsthall

Under hela denna föreningsdag presenterar ett antal föreningar sina verksamheter i Bolagets lokaler, och där bjuds även på tävlingar och musik. Nenne Adolfsson underhåller från kl 13.

Från kl. 14.00 finns på Virserums Konsthall "Friyta" en ny utställning: Marilyn Oyarzún Yarzas Så som vattnet, Kärleken, en berättelse om en kärleksrelations olika faser, där havet är en central inspirationskälla. Under dagen kommer dansaren Magnus Beckman att med en egen koreografi tolka Leymans musik och berätta hur kärleken och vattnet kan påminna om varandra. Detta sker i utställningen kl 14.15 och 15.15.

Mellan kl 12-17 kan du testa på att tillsammans med spraykonstnären Jonatan Wiegert låta en vägg växa fram utanför konsthallen. Vad vill du se på väggen? För dig, ung som gammal. Inga förkunskaper krävs, bara viljan att träffas och att skapa – alla är välkomna! Deltagandet är utan kostnad. Del av projektet En plats att mötas på som finansieras av Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

Fri entré råder på Konsthallen! Varmt välkommen!

Mer om vad som händer i Virserum i höst finner du i Konsthallens kalender.

18 oktober: konsert med Stefan Harg och Katarina Ström-Harg

Stefan Harg och Katarina Ström-Harg

Kl. 19.00, Gröna salen på Kalmar Slott

Verk av N. Breman, C.M. von Weber, A. Berg,
L. Larsen, E. Chausson, M. Delmas,
C. Debussy och G. Meister

Medverkande: Stefan Harg, klarinett och Katarina Ström-Harg, piano

Läs mer om såväl denna konsert som höstens övriga program på Kammarmusikföreningens webbplats.

11 oktober: Hans Pålsson & Musica Vitae

Hans Pålsson, piano

Öppen repetition

Utvandrarnas hus, Växjö, kl. 12.00

Med sitt musicerande och sina tankar om musik i tvprogrammet I döda mästares sällskap har Hans Pålsson under många år levandegjort musik över hela världen. Här presenterar han Paul Hindemiths sällan framförda De fyra temperamenten. En annan mästare, Johann Sebastian Bach, lånar sitt temperament till Musica Vitaes stråkar som inledning. Hela andra avdelningen ägnar vi Wolfgang Amadeus Mozart, där bland annat hans tidiga pianokonsert nr 12 i a-dur beskrivs av honom själv som "en lycklig kombination av lättsamhet och allvar, briljant och behaglig för örat, utan att vara intetsägande".

Musik av: Johann Sebastian Bach, Paul Hindemith och Wolfgang Amadeus Mozart
Medverkande: Musica Vitae, Hans Pålsson, piano, Malin Nyström, konsertmästare

20 september: En musikalisk Caprice

Margareta Berngtsson

Gröna salen, Kalmar slott,
kl. 19.00

Margareta Bengtsson - sopran
Jan Bengtsson - flöjt
Bengt Forsberg - piano

Som student vid Linnéuniversitetet har du möjlighet att få en fribiljett - kontakta Berth Nilsson snarast (se kontaktuppgifter ovan till höger), för antalet fribiljetter är begränsat!

Margareta Bengtson kallas ibland för vår tids Alice Babs. Hon började tidigt sjunga och spela piano och så småningom harpa, som blev hennes huvudinstrument. Margareta Bengtson var medlem i The Real Group. Jan Bengtson behärskar en mängd instrument med tvärflöjt som sitt huvudinstrument och har vunnit flera priser vid internationella solisttävlingar. Bengt Forsberg är en internationellt renommerad kammarmusiker och ackompanjatör som framträtt med samtliga större svenska symfoniorkestrar och ett flertal utländska.

Läs mer om Kammarmusikföreningen i Kalmars höstprogram via denna länk.

12 september: Mellan världar

Öppen repetition

Utvandrarnas hus, Växjö, kl. 12.00

Musik av Britta Byström, Rebecca Clarke, Niels Gade och Arnold Schönberg.

Medverkande: Musica Vitae tillsammans med Malin Broman som konstnärlig ledare

Med denna föreställning - premiär fredagen den 15 september - startar Musica Vitae sin höstsäsong år 2017 - hela programmet finner du via denna länk.

28 augusti: Om att leda kulturella projekt

Föreläsning av och samtal med Berth Nilsson - Director Artes för Linnéuniversitetet - i samband med terminsstarten för kandidatprogrammet Språk, kultur och kommunikation, där studenterna under höst skall arbetea med kulturella projekt "från ax till limpa".

Föreläsningen kommer dels att handla om Berth Nilssons erfarenheter från arbetet med att leda projektet Det kulturella universitetet, dels om erfarenheterna från livet som frilansande musiker, direigent och konstnärlig ledare. Bland många projekt som han medverkat i genom åren kan till exempel nämnas Lyckå kammarmusikfestival som Berth varit konstnärlig ledare för sedan starten 1984.

25-27 augusti: Med andras ögon - Raoul Wallenberg Festival

Musik, föredrag, utställningar teater - en helg i Raoul Wallenbergs anda och med fri entré samtliga dagar!

Affischen för årets festival

I augusti 2016 uppmärksammade Växjös kulturinstitutioner för första gången Raoul Wallenbergdagen, Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage. I år går vi från en eftermiddag till en hel helg och under rubriken "Med andras ögon" presenteras ett varierat program som vill inspirera till medmänsklighet, engagemang och samförstånd. Välkomna!

Från LInnéuniversitetet medverkar docent Martin Gren med föreläsningen Vi och jorden – den nya klimatregimen – i sal Galaxen på Växjö stadsbibliotek, fredag 25/8 kl. 15.00. Martin Gren forskar om antropocena, vetenskapliga, politiska samt etiska aspekter av den nya klimatregimen, och Kersti Forsberg, som kommer från Medieinstitutet FOJO, med föreläsningen När samtalet tystnar - Fria ordets hus, lördag 26/8 kl. 14.00 - som kommer att prata om vad som händer då självcensuren breder ut sig i hatets och hotens fotspår? Ett föredrag om hatspråk och yttrandefrihet.

Det fullständiga programmet för "Med andras ögon" finns på Musica Vitaes webbplats.

Ett samarrangemang av Det fria ordets hus och Växjö kommun, Kulturparken Småland, Linnéuniversitetet, Musik i Syd Skåne Kronoberg, Unga Musik i Syd, Musica Vitae, Regionteatern, Svenska kyrkan och Växjö bibliotek.

2 augusti: Workshop: Re-Creation

Theme: Creative rule breaking

"Magasinet" i Kalmar, kl. 14.00-16.00

Nyfikenhet, fantasi, viljestyrka och mod är några av de egenskaper som individen behöver för att utveckla sig själv och samtidigt lära sig nya saker. Vikten av att vara kreativ är något som ofta talas om men hur kan vi förklara begreppet och hur kan

Niklas Rådström

kreativiteten bli till erkänd kunskap?

Anna Herbert

I samarbete med Linnaeus University Summer Academy inbjuder Det Kulturella universitetet till ett samtal mellan författaren Niklas Rådström och Anna Herbert, lektor i psykologi vid Linnéuniversitetet.

Curiosity, fantasy, will power and courage are fundamental traits for the individual when it comes to development and learning. The importance of creativity and creation is widely spoken about. But how do we understand it as a proclaimed knowledge?

Welcome to a conversation between the author Niklas Rådström and Assistant Professor Dr Anna Herbert, at the department of Psychology at Linnaeus University. This arrangement is a collaboration between Linnaeus University Summer Academy and "The Cultural University".

juli-augusti: Det kulturella universitetet med Summer Academy Choir

- Har du aldrig sjungit i kör men länge tänkt att det skulle vara kul?

Då skall du passa på nu och vara med i den satsning på röst och sång som under årets Summer Academy.

Ett inslag i Summer Academy, både 2016 och 2017, har varit ett körprojekt där människor med liten eller ingen körerfarenhet fick möjlighet att under professionell ledning pröva på att sjunga tillsammans. 2016 års Summer Academy-kör blev en stor succé, och detsamma kan nu sägas om årets upplaga. De fyra workshopparna som ledde fram till den avslutande konserten, leddes av Linnéuniversitetets Director artes, Berth Nilsson, och Stefan Ekblad, som till vardags är körledare i Lunds domkyrka. Och precis som förra året avslutningsframträdande  en stor framgång, vilket man kan läsa mer om på tidningen Barometerns webbplats. Succén var "total" skrev tidningens utsände..

Läs mer om Linnaeus University Summer Academy som helhet via denna länk, och särskilt om de utbildningar som är aktulla just i år via denna länk.

-----------------------------------

Want to sing in a choir?

Have you been singing in a choir and want to participate in one during Summer Academy? Have you never tried singing in a choir but think it seems like a lot of fun? Take the opportunity to join the very first Summer Academy choir – an investment in voice and song in collaboration with the project "The Cultural University"! Come and try it out on our first workshop on Wednesday July 12!

After four work shops - led by Berth Nilsson and Stefan Ekblad, choirmaster in the Cathedral of Lund - this year's choir made a stunning performance at the end of the Summer Academy, which by the local media was described as "a total success". 

2015-våren 2017

2015

19 september: Pendulum - inspirerande samverkan!

Pendulum Kalmar - Växjö är ett samverkansprojekt mellan de konstnärliga ämnena design, musik och kreativt skrivande på fakulteten för konst och humaniora vid universitetet. Vernissage med boksläpp, musik och uppläsningar på Växjö konsthall. Medverkade gjorde: Dan Alkenäs, musik, Anna-Karin Arvidsson, design, Susanne Bonja, design, Cecilia Davidsson, kreativt skrivande, Magnus Eriksson, kreativt skrivande, Pernilla Frid, design, Jonas Kellander, musik, Vasilis Papageorgiou, kreativt skrivande.

28 oktober: Inblick i den inre rymden! Rekviem - a journey beyond and within

Studenter och anställda gavs tillfälle att uppleva ett möte i konsertformat mellan Kammarorkestern Musica Vitae, Vokalharmonin från Stockholm
och Circus Glass Royale där rörelse, projektioner och musik tog publiken med på en resa för alla sinnen. Det hela tilldrog sig en oktoberkväll på Kulturskolan i Växjö.

4 november: Linnéuniversitetet sjunger!

Linnékören lät sig inspireras av hur ordet kan samverkan med bild,
rörelser och rumsliga begränsningar (och möjligheter).Det hela blev till ett sångkalas för femåringen Linnéuniversitetet. M-husets galleria på campus Växjö.

6 november: Musica Vitae tittar in - och blickar ut!

Studenter och personal gavs möjlighet att lyssna till tre konserter med olika konstellationer av regionens kammarmusikaliska flaggskepp Musica Vitae. I pauserna fanns möjlighet att möta såväl orkesterns konstnärliga ledare Malin Broman som några av orkestermusikerna. F-, H- och M-husen på campus Växjö

9-13 november (Växjö) och 16-20 november (Kalmar): Nya bilder av forskning

En regionalt turnerande fotoutställning som utgick från nya tankar om hur forskning skulle kunna (eller kanske borde) presenteras visuellt.

19 november: Ett improviserat möte mellan matematik och musik i serien Vetenskap de Luxe.

Ett försök att i musikalisk och bildlig form sammanställa århundraden av matematisk utveckling. Medverkande: Håkan Lennerstad, professor i matematik, Anders Hagberg, flöjt, Niclas Höglind, gitarr och Kristofer Johansson, trummor (men även publiken gavs möjlighet att medverka). Plats: Kafé de Luxe i centrala Växjö.

21 november: Poesins klang och ordens färger

Ett samtal i ord och ton mellan poetikern Eva Runefelt, översättaren Vasilis Papageorgiou och pianisten Love Derwinger. Evenemanget var ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Svenska kylrkan och Det fria ordets hus och skedde i samband med Kronobergs bokmässa. Plats: Karolinerhuset i centrala Växjö.

25 november: Förundran och förväntan - novemberljus

Öppen repetition av Händels Messias med en introduktion av Susanne Rydén, Musica Vitaes orkesterchef. Medverkande: Musica Vitae och Eric Ericsons kammarkör.

30 november: Inspirationsdag för Kulturledarprogrammet

Ett seminarium med medverkan av Åsa Johannisson, konstnärlig ledare för Circus Glass Royale, och Martin Schibli, konstnärlig ledare för Växjö konsthall.

15 december: Trasiga cyklar och regniga dar

Sånger om och av sorgsna män, en föreställning av och med Johan Bernander och Ove Lindqvist, med text och musik av bl andra Leonard Cohen, Tom Waits och Vladimir Vysotskij. Plats: Linnéuniversitetets bibliotek på Nygatan 18 i Kalmar.

2016

4 april: Öppen repetition med Musica Vitae - Livets musik...

Studenter och anställda fick uppleva en kammarmusikorkester i närbild, i samband med att Musica Vitae gästades av pianisten Simon Crawford-Phillips och inför framförandet av en föreställning med musik av Arvo Pärt, Benjamin Britten, J.  S. Bach och Igor Stravinskij. Platsen var Utvandrarnas hus i Växjö.

11 april: Öppet seminarium om Yrkeskunnande och professionsutveckling

Med modell från Dramatens och KTHs långvariga samarbete kring dialogseminarier, gavs detta öppna seminarium kring en kommande utbildning vid Linnéuniversitetet. I fokus stod frågan Vad gör mig skicklig i mitt yrke? Seminariet som helhet handlade om det glapp som finns mellan teorins generella anspråk och mötet med det unika som präglar all praktik, och under detsamma presenterades tre nyutgivna idéskrifter vilka beskriver det arbete som pågått vid Linnéuniversitetet inom området yrkeskunnande och teknologi sedan 2008. Medverkade gjorde bl a den tidigare utbildningsministern Bengt Göransson och författaren Niklas Rådström. Platsen var H-huset på campus i Växjö.

14 april: Filofofiskt café - yttrandefrihet

Den svenska Tryckfrihetsförordningen firar 250 år 2016 men diskussionen om yttrandefrihet och dess gränser är aktuellare än någonsin: vad får du egentligen säga och vad får du tåla? Under ledning av Cecilia Jonsson, verksam vid Faktulteten för samhällsvetenskap och efter en inledning av Magnus Eriksson, lärare i Kreativt skrivande diskuterades detta ämne på Det fria ordets  hus i Växjö.

23 och 27 april: I väntan på Waits - Tom Waits på svenska

När man längtar efter stadens rus och det regnar inifrån, är musik det enda som hjälper. Två föreställningar med t.o.m. Waits orkester, varav en i Kalmar och en i Växjö. t.o.m. Waits orkester består av Anna Kellander Brewitz och Johan Bernander som kompas av Jörgen Astner, Martin Ellborg, Thomas Hertzman, Ove Lindqvist, Peder Nabo, Mats Persson och Peter Svahn och de spelar på allt från gitarr, bas, tuba, trombon och saxofoner till cello, marimba, trummor och t.o.m. såg. Kalmar Teater den 23 april och M-huset på campus Växjö den 27 i samma månad.

Maj 2016: Lust att sjunga? En kammarkör på campus

För alla som varit nyfikna på att sjunga i kör drogs ett projekt med rubriken Lust att sjunga? igång. Studenter och personal med tidigare körerfarenheter fick under ledning av Pia Bygdéus - en mycket erfaren musikpedagog och körledare - möjlighet att tillsammans bli en kammarkör på campus. Ett av målen på vägen var G.F. Händels oratorium Messias... Prova-på-tillfällen och workshopar genomfördes under maj månad. Kanske kommer detta projekt att fortsätta/återkomma men under hösten 2016 vilar det.

19 maj: Culture Connect: DES RANGEELA – Colourful India 

En färgsprakande sång- musik- och dansföreställning från Indien av och med Aishwarya Muralidharan tillsammans med berättarna Kaushik Vasanth, Chetan Murthy och Rajagopal Ganapathi. Sal Tegnér, H-huset, campus Växjö

26 maj 2016: Filosofiskt café med tema feminism

Vem är feminist? Vad står feminism för och tycker alla feminister likadant? Behövs feminismen idag? I diskussionen av dessa och andra frågor deltog bl a Cecilia Jonsson från Fakulteten för samhällsvetenskap och Emma Tornborg från Fakulteten för konst och humaniora. Plats: Fria ordets hus i centrala Växjö.

19 juni: En del av TRÄ 2016

Linnéuniversietet medverkar vid öppnandet av utställningen TRÄ 2016 på Virserums konsthall.

13 juli-11 augusti: körworkshop och konsert i samband med Summer Academy 2016

Summer Academy är ett årligen återkommande utbildningspaket med inriktning på internationella studeranden varför samtliga kurser ges på engelska. 2016 års Summer Academy-deltagare erbjöds en extra kulturell upplevelse, i form av att själva få prova på en av svenska folkets riktigt stora fritidssysselsättningar, nämligen att sjunga i kör! Prova-på-tillfället den 11 juli följdes av ett fåtal repetitioner och avslutades med en föreställning i Kalmar den 11 augusti, allt under ledning av Stefan Ekblad, som är en erfaren körledare från Lund.

27 augusti: Raoul Wallenbergs dag

Årlig nationell dag för medmänsklighet och civilkurage som uppmärksammar alla människors lika värde och arbetet mot främlingsfientlighet och rasism. Ett samarbete mellan Kammarmusikorkestern Musica Vitae, Fria ordets hus, Linnéuniversitetet, Kulturparken Småland och Regionteatern Blekinge Kronoberg. Föredrag och samtal med bl andra sociologen Per Dannefjord och journalistikprofessorn Renaud de la Brosse och platsen var Utvandrarnas hus i Växjö

12 oktober: Pendulum - inspirerande samverkan!

Pendulum Kalmar - Växjö: ett samverkansprojekt mellan de konstnärliga ämnena design, musik och kreativt skrivande inom Fakulteten för konst och humaniora vid Linnéuniversitetet. Medverkande: Dan Alkenäs, musik, Charlotte Forsberg, sång, Cecilia Davidsson, kreativt skrivande, Pernilla Frid, design och Vasilis Papageorgiou, kreativt skrivande. Plats: Kalmar konsthall.

13 oktober: Varelser och ballader - öppen repetition för studerande vid Linnéuniversitetet

Med avstamp i det småländska kulturarvet, dess ballader och skrönor, och i texter av Smålandsbördiga ledamoten i Svenska akademien Katarina Frostenson, har föreställningen Varelser och Ballader skapats. Upphovsmakarna till denna sceniska konsert där tradition möter samtid, är tonsättaren Carl Unander-Scharin, koreografen Åsa Unander-Scharin och konstnären Ludvig Elblaus. Prologen till föreställningen gestaltades av Meg Nömgård från Sagomuseet i Ljungby och medverkade gjorde - naturligtvis - Kammarmusikorkestern Musica Vitae och Katarina Frostensson. Plats: Utvandrarnas hus i Växjö.

15 oktober: Balladens världar och språk

Ett författarmöte med lyrikern, översättaren och akademiledamoten Katarina Frostenson. Ett samarrangemang mellan Fria ordets hus i Växjö och Linnéuniversitetet. Plats: Fria ordets hus i Växjö.

20 november: Maria! Maria! Sånger från den heliga Birgittas kloster - gregoriansk sång i Växjö Domkyrka

Karin Strinnholm Lagergren, lektor i musikvetenskap vid Linnéuniversitetet, har specialiserat sig på gregoriansk sång inte bara som forskare utan också som musiker. Hon disputerade år 2009 på avhandlingen Ordet blev sång. Liturgisk musik i katolska kloster 2005-2007, där hon undersökte den gregorianska sångens roll i ett tjugotal europeiska kloster. Medverkan av volakensemblem Gemma, där Karin Strinnholm Lagergren också är en av medlemmarna. 

6 december: Lilla kören på Kalmar slott

Kalmarbaserade Lilla körens årliga julkonsert i Gröna salen på Kalmar slott, då en rad såväl kända som mindre kända julsånger stod på programmet. Lilla kören har funnits i många år och i flera skepnader, dock alltid med någon anknytning till Linnéuniversitetet och (tidigare) Högskolan i Kalmar.

7 december: Öppet seminarium om folkmusik

Ett seminarium om folkmusik ur feministiskt perspektiv och fäbodarna som matriarkal utopi. Medverkande: Sara Parkman och Samantha Ohlanders från Riksteaterns föreställning Fäboland. Plats: campus Växjö

Våren 2017

28 januari: Kulturnatt i Växjö: "Love my country" på Växjö Stadsbibliotek, var ett sätt att lära känna de internationella studenterna vid Linnéuniversitetet. Medverkade gjorde studenter från bl a Bangladesh och Kina, och bland dem danserskan Jasika Alam och pipaspelaren Kexin Huang.

23 februari: Poesikväll på Fria ordets hus. Detta var den första i en rad poesikvällar som skulle komma att utspela sig under våren 2017, kvällar där det gick bra att "bara" komma och lyssna men också fritt fram för vem som helst att framföra sina egna texter. En ofta förekommande gäst var musikern Amir Alvaric

14 mars: Nina - a story about me and Nina Simone. Specialföreställning i arrangemang av Kalmar Teaterförening och i samarbete med Riksteatern, där Josette Bushell-Mingo tillsammans med tre musiker gestaltade människan och artisten Nina Simone. Specialpris för studenter.

18 mars: Scen Blända - Gula mössor och upptagna stolar. På Växjö teater. En scenföreställning som också var en undersökning om de medverkande själva, om tiden, om lust, synen på styrka/ svaghet, om att ta tillvara inneboende experimentlusta och kraft och även en lek på fullaste allvar. Alla som medverkade var eller var på väg att bli professionella inom ett konstnärligt yrke med fokus på scenen eller produktion för scenen, så som dans, teater, musik och poesi. De medverkande: Liv Trulsson, Katharina Grubmüller, Justine Hermansson, Lovisa Frantzich, Ylva Salomonsson, Carolina Lindén, Mariam Mirström och workshopledare Tina Persson. Bakom projektet stod bl.a. Linnéuniversitetet, Regionteatern, Växjö kommun och Region Kronoberg. Föreställningen knöt också an till det pågående Blända-projektet, som drivs av läraren, forskaren och konstnären Anna-Karin Arvidsson.

19 mars: Rid i natt (på teatergruppen 123 schtunks vis), en föreställning som arrangerats av föreningen Scenkonst Kalmar och gavs på Kalmar teater..

22 mars: Filosofiskt café om klimatfrågan & hållbar utveckling på Det fria ordets hus i Växjö. Spelar det någon roll om just jag cyklar? Var en av de frågor som ställdes under kvällen och som inleddes av miljösamordnaren vid Linnéuniversitetet, Björn Idlinge.

29 mars: Rött hjärta för kärlek – ett filosofiskt café på temat kärlek. På Fria ordets hus i Växjö och med inledning av litteraturvetaren Piia Posti.

30 mars: Poesikväll på Fria ordets hus i Växjö.

2 april: Emil Jensen – Flyktpotatis. Ytterligare en scenföreställning i samarbete med Kalmar teater, denna gång med Emil Jensen, en av Sveriges roligaste och allvarligaste artister, som huvudperson. Specialpris gavs även denna gång till studerande vid Linnéuniversitetet.

19 april: Kexin Huang med PiPa och gäster på "Glasverandan" i K-huset på campus i Växjö. Kexin Huang, som även kunde höras under Växjös kulturnatt i januari spelar på det uråldriga kinesiska stränginstrumentet PiPa, som kan låta både vänligt och vilt på samma gång och som inte "bara" behöver ses som ett traditionellt instrument utan också kan elektrifieras och få en ungdomlig och internationell klang. De musikaliska gästerna var Xingchen Lu, gitarr och Hui Ji, Tai chi performance.

22 april: Kality - vittnesmål från Kalityfängelset. En föreställning arrangerad av NBV, Kalmar teaterförening och Amnestygrupperna 119 och 286, på Kalmar Teater, som bestod av en samling berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och vilka konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt. Medverkade gjorde bl a journalisten Martin Schibbye, Andres Blank från Barometern och skådespelarna Angelica Radvolt och David Lenneman, vilka framförde texter skrivna av Zelalem Kibret Beza, Yetneberk Tadele Habtemariam, Abel Wabella, Jomanex, Martin Schibbye, Caalaa Hayilu, Yohannes Kassahun, Daniel Gebremedhin Areri, Dessu Dulla, Soleyana S Gebermichael, Eskinder Nega, Reyoot Alemu, Sewalem Taye.

27 april: Poesikväll på Fria ordets hus i Växjö

5 maj: Culture Connect: Meet Jasika and Sabrina - Bengali folk performances, på "Glasverandan" i K-huset på campus Växjö. Folkliga danser från Bengalen, en upplevelse i toner, färg och rörelse.

5 maj: I Love Sweden in the Springtime, Växjö konserthus. En konsert med Kammarmusikorkestern Musica Vitae och Margareta Bengtsson på sång och harpa. Musik av bland andra Johann Sebastian Bach, Margareta Bengtsson och Kate Bush. Arrangörer: Växjö konsertförening och Växjö kommun.

17 maj: Filosofiskt café om "Den nervösa maskuliniteten", på Fria ordets hus i Växjö och med inledning av Per Dannefjord.

25 maj: Vårens sista poesikväll på Fria ordets hus i Växjö