Det kulturella universitetet

Vårt mål är att erbjuda kultur till studenter och medarbetare, att stödja projekt där konst och vetenskap möts, och att samverka med kulturorganisationer i vår omvärld.

Kultur på Lnu

Vi arbetar för att Linnéuniversitetet ska vara ett universitet där kulturen är närvarande. Detta görs på många sätt. Du möter konst var du än går, både ute och inne. Du kan bli bjuden på lunchkonserter, teaterföreställningar eller utställningar.

Cirkus Cirkör
Regina Baumann från Cirkus Cirkör i en repakt.
Föregående bild Nästa bild
Marit Bergman
Marit Bergman framför This is the year till nypromoverade doktorer.
Föregående bild Nästa bild
John Lundvik
John Lundvik uppträdde vid senaste rektorsinvigningen.
Föregående bild Nästa bild
Per Tengstrand
Världspianisten Per Tengstrand spelar Fantasie impromtu av Chopin.
Föregående bild Nästa bild

Konst och vetenskap

När konst och vetenskap möts händer spännande saker. En avhandling kan illustreras med dans. En forskare och en regissör kan tillsammans arbeta fram en performance lecture. Konstnärer och forskare kan mötas i en utställning eller en workshop. Forskares resultat kan bli en installation. Vetenskapliga rön kan förstärka upplevelsen vid en konsert.

Den dansade avhandlingen med titeln ”Entreprenörskap i skolan - förändrade ideal” som regisserats av Anna Eklund och Liv Trulsson
Konstinstallation med grönt ljus och en människa som rör sig
Installationen "Aurora - Connecting senses" som skapats av Signe Kjaer Jensen och Cristina Pop Tiron från Linnaeus University Centre for Intermedial and Multimodal Studies.

Galleri Linné

Galleri Linné

Galleri Linné är Linnéuniversitetets konstgalleri som visar konstverk av studenter och medarbetare.

Du hittar oss på inomhusterrassen på tredje våningen i Universitetsbiblioteket i Växjö. (ingång från våning 2)

I galleriet kan du också finna en plats att studera och då låta dig inspireras av den omgivande konsten.

Här kan du läsa mer om Galleri Linné och konsten där

Kunskapskuben

Kunskapskuben är en utställningsyta där vi visar pågående och aktuell forskning vid Linnéuniversitetet. Vi låter konst och vetenskap mötas med syfte att ge besökarna chansen att lära sig lite mer om frågor som ligger i tiden och som berör oss.

Du hittar Kunskapskuben på plan 1 på Universitetsbiblioteket i Växjö.

Vår första utställning är Mikroalger – vår tids miljöhjältar
Forskningsprojektet heter Algoland och leds av professor Catherine Legrand. I utställningen finns även en sektion som riktar sig till barn. Allt för att ge människor i alla åldrar möjlighet att lära sig om biologiska och hållbara lösningar för att rena vatten och luft.

Här kan du läsa mer om Kunskapskuben

Linnaeus University Big Band

Blåsare i motljus

Det sägs att musik kan förena folk med olika bakgrunder och att musikutövning bidrar till välbefinnande. Linnaeus University Big Band som bildades i september 2019 är ett gott exempel på detta. Bandet består av studenter, medarbetare, alumni och vänner till Linnéuniversitetet.

Här läser du mer om Linnaeus University Big Band

Samverkan

Vi vill gärna samverka med kulturorganisationer i vår omvärld. Har du en idé är du varmt välkommen att kontakta Christina Dahlgren. Kontaktuppgifter hittar du i högerspalten.

Vi har redan nu många samverkansprojekt igång. Som några exempel kan nämnas Musiken och människan med Musica Vitae , Performance lectures med Regionteatern Blekinge/Kronoberg, Kulturbryggan med Hofs lifs och utställningen En låda på vinden med Huseby bruk.

Linnéuniversitetet är också en part i projektet Nya Småland. Här kan du läsa mer om det projektet.

David Calås, doktorand i företagsekonomi, föreläser på en PechaKucha-kväll med tema Leonardo da Vinci, på Kalmar slott i oktober 2018.