Gitarrer som hänger på rad

Det kulturella universitetet

"Det kulturella universitetet" startade som ett pilotprojekt som skulle pågå vid Linnéuniversitetet under 2016 men har visat sig så framgångsrikt att det kommer att fortsätta även under år 2017. Dess syfte är att "synliggöra och frigöra kultur som utvecklingskraft genom samverkan med omgivande samhällets kulturaktörer". Projektet bildar samtidigt en startpunkt för ett mer systematiskt samverkansarbete mellan universitetet och kultursektorn.

Om det kulturella universitetet

Målsättningen för Det kulturella universitetet har varit och är att skapa en verksamhet där kulturell och konstnärlig praktik och utbildning utvecklas inom universitetet och utförs i samarbete med andra aktörer i samhället. Projektet hoppas kunna utveckla en kulturell och konstnärlig verksamhet på universitetet, som riktar sig till studenter såsom både utövare och deltagare, men som också är öppen för alla att ta del av. På så vis hoppas projektet vidare kunna leda till att fler kontaktskapande verksamheter kan uppstå, både inom och utanför universitetets sfär. Projektet knyter därmed an till universitetets vision En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015-2016.

Det Kulturella universitetet "tjuvstartade" hösten 2015 för att dra igång på allvar efter årsskiftet 2015/16 - se nedan under fliken "Tidigare evenmang" - och kommer att fortsätta under åtminstone hela 2017!

2017

28 januari: Kulturnatt i Växjö

På Växjö Stadsbibliotek:

Kl.17.00-20: "Love my country"- ett sätt att lära känna de internationella studenterna vid Linnéuniversitetet.
Kanske vill du bli Vänfamilj till en internationell student? Linnéstudenterna och internationella studenter från bl a Bangladesh och Kina finns på plats hela kvällen.

Jasika Alam

Kl. 20.00: Sång, dans & drama
Internationella studenter från Bangladesh framträder med drama, sång och dans under ledning av Jasika Alam. Galaxen.

Kl. 21.30: Musik från Kina
Studenten Kexin Huang spelar pipa, som är ett kinesiskt stränginstrument. Röda rummet.

Se hela programmet för Växjös kulturnatt 2017 via denna länk.

23 februari: Poesikväll

Fria ordets hus (Kungsgatan 29, Växjö), kl. 18.30-20.

Detta är den första i en rad poesikvällar under våren där den som vill kan läsa upp sina egna alster, eller någon annans. Man kan givetvis komma och även enbart lyssna på andras uppträdanden. Nytt för i år är också att musikern Amir Alvaric, kommer att spela akustisk musik och bjuda på gedigen underhållning under kvällen. Vårens övriga poesikvällar är planerade till 30/3, 27/4 och 25/5.
Kom som du är!

14 mars: Nina - a story about me and Nina Simone

Nina - A Story about Me and Nina Simone

Kalmar teater, kl 19.00

En föreställning arrangerad av Kalmar Teaterförening. Studentpris: 165 kr. Specialerbjudande för dig som studerar vid Linnéuniversitetet: kontakta Berth Nilsson (se kontaktuppgifter ovan) för att få en fribiljett! 10 st sådana finns och det är "först till kvarn som gäller!

Det här är en föreställning om Nina Simone. Och om Josette Bushell-Mingo. Genom att spegla sitt liv och artisteri i Ninas levnadsöde och musik skapar Josette en dubbelexponering som vibrerar genom årtiondena. Tillsammans med Josette på scenen är tre musiker. Genom text, musik och sång tar vi del av två kvinnors hopp, drömmar, sorg och framgång. Hur fattade artisten Nina sina beslut, vad kostade de, hur vågade hon?

Läs mer om Josette Bushell-Mingo och denna föreställning via denna länk.

18 mars: Scen Blända - Gula mössor och upptagna stolar

Scen Blända på Växjö teater, 18 mars 2017
Foto: Åsa Nyhlén

Växjö gamla teater
Fredag 18 mars, kl. 17.30-18.30

Gula mössor och upptagna stolar är en scenföreställning men inte vilken som helst. Det är en undersökning om de medverkande själva, om tiden, om lust, synen på styrka/ svaghet. Att ta tillvara inneboende experimentlusta och kraft. En lek på fullaste allvar. En utmaning! Alla som medverkar i föreställningen är, eller på väg att bli professionella inom ett konstnärligt yrke med fokus på scenen eller produktion för scenen, så som dans, teater, musik och poesi. En gruppens dynamik har tagit hänsyn till var och ens idé och bakgrund.

Klicka här för att boka biljett - antalet platser är begränsade så boka nu!

Titeln "Gula mössor och upptagna stolar" anspelar på både färgsymbolik och platssymbolik. Kan vi ta platsen jämlikt? Den gula färgen (mössorna) kan stå för klarhet och kreativitet, optimism och kanalisering av kraft och förmågan att blända. Utifrån myt, verklighet och aktivitet kring det manliga och kvinnliga har gruppen ägnat sig åt att både individuellt och i gruppen ge gestaltning åt sådant som handlar om att ta plats. Eller att hindras från att ta den. Deltagarna har berikat och korsbefruktat varandras olika konstnärliga uttryck och kokat ner dem i en scenföreställning.

De medverkande är: Liv Trulsson, Katharina Grubmüller, Justine Hermansson, Lovisa Frantzich, Ylva Salomonsson, Carolina Lindén, Mariam Mirström och workshopledare Tina Persson.

Arbetet med föreställningen har varit kort och intensivt och med helt andra tidsramar än för traditionella repetitionsförhållande inför scenföreställningar. Föreställningen är en del i det större Bländaprojektet som har som syfte att genom konstnärliga metoder och med den historiska sägnen om Blända som utgångspunkt ge unga, kvinnor möjlighet att ta plats i det offentliga rummet. Bakom projektet står bl.a. Linnéuniversitetet, Regionteatern, Växjö kommun och Region Kronoberg.

Mer information om föreställningen och om bakgrunden till projektet finner du på samma ställe som du bokar din biljett, dvs: https://billetto.se/sv/events/scenblanda

Välkommen!

Klicka här för att läsa mer om Bländaprojektet: 
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/personal--staff/a/anna-karin.arvidsson/blanda/

19 mars: Rid i natt

Rid i natt - 123 chtunk

Kalmar teater, kl 15.00

En föreställning arrangerad av Scenkonst Kalmar. Studentpris: 175 kr. Specialerbjudande för dig som studerar vid Linnéuniversitetet: kontakta Berth Nilsson (se kontaktuppgifter ovan) senast den 8 mars för att ha chans till en fribiljett! 10 st sådana finns och det är "först till kvarn som gäller!

1 2 3 Schtunk har tagit sig an Vilhelm Mobergs berättelse Rid i natt. Du får möta Ragnar Svedje, Mor Sigga, Botilla Stånge, tjuven Ygge, änkan Annika, Hans i Lenhovda och en och annan korp. Om Sverige då och nu! Improvisationer! Kroppar i rörelse! Nyskriven musik! Obegränsad kärlek, sorg, civilkurage, mod och massor med skratt!

Läs mer om föreställningen via denna länk.

22 mars: Filosofiskt café om klimatfrågan & hållbar utveckling

Fria ordets hus (Kungsgatan 29, Växjö), kl. 18.00 − 20.00

Spelar det någon roll om just jag cyklar? Vi funderar över klimatfrågan, framtida mål och individuella insatser och diskuterar vad hållbar utveckling kan betyda. Inledare: Björn Idlinge. Fri entré och fika.

29 mars: Filosofiskt café: Kärlek

 

Rött hjärta för kärlek

Fria ordets hus (Kungsgatan 29, Växjö), kl. 18.00 − 20.00

Om kärlek. Love is in the air! Eller var är den någonstans? Vad är kärlek egentligen? Är den universell och evig? Eller är den kanske historiskt betingad? Vi tänker till tillsammans med utgångpunkt i några filosofiska och litterära idéer genom tiderna. Inledare: Piia Posti.
Fri entré & fika

30 mars: Poesikväll

Fria ordets hus (Kungsgatan 29, Växjö), kl. 18.30-20.

Välkommen till vårens andra poesikväll på Det fria ordets hus. Tanken med dessa är att den som vill kan läsa upp sina egna alster, eller någon annans. Man kan givetvis komma och även enbart lyssna på andras uppträdanden. Förutom poesiframträdanden blir det också musik och underhållning av och med Amir Alvaric. Vårens övriga poesikvällar är planerade till den 30/3, 27/4 och 25/5. Kom som du är!

2 april: Emil Jensen - Flyktpotatis

Emil Jensen på Kalmar teater

Kalmar teater, kl 15.00

En föreställning arrangerad av Kalmar Teaterförening och Scenkonst Kalmar. Studentpris: 175 kr. Specialerbjudande för dig som studerar vid Linnéuniversitetet: kontakta Berth Nilsson (se kontaktuppgifter ovan) för att ha chans till en fribiljett! 10 st sådana finns och det är "först till kvarn som gäller!

Upplev Emil Jensen - en av våra mest unika och angelägna röster! Genom att på samma gång vara både en av Sveriges roligaste och allvarligaste artister lämnar Emil ingen oberörd. Han duckar aldrig för svåra ämnen, men lyckas hela tiden skaka fram hopp, humor och oväntade vändningar, oavsett om han pratar om mänskliga rättigheter eller sjunger om mänskliga svårigheter. Med mjukt tilltal och stenhård satir, finstämd musik och hisnande mellansnack, vågar Emil vända ut och in på sig själv och världen och visa hur det mest personliga hänger ihop med det mest globala.

Läs mer om föreställningen via denna länk

19 april: Kexin Huang med PiPa och gäster

Kexin Huang

"Glasverandan", K-huset, campus Växjö, kl. 12.30

PiPa är ett mycket gammalt kinesiskt instrument som ibland har kallats "the king of plucked string instruments", som kan låta både vänligt och vilt på samma gång och som inte "bara" behöver ses som ett traditionellt instrument utan också kan elektrifieras och få en ungdomlig och internationell klang.

Kexin Huang – som Växjöpubliken kunde höra under Kulturnatten i januari i år – har spelat PiPa i 11 år. De senaste åren har hennes fokus legat på att i MIDI-format föra samman PiPan med andra sorters musik än den traditionellt kinesiska, ett arbete som hon idag fått ett brett internationellt erkännande för.

Gäster vid denna konsert: Xingchen Lu, gitarr och Hui Ji, Tai chi performance.

22 april: Kality - vittnesmål från Kalityfängelset

Kality - vittnesmål från Kalityfängelset

Kalmar teater, kl. 19.00

Specialerbjudande för studenter vid Linnéuniversitetet från arrangörena (NBV, Kalmar Teaterförening och Amnestygrupperna 119 och 286): engagera dig för yttrandefriheten och få en fribiljett! Läs mer via denna länk.

Kality är en samling berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt. 

Föreställningens bakgrund är att Martin Schibbye för en tid sedan bad fångar och före detta fångar på Kality-fängelset i Etiopien att skriva ner texter och vittnesmål om vad skrivandet betyder, varför de blev journalister och hur de ser på sin situation och sin framtid. Texterna som kom in har sedan bearbetats av dramaturgen Eva-Maria Dahlin.

– Man har tagit friheten från de här kollegorna, de har förnedrats och i en del fall torterats. Men det finns en sak som ingen har kunnat beröva dem – rätten att bestämma vem man är. Och de har fortsatt att skriva, fortsatt rapportera och på så sätt behållit sin frihet även i fångenskapen, säger Martin Schibbye.

– Hoten mot det fria ordet är mer påtagliga än på mycket länge. De modiga journalister som bidragit med texter till den här föreställningen hjälper oss sätta fokus på en av demokratins överlevnadsfrågor, säger Måns Lagerlöf, föreställningens regissör och teaterchef på Riksteatern.

Medverkande är Martin Schibbye, hans kollega Anders Blank, Barometern, från Kalmar samt skådespelarna Angelica Radvolt och David Lenneman.

Texterna är skrivna av Zelalem Kibret Beza, Yetneberk Tadele Habtemariam, Abel Wabella, Jomanex, Martin Schibbye, Caalaa Hayilu, Yohannes Kassahun, Daniel Gebremedhin Areri, Dessu Dulla, Soleyana S Gebermichael, Eskinder Nega, Reyoot Alemu, Sewalem Taye.

27 april: Poesikväll

Fria ordets hus (Kungsgatan 29, Växjö), kl. 18.30-20.

Välkommen till en ny poesikväll på Det fria ordets hus i Växjö. Fritt fram för alla som vill läsa upp egna eller andras texter, men det går också bra enbart lyssna på andras framträdanden. Förutom uppläsningar blir det också musik och underhållning av och med musikern Amir Alvaric. Detta är den den tredje av vårens poetiska kvällar, den fjärde och sista (för i vår!) är planerad till den 25/5. Kom som du är!

5 maj: Culture Connect: Meet Jasika and Sabrina - Bengali folk performances

Jasika and Sabrina - Bengali folk performance

"Glasverandan", K-huset, campus Växjö, kl. 12.30

Folkliga danser från Bengalen, en upplevelse i toner, färg och rörelse.

5 maj: I Love Sweden in the Springtime

Margareta Bengtsson och Musica Vitae

Växjö konserthus, kl. 19.00

En konsert med Kammarmusikorkestern Musica Vitae och Margareta Bengtsson på sång och harpa. Musik av bland andra Johann Sebastian Bach, Margareta Bengtsson och Kate Bush. Arrangörer: Växjö konsertförening och Växjö kommun.

För studenter vid Linnéuniversitetet finns ett begränsat antal fribiljetter - kontakta Berth Nilsson (se kontaktuppgifter ovan t höger). Obs att det är principen "först till kvarn..." som gäller. För personal vid Linnéuniversitetet finns ett specialpris: 150:-/biljett (vid samtida köp av 2 biljetter är priset 200:- för båda). Biljetter bokas/köpes på BiljettCentrum på Växjö konserthus, tel. 0470-41600.

17 maj: Filosofiskt café: Den nervösa maskuliniteten

Fria ordets hus (Kungsgatan 29 i Växjö), kl. 18.00−20

Kom och filosofera med oss över en kopp kaffe! Kvällens tema är "Den nervösa maskuliniteten". Per Dannefjord inleder. Fri entré & fika

25 maj: Vårens sista poesikväll

Fria ordets hus (Kungsgatan 29, Växjö), kl. 18.30-20.

Välkommen till ytterligare en poesikväll (den sista för i vår) på Det fria ordets hus i Växjö. Vill du framträda med egna texter går detta bra och vill du läsa upp någon annans går detta precis lika bra, men du är givetvis välkommen att enbart lyssna på andras framträdanden. Förutom poesi blir det liksom tidigare musik och underhållning av och med Amir Alvaric. Kom som du är!

2015-2016

2015

19 september: Pendulum - inspirerande samverkan!

Pendulum Kalmar - Växjö är ett samverkansprojekt mellan de konstnärliga ämnena design, musik och kreativt skrivande på fakulteten för konst och humaniora vid universitetet. Vernissage med boksläpp, musik och uppläsningar på Växjö konsthall. Medverkade gjorde: Dan Alkenäs, musik, Anna-Karin Arvidsson, design, Susanne Bonja, design, Cecilia Davidsson, kreativt skrivande, Magnus Eriksson, kreativt skrivande, Pernilla Frid, design, Jonas Kellander, musik, Vasilis Papageorgiou, kreativt skrivande.

28 oktober: Inblick i den inre rymden! Rekviem - a journey beyond and within

Studenter och anställda gavs tillfälle att uppleva ett möte i konsertformat mellan Kammarorkestern Musica Vitae, Vokalharmonin från Stockholm
och Circus Glass Royale där rörelse, projektioner och musik tog publiken med på en resa för alla sinnen. Det hela tilldrog sig en oktoberkväll på Kulturskolan i Växjö.

4 november: Linnéuniversitetet sjunger!

Linnékören lät sig inspireras av hur ordet kan samverkan med bild,
rörelser och rumsliga begränsningar (och möjligheter).Det hela blev till ett sångkalas för femåringen Linnéuniversitetet. M-husets galleria på campus Växjö.

6 november: Musica Vitae tittar in - och blickar ut!

Studenter och personal gavs möjlighet att lyssna till tre konserter med olika konstellationer av regionens kammarmusikaliska flaggskepp Musica Vitae. I pauserna fanns möjlighet att möta såväl orkesterns konstnärliga ledare Malin Broman som några av orkestermusikerna. F-, H- och M-husen på campus Växjö

9-13 november (Växjö) och 16-20 november (Kalmar): Nya bilder av forskning

En regionalt turnerande fotoutställning som utgick från nya tankar om hur forskning skulle kunna (eller kanske borde) presenteras visuellt.

19 november: Ett improviserat möte mellan matematik och musik i serien Vetenskap de Luxe.

Ett försök att i musikalisk och bildlig form sammanställa århundraden av matematisk utveckling. Medverkande: Håkan Lennerstad, professor i matematik, Anders Hagberg, flöjt, Niclas Höglind, gitarr och Kristofer Johansson, trummor (men även publiken gavs möjlighet att medverka). Plats: Kafé de Luxe i centrala Växjö.

21 november: Poesins klang och ordens färger

Ett samtal i ord och ton mellan poetikern Eva Runefelt, översättaren Vasilis Papageorgiou och pianisten Love Derwinger. Evenemanget var ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Svenska kylrkan och Det fria ordets hus och skedde i samband med Kronobergs bokmässa. Plats: Karolinerhuset i centrala Växjö.

25 november: Förundran och förväntan - novemberljus

Öppen repetition av Händels Messias med en introduktion av Susanne Rydén, Musica Vitaes orkesterchef. Medverkande: Musica Vitae och Eric Ericsons kammarkör.

30 november: Inspirationsdag för Kulturledarprogrammet

Ett seminarium med medverkan av Åsa Johannisson, konstnärlig ledare för Circus Glass Royale, och Martin Schibli, konstnärlig ledare för Växjö konsthall.

15 december: Trasiga cyklar och regniga dar

Sånger om och av sorgsna män, en föreställning av och med Johan Bernander och Ove Lindqvist, med text och musik av bl andra Leonard Cohen, Tom Waits och Vladimir Vysotskij. Plats: Linnéuniversitetets bibliotek på Nygatan 18 i Kalmar.

2016

4 april: Öppen repetition med Musica Vitae - Livets musik...

Studenter och anställda fick uppleva en kammarmusikorkester i närbild, i samband med att Musica Vitae gästades av pianisten Simon Crawford-Phillips och inför framförandet av en föreställning med musik av Arvo Pärt, Benjamin Britten, J.  S. Bach och Igor Stravinskij. Platsen var Utvandrarnas hus i Växjö.

11 april: Öppet seminarium om Yrkeskunnande och professionsutveckling

Med modell från Dramatens och KTHs långvariga samarbete kring dialogseminarier, gavs detta öppna seminarium kring en kommande utbildning vid Linnéuniversitetet. I fokus stod frågan Vad gör mig skicklig i mitt yrke? Seminariet som helhet handlade om det glapp som finns mellan teorins generella anspråk och mötet med det unika som präglar all praktik, och under detsamma presenterades tre nyutgivna idéskrifter vilka beskriver det arbete som pågått vid Linnéuniversitetet inom området yrkeskunnande och teknologi sedan 2008. Medverkade gjorde bl a den tidigare utbildningsministern Bengt Göransson och författaren Niklas Rådström. Platsen var H-huset på campus i Växjö.

14 april: Filofofiskt café - yttrandefrihet

Den svenska Tryckfrihetsförordningen firar 250 år 2016 men diskussionen om yttrandefrihet och dess gränser är aktuellare än någonsin: vad får du egentligen säga och vad får du tåla? Under ledning av Cecilia Jonsson, verksam vid Faktulteten för samhällsvetenskap och efter en inledning av Magnus Eriksson, lärare i Kreativt skrivande diskuterades detta ämne på Det fria ordets  hus i Växjö.

23 och 27 april: I väntan på Waits - Tom Waits på svenska

När man längtar efter stadens rus och det regnar inifrån, är musik det enda som hjälper. Två föreställningar med t.o.m. Waits orkester, varav en i Kalmar och en i Växjö. t.o.m. Waits orkester består av Anna Kellander Brewitz och Johan Bernander som kompas av Jörgen Astner, Martin Ellborg, Thomas Hertzman, Ove Lindqvist, Peder Nabo, Mats Persson och Peter Svahn och de spelar på allt från gitarr, bas, tuba, trombon och saxofoner till cello, marimba, trummor och t.o.m. såg. Kalmar Teater den 23 april och M-huset på campus Växjö den 27 i samma månad.

Maj 2016: Lust att sjunga? En kammarkör på campus

För alla som varit nyfikna på att sjunga i kör drogs ett projekt med rubriken Lust att sjunga? igång. Studenter och personal med tidigare körerfarenheter fick under ledning av Pia Bygdéus - en mycket erfaren musikpedagog och körledare - möjlighet att tillsammans bli en kammarkör på campus. Ett av målen på vägen var G.F. Händels oratorium Messias... Prova-på-tillfällen och workshopar genomfördes under maj månad. Kanske kommer detta projekt att fortsätta/återkomma men under hösten 2016 vilar det.

19 maj: Culture Connect: DES RANGEELA – Colourful India 

En färgsprakande sång- musik- och dansföreställning från Indien av och med Aishwarya Muralidharan tillsammans med berättarna Kaushik Vasanth, Chetan Murthy och Rajagopal Ganapathi. Sal Tegnér, H-huset, campus Växjö

26 maj 2016: Filosofiskt café med tema feminism

Vem är feminist? Vad står feminism för och tycker alla feminister likadant? Behövs feminismen idag? I diskussionen av dessa och andra frågor deltog bl a Cecilia Jonsson från Fakulteten för samhällsvetenskap och Emma Tornborg från Fakulteten för konst och humaniora. Plats: Fria ordets hus i centrala Växjö.

19 juni: En del av TRÄ 2016

Linnéuniversietet medverkar vid öppnandet av utställningen TRÄ 2016 på Virserums konsthall.

13 juli-11 augusti: körworkshop och konsert i samband med Summer Academy 2016

Summer Academy är ett årligen återkommande utbildningspaket med inriktning på internationella studeranden varför samtliga kurser ges på engelska. 2016 års Summer Academy-deltagare erbjöds en extra kulturell upplevelse, i form av att själva få prova på en av svenska folkets riktigt stora fritidssysselsättningar, nämligen att sjunga i kör! Prova-på-tillfället den 11 juli följdes av ett fåtal repetitioner och avslutades med en föreställning i Kalmar den 11 augusti, allt under ledning av Stefan Ekblad, som är en erfaren körledare från Lund.

27 augusti: Raoul Wallenbergs dag

Årlig nationell dag för medmänsklighet och civilkurage som uppmärksammar alla människors lika värde och arbetet mot främlingsfientlighet och rasism. Ett samarbete mellan Kammarmusikorkestern Musica Vitae, Fria ordets hus, Linnéuniversitetet, Kulturparken Småland och Regionteatern Blekinge Kronoberg. Föredrag och samtal med bl andra sociologen Per Dannefjord och journalistikprofessorn Renaud de la Brosse och platsen var Utvandrarnas hus i Växjö

12 oktober: Pendulum - inspirerande samverkan!

Pendulum Kalmar - Växjö: ett samverkansprojekt mellan de konstnärliga ämnena design, musik och kreativt skrivande inom Fakulteten för konst och humaniora vid Linnéuniversitetet. Medverkande: Dan Alkenäs, musik, Charlotte Forsberg, sång, Cecilia Davidsson, kreativt skrivande, Pernilla Frid, design och Vasilis Papageorgiou, kreativt skrivande. Plats: Kalmar konsthall.

13 oktober: Varelser och ballader - öppen repetition för studerande vid Linnéuniversitetet

Med avstamp i det småländska kulturarvet, dess ballader och skrönor, och i texter av Smålandsbördiga ledamoten i Svenska akademien Katarina Frostenson, har föreställningen Varelser och Ballader skapats. Upphovsmakarna till denna sceniska konsert där tradition möter samtid, är tonsättaren Carl Unander-Scharin, koreografen Åsa Unander-Scharin och konstnären Ludvig Elblaus. Prologen till föreställningen gestaltades av Meg Nömgård från Sagomuseet i Ljungby och medverkade gjorde - naturligtvis - Kammarmusikorkestern Musica Vitae och Katarina Frostensson. Plats: Utvandrarnas hus i Växjö.

15 oktober: Balladens världar och språk

Ett författarmöte med lyrikern, översättaren och akademiledamoten Katarina Frostenson. Ett samarrangemang mellan Fria ordets hus i Växjö och Linnéuniversitetet. Plats: Fria ordets hus i Växjö.

20 november: Maria! Maria! Sånger från den heliga Birgittas kloster - gregoriansk sång i Växjö Domkyrka

Karin Strinnholm Lagergren, lektor i musikvetenskap vid Linnéuniversitetet, har specialiserat sig på gregoriansk sång inte bara som forskare utan också som musiker. Hon disputerade år 2009 på avhandlingen Ordet blev sång. Liturgisk musik i katolska kloster 2005-2007, där hon undersökte den gregorianska sångens roll i ett tjugotal europeiska kloster. Medverkan av volakensemblem Gemma, där Karin Strinnholm Lagergren också är en av medlemmarna. 

6 december: Lilla kören på Kalmar slott

Kalmarbaserade Lilla körens årliga julkonsert i Gröna salen på Kalmar slott, då en rad såväl kända som mindre kända julsånger stod på programmet. Lilla kören har funnits i många år och i flera skepnader, dock alltid med någon anknytning till Linnéuniversitetet och (tidigare) Högskolan i Kalmar.

7 december: Öppet seminarium om folkmusik

Ett seminarium om folkmusik ur feministiskt perspektiv och fäbodarna som matriarkal utopi. Medverkande: Sara Parkman och Samantha Ohlanders från Riksteaterns föreställning Fäboland. Plats: campus Växjö