A vibrant and dynamic scene representing the Center for Energy and Environment (CEE)

Centrum för energi och miljö (CEE)

För att öka produktiviteten i näringslivet är det viktigt att företag, akademi och innovationsmiljöer samarbetar mer. Ett stort hinder är att små och medelstora företag inte är tillräckligt bekanta med eller involverade i universitetsforskning och utbildning. För att lösa detta problem läggs i detta projekt grunden för Centrum för energi och miljö (CEE), som ska fungera som en långsiktig samarbetsplattform.

Fakta om projektet

Projektledare
Krushna Mahapatra
Övriga projektmedlemmar
Katarina Rupar-Gadd
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, GodaHus
Finansiär
Tillväxtverket,  EU, Region Kalmar län, Region Kronoberg
Tidsplan
1 januari 2025-15 maj 2028
Forskningsämne
Energi och miljöteknik, hållbar byggd miljö (institutionen för byggd miljö och energiteknik, fakulteten för teknik)
Forskargrupp
Sustainable Built Environment Research (SBER)
Kunskapsmiljö
Kunskapsmiljö Linné: Grön hållbar utveckling

Mer om projektet

Projektet syftar till att lägga grunden för Center for energy and environment (CEE) som kommer stödja små och medelstora företag (SMF) inom energi- och byggd miljö genom att öka deras kompetens och i projektet kommer uppsökande verksamhet och vägledning för SMF att bedrivas. Företagen kommer att identifieras, kontaktas och det kommer att utföras platsbesök i syfte att förstå deras behov och vägleda dem till relevanta resurser och aktiviteter. Detta benämner vi ”Lots-verksamhet.”

De kunskapshöjande aktiviteterna kommer att bestå av seminarier och workshops för att förbättra SMF:s förståelse för energieffektivitet, hållbarhet och innovation. Seminarierna kommer att fokusera på bredare teman inom energieffektivisering och hållbart byggande. Dessa kan inkludera ämnen som nya lagkrav, översikt av teknologiska innovationer, och introduktion till koncept som cirkularitet och digitalisering i byggsektorn. Workshops kring samverkan mellan SMF och akademi erbjuds för att ge företagen nödvändiga kunskaper för att framgångsrikt navigera i processen med att delta i akademiska samverkansprojekt och utveckla långsiktiga strategier för samverkan. Detta syftar till att utmana och inspirera för att bredda och vidareutveckla deltagarnas syn på vilken roll de kan anta i fortsatta samarbeten och sätta sin egen roll i ett större transnationellt sammanhang.

Ett mentorsprogram kommer att erbjudas inom projektet. Mentorerna väljs ut baserat på erfarenhet, engagemang och förmåga att bidra till programmet. Genom mentorsprogrammet strävar vi efter att förbättra genomförandet av samverkansprojekt mellan akademi och industri, vilket stärker företagens förmåga att utnyttja resultaten från sina projekt. Detta mentorsprogram är ett öppet forum som alla deltagande SMF kan delta i.

En årlig konferens om energi och byggd miljö anordnas för att främja nätverkande och samverkan mellan företag, organisationer och studenter. Under denna heldagskonferens erbjuds föreläsningar, utställningar och andra aktiviteter för att sprida både internationell och nationell forskning samt beprövad erfarenhet inom energi och byggd miljö.

Företagsanpassade projektarbeten kommer att genomföras där fokus ligger på skräddarsydda projekt för att adressera specifika utmaningar hos SMF och demonstrera värdet av akademiskt samarbete.

Projektet förväntas leda till ökad innovationskapacitet och hållbar omställningsförmåga hos SMF, vilket bidrar till en konkurrenskraftig och hållbar framtid för energi- och byggd miljösektorn i Region Kronoberg och Region Kalmar län. Projektet lägger grunden för ett Centrum för energi och miljö (CEE) som ska fungera som en långsiktig samarbetsplattform.

Projektet är en del av forskningen i forskargruppen Sustainable Built Environment Research (SBER) och Kunskapsmiljö Linné: Grön hållbar utveckling.

Logtyper Tillväxtverket, EU, Region Kalmar län, Region Kronoberg

Logga Tillväxtverket
Logga EU medfinansieras
Logga Region Kalmar län
Logga Region Kronoberg
Logga GodaHus