Linnéuniversitetets engagemang för integration
Linnéuniversitetet ska ligga i framkant vad gäller arbetet med att underlätta för nyanlända akademiker att komma in i kompletterande insatser och på så sätt snabbare in på arbetsmarknaden. Genom utbildning och forskning ska universitetet bidra till att stärka regionens kunskap och kompetens när det gäller integrationsfrågor. Detta är helt i linje med Linnéuniversitetets värdegrund och strategi.
Det mångkulturella samhället erbjuder många möjligheter till möten mellan kulturer och individer som berikar och tillför nya perspektiv. Samtidigt påverkar olika faktorer individers möjligheter till inkludering och delaktighet i samhället. Därmed har olika ämnen och forskningsinriktningar på Linnéuniversitetet viktiga insikter att bidra med.
För dig som asylsökande/nyanländ
Välkommen till Linnéuniversitetet! Du är viktig för oss.
Det finns olika möjligheter för dig som nyanländ, till exempel kan du söka en praktikplats hos oss. Medan du är asylsökande kan du söka stipendium för att studera vid universitetet. Vi kan även bedöma din kompetens och dina kvalifikationer för att se vad du behöver för att komplettera din utbildning.
Läs mer på länkarna:
- Våra utbildningsprogram- och kurser som ges på engelska
- Stipendier för asylsökande
- Praktikplatser för nyanlända
- Validera din kunskap och kompetens
- EU-kommissionens kostnadsfria webbaserade språkkurser (OLS)
Läs mer om arbetet med internationella akademiker och nyanlända
Stipendier för asylsökande
Linnéuniversitetet har tagit fram stipendier riktade till asylsökande akademiker, som gör det möjligt för dem att studera på universitetet medan de väntar på sitt uppehållstillstånd. Stipendierna samfinansieras av Landsting och Regionförbund i Kalmar län, Region Kronoberg samt Linnéuniversitetet.
Läs mer om stipendier för asylsökande (på engelska).
Praktikplatser för nyanlända
Linnéuniversitetet prioriterar arbetet med att ordna praktikplatser för nyanlända arbetssökande som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och har uppehållstillstånd.
Universitetet kartlägger och inventerar möjligheter till att ta emot praktikanter och därefter ställs praktikplatser till förfogande åt Arbetsförmedlingen som gör matchningen och tar fram praktikanter.
Validering av kunskap och kompetens
En stor andel av de nyanlända som kommer till Sverige har eftergymnasial utbildning. Men deras kompetens tas inte alltid tillvara på bästa sätt. Linnéuniversitetet bidrar med att validera nyanlända akademikers meriter, så de snabbare kan komplettera sina kunskaper och på så sätt få en kortare väg in till den svenska arbetsmarknaden.
Validering innebär att kartlägga och bedöma en individs kompetens och kvalifikationer, oavsett hur, var eller när individen har fått dem. När man validerar jämför man individens kunskaper och erfarenheter med de lärandemål som är uppsatta för det aktuella ämnet, programmet eller kursen.
Linnéuniversitetets ambition är att ligga i framkant inom arbetet med validering. Universitetet har inrättat en heltidstjänst som arbetar med att upprätta en rättssäker och hållbar metod för att validera vilka kunskaper som kan tas tillvara hos en individ, alternativt vilka delar som saknas för att individen ska kunna komplettera sina kunskaper.
Valideringsdelegationen
Regeringen har tillsatt en kommitté med uppdrag att verka för ett bättre fungerande och mer effektivt system för validering på nationell och regional nivå. Linnéuniversitetet medverkar i expertgruppen som arbetar för en långsiktig och hållbar validering.
Linnéuniversitetets utbildningar
Det finns många utbildningar på Linnéuniversitetet som på olika sätt involverar migrations- och integrationsfrågor.
En av dessa är Programmet för integrations- och mångfaldsstudier. Andra program är exempelvis Freds- & utvecklingsprogrammet där studenterna årligen utför fältstudier i samarbete med organisationer med fokus på integration och etableringsfrågor, både regionalt och på internationellt plan.
Även Internationella samhällsvetarprogrammet, Sociologiprogrammet, Socionomprogrammet och Designprogrammet har studentsamarbeten med fokus på dessa frågor.
Andra exempel på hur olika Linnéuniversitets utbildningar involverar sig i integrationsfrågor är Optikerprogrammet som erbjuder synundersökningar för nyanlända.
Här kan du läsa mer om Linnéuniversitetets samtliga utbildningsprogram och kurser.
Linnéuniversitetets forskning
Det finns en bredd av forskning inom området integration, etablering och migration vid Linnéuniversitetet.
Plattform Migration är en forskningsmiljö där forskare samverkar tvärvetenskapligt för ökat kunskapsutbyte om migration och integration.
LNUC Centre for Concurrences forskar om kultur- och identitetsmöten.
Vid Linnéuniversitetet finns också forskargruppen Centrum för kultursociologi (CCS) som studerar social integration och mångkulturell skola.
Internationell rekrytering av studenter och anställda
Studenter
Antalet internationella studenter vid Linnéuniversitetet har de senaste åren dubblerats flerfaldigt och idag kommer varje år studenter från ett fyrtiotal länder. Särskilt stort intresse för Linnéuniversitetet ser vi från Asien där universitetets entreprenöriella anda tillsammans med unika utbildningar ses som mycket eftertraktat.
Anställda
Linnéuniversitetet vill vara en attraktiv arbetsgivare med ett starkt varumärke. Vi vill att de bästa ska söka sig till oss. Därför är det viktigt för oss att annonsera våra lediga anställningar brett och internationellt samt ha ett professionellt mottagande och service för de som söker och de vi anställer.
Samarbeta med oss
Linnéuniversitetet har ett mångårigt samarbete tillsammans med olika aktörer i Linnéregionen för att främja integrationen av och skapa goda förutsättningar för ett lyckat mottagande.
På denna portal hittar du information om aktuella initiativ samt vilka möjligheter du har att samverka med Linnéuniversitetets utbildning, forskning och projekt eller utredningar.
Integrationsnätverket på Linnéuniversitetet
Välkommen att medverka i Linnéuniversitetets integrationsnätverk där regionala aktörer och universitetets forskare samt lärare träffas för att utveckla samarbeten gemensamt med fokus på kompetensutvecklingsinsatser, forskning och övrig samverkan när det gäller integration/interkulturell samverkan och etablering i Linnéregionen.
Exempel på konkreta aktiviteter som nätverket resulterar i är exempelvis konferenser, skräddarsydda utbildningar för personal som arbetar med nyanlända, examensarbeten och följeforskning, samt informationsträffar för nyanlända som är intresserade av fortbildning. Nätverket träffas cirka fyra gånger per år.
Är du intresserad av att delta i integrationsnätverket eller få mer information? Välkommen att kontakta Elin Lindkvist.
Läs mer om arbetet med internationella akademiker och nyanlända
Scholars at Risk
Linnéuniversitet är sedan december 2016 medlem i det internationella nätverket Scholars at Risk (SAR). SAR arbetar för att främja den akademiska friheten runt om i världen, bland annat genom att ge skydd åt forskare som inte kan vara verksamma i sina hemländer. SAR-nätverket består av närmare 380 universitet i världen, och finns för närvarande representerat i 38 länder.
Mer information om nätverket finns på Scholars at Risks webbplats.
Svensk sektion av Scholars at risk
Nu finns en svensk sektion av Scholars at Risk, Scholars at Risk Network - Sweden Section, SAR-Sverige. Sektionen består av 13 svenska lärosäten och koordineras av Göteborgs universitet .
Följande lärosäten ingår: Göteborgs universitet, Högskolan i Borås, Högskolan Dalarna, Högskolan Väst, Karlstads universitet, Karolinska institutet, Konstfack, Linnéuniversitetet, Lunds universitet, Malmö högskola, Stockholms universitet, Umeå universitet och Uppsala universitet.
The Moonlite Project
MOONLITE är ett avslutat projekt som har syftat till att utveckla multinationella samarbetstjänster för att utforska ett mer storskaligt lärande genom MOOCs i Europa såväl som att skapa lärande- och samarbetsmöjligheter för flyktingar, intressenter och MOOC-leverantörer i medlemsländer. På det hela taget så har MOONLITE bidragit med vidare kvalitetsutveckling av utbildningserbjudanden för flyktingar, både genom HEI och genom tvärregionala samarbeten. https://moonliteproject.eu/outputs/
Rapporter: