Delprojekt: Öppna lärresurser
Delprojektet syftar till att vid Lnu utveckla produktion, publicering, delning och användning av öppna lärresurser. I ett internationellt perspektiv eftersträvar man inom Unesco och EU att skapa en utbildning med god kvalitet som är jämlik och hållbar samt som ger möjlighet till livslångt lärande för alla. Öppna lärresurser utgör en viktig del i strävan mot hållbar utbildning.
Beskrivning av delprojektet
Delprojektet Öppna lärresurser (Open Educational Resources, OER) strävar efter att bidra till universitetets fortsatta utveckling mot ett öppet vetenskapssystem med öppna och tillgängliga lärarresurser för lärande och utveckling.
Det finns olika definitioner av begreppet "öppna lärresurser". I delprojektets arbete utgår vi från UNESCO:s definition från 2019:
Öppen lärresurs: lärande-, undervisnings- och forskningsmaterial, oavsett format och medium, som är allmän egendom eller omfattas av upphovsrätt, som har publicerats inom ramen för en öppen licens och som andra kostnadsfritt kan få åtkomst till, återanvända, bearbeta för annat ändamål, anpassa och distribuera vidare.
Definitionen innebär att alla typer av producerat undervisningsmaterial, vetenskaplig litteratur, forskningsdata och mjukvara/kod som används för forskningsändamål kan utgöra öppna lärresurser om de publicerats med en öppen licens. I delprojektet ligger fokus på produktion av material för undervisning, samt på publicering, användning och tillgängliggörande av sådant material. Materialet kan bestå av allt från enskilda kurskomponenter, såsom inspelade föreläsningar, poddar och textmaterial, till hela kurspaket.
Syftet med delprojektet är att förbättra infrastruktur, stöd och incitament för produktion och användning av öppna lärresurser.
Projektmålen för delprojektet:
- att eftersträva ökad förståelse och höjd kompetens gällande OER som del i öppen vetenskap, bland annat genom kommunikation, utbildningsinsatser och skapande av arenor för erfarenhetsutbyte
- att ge förslag på hur öppna lärresurser som produceras vid universitetet kan synliggöras och tillgängliggöras för lärare, studenter och allmänhet
- att ge förslag till utveckling av stöd för produktion av öppna lärresurser som är likvärdigt oavsett institution och fakultet
- att undersöka förutsättningar och möjligheter att främja produktion och publicering av OER i LnuPLay, DiVA och andra verktyg inom Lnu
- att initiera utbildning avseende upphovsrätt och Creative Commons licenser
- att samarbeta med meriterings-delprojektet för att möjliggöra att produktionen av öppna lärresurser blir samstämmigt med principer för meritering
- att genomlysa frågan om hur kurering och kvalitetsgranskning av OER kan utformas kan hanteras på universitetet
- att delta i nationell och internationell samverkan runt frågor om gemensam användning och utveckling.
Engagera dig!
Du är välkommen att engagera dig i arbetet med öppen vetenskap. Har du frågor om delprojektet eller vill veta mer om hur du kan engagera dig kontakta delprojektledare Ann-Katrin Perselli.
Pågående arbete i delprojektet Öppna lärresurser
Arbetet under januari-mars 2024 har bestått i ett antal möten, både nationellt och lokalt, med personer som bedömts ha strategiska funktioner när det gäller öppna lärresurser (OER). Dessa möten har framförallt genomförts via Zoom och rapporterats till övriga delprojektdeltagare. Syftet med dessa möten har varit att införskaffa information om förutsättningar och möjligheter dels för utveckling av en delningskultur för OER vid Lnu, dels för nationell samverkan.
Det finns redan OER producerade vid Lnu. Vid universitetsbiblioteket (UB) finns exempelvis redan många instruktionsvideos/guider. Det finns även lärare som producerar både föreläsningar och kurser (t.ex. MOOC). En del av dessa OER läggs ut på Youtube, andra publiceras på någon av universitetets lärplattformar, och ytterligare andra bäddas in på universitetets olika webbsidor. Detta gör att de blir svåra att hitta om man inte vet exakt vad man söker efter. Önskvärt vore därför att kunna samla alla OER som produceras vid Lnu i ett system/på en plattform som kan hantera den här typen av lärresurser, och som med hjälp av rätt metadata kan göra dem lätta att hitta för alla och envar. Ett av delprojektets mål är därför att undersöka förutsättningarna för att få ett sådant system på plats. Få svenska lärosäten har idag ett system som kan hantera OER – dvs göra läromedel tillgängliga och därmed användbara för alla.
I delprojektet genomför vi under våren 2024 intervjuer med lärare och annan personal för att undersöka vilka behov som finns när det gäller stöd och utbildning i hur produktion, publicering, licensiering, delning och användning kan genomföras, och hur detta kan påverka befintliga stödstrukturer, tjänster och samordningsalternativ inom Lnu. För att främja produktion, publicering och delning av OER behöver proceduren göras enkel och smidig. Många gånger är bristen på kunskap om exempelvis upphovsrätt och Creative Commons-licensiering hinder för att man ska ta klivet att bli OER-producent.
Hur kvalitetsgranskning av OER ska hanteras behöver diskuteras för att säkerställa att innehållet utgörs av aktuell, vetenskapligt baserad information. En kvalitetsgranskning kan göras av lärare själva eller av någon kollega som då exempelvis meriteras. I samarbete med delprojekt 4, Incitamentsstruktur i form av finansiering och meritering, utreds hur meritering kopplad till OER kan genomföras och vilka konsekvenser detta kan få. Ett viktigt incitament för produktion och publicering av OER utgörs av meritering och ekonomiska resurser.
Gruppmedlemmar
- Anna Wolke Bibliotekarie
- 0480-44 67 35
- annawolkelnuse
- Birgitta Ekstrand Bibliotekarie
- 0470-70 86 78
- birgittaekstrandlnuse
- Fredrik Hanell Docent
- 0470-70 85 89
- fredrikhanelllnuse
- Henrik Hegender Universitetslektor
- 0480-44 67 59
- henrikhegenderlnuse
- Ida Qvarnström IKT-pedagog
- 0470-70 82 02
- idaqvarnstromlnuse
- Johan Leitet Universitetsadjunkt
- 0480-49 77 16
- johanleitetlnuse