Gitarrer som hänger på rad

Det kulturella universitetet

Sidan håller på att byggas om.

Kultur på Lnu

Artist in residence

Under 6 månader, med start i oktober 2018, har Linnéuniversitetet ett residence för två konstnärer: Anna Ekman och Cecilia Järdemar.

Konstnärerna

 

Projektet

Med utgångspunkt i fotografier från missionsverksamhet i Kongo under slutet av 18- och början av 1900-talen har Ekman och Järdemar sedan 2015 arbetat med projektet Les Archives Suedoises.
 
Ekman och Järdemar kommer under sitt residence att arbeta med gestaltning av en utställning kring Ljungbysonen Johan Hammars personliga ännu oarkiverade bilder.  Genom konstens möjlighet att skapa en alternativ berättelse vill de göra det förflutna närvarande i nuet. De undersöker hur missionärernas resor påverkade Sveriges bild av Afrika och i förlängningen vår självbild i förhållande till omvärlden. De vill söka efter minnen i det småländska landskapet, och sen sätta dem tillsammans med glasplåtarna från Kongo i nya verk som kombinerar här och nu med där och då. De är också intresserade av möjligheten att göra skulpturala verk i glas i samarbete med lokala glasbruk under forskningsperioden. En viktig del är också att ta del av den kunskap som finns på spetsforskningscentret Concurrencies in Colonial and Postcolonial studies. 
 
Konstnärerna kommer också att hålla tvärdisciplinära seminarium för både forskare och studenter och de kommer presentera sitt arbete vid en utställning på Kalmar konstmuseum i juni 2019.

Samverkan

Konst på Campus

Konst på universitetskajen

Projektet det kulturella universitetet

"Det kulturella universitetet" startade som ett pilotprojekt som skulle pågå under några månader. Men ganska snabbt visade sig det kulturella universitetet bli så framgångsrikt att det istället för att avvecklas kom att utvecklas.

Målet är att erbjuda kultur till studenter och medarbetare, att stödja projekt där konst och vetenskap möts, och att samverka med kulturorganisationer i vår omvärld.

 

Kommande evenemang

Tidigare evenemang