Verktyg för virtuell mobilitet
Hur kommer jag igång med virtuell mobilitet? Hur hittar jag lämpliga partners? Vilka digitala verktyg kan främja kollaboration och kommunikation?
Klicka på nedanstående rubriker för att veta mer!
Hur hittar jag ett lämpligt partneruniversitet?
Vare sig du har internationella kontakter vid ett lärosäte och vill ta reda på om din institution/fakultet har avtal med lärosätet, eller om du saknar kontakter men vill få information om vilka partneruniversitet du kan samarbeta med, kontakta i första hand avtalsansvarig på din fakultet. På Medarbetare under sidan Internationalisering hittar du din fakultets avtalsansvarig samt regionansvarig på avdelnigen för externa relationer (ER) som handlägger universitetsövergripande samarbetsavtal.
Tillsammans med avtalsansvarig på fakultet och regionsansvarig på ER har du möjlighet att identifiera en lämplig partner.
Vi har en bra idé till ett EU-projekt - hur går vi vidare?
För att söka pengar för ett EU-projekt vare sig det gäller forskning eller utbildning, krävs det minst två internationella samarbetspartners. För stöd att identifiera dessa partners, se under fliken "Hur hittar jag ett lämpligt partneruniversitet" (ovan).
Stöd i EU-ansökan gällande forskningsprojekt, kontakta Anna Kivilehto, Avdelningen för externa relationer.
För stöd i EU-ansökan gällande utbildningsprojekt, kontakta avtalsansvarig på fakultet och/eller Camilla Andersson Lundqvist, Avdelningen för externa relationer.
Samarbeta via nätet
Det finns ett stort utbud av digitala verktyg som hjälper dig att samarbeta med kollegor nästan var som helst i världen. Vi har samlat ett axplock bra verktyg under rubriken Samarbeta smartare. Här hittar du verktyg under följande kategorier: Skriva tillsammans, Gemensam arbetsyta, Samla, Planera, Bevaka, Spela in, Nätverka, E-möte, Forska, Mindmapping, Presentera, Publicera. Under varje flik finns det flera verktyg med korta beskrivningar, en introduktionsfilm och en länk till själva verktyget. Observera att dessa verktyg ingår inte i Lnu:s utbildningsmiljö och du får inte support via IT-avdelningen.
Det tar tid att testa nya verktyg. Det kanske känns komplicerat i början men senare blir det självklar. Låt det ta tid, prova, var nyfiken och ha tålamod. Döm inte ut något bara för att det inte fungerar klockrent första gången. Kom ihåg hur du lärde dig cykla, åka skridskor, simma osv. Ibland är det inte verktyget som är fel, det kan bero på din dator, ditt nätverk osv.
Ta ett steg i taget och var inte för ivrig att testa allt med en gång. Lär dig hantera ett nytt verktyg innan du börjar använda det i skarp drift.
Att kunna samarbeta via nätet är en nyckelfärdighet idag inom många internationella organisationer. Arbetsgivare ser mycket positivt på förmågan att skapa nätverk och arbeta i virtuella team.
Skapa en tydlig och professionell digital identitet. Arbetsgivare googlar gärna jobbsökande - vad hittar dem om dig? Skapa en professionell profil på t ex LinkedIN, skapa en blogg där du reflekterar över dina studier och arbetsområde, gå med i professionella grupper i t ex Facebook, LinkedIN, Google+ osv. Länka gärna till exempel på projektarbete, uppsatser, praktik mm.
Öppen utbildning
Det finns idag tusentals öppna nätbaserade kurser inom alla ämnesområden som du kan läsa utan kostnad. Många kurser går under benämningen MOOCs, Massive Open Online Course, och ges av välkända universitet runt om i världen. Kurserna ger oftast inga högskolepoäng (en del kurser kan ge poäng men tar avgift för examination). De flesta kurser går på engelska men det finns ett växande utbud på andra språk, främst franska, spanska, ryska, kinesiska och arabiska.
De största MOOC-portalerna i världen är Coursera, EdX and FutureLearn. De erbjuder hundratals kurser, mest på engelska, från universitet runt om i världen.
Flera tips
- Hitta öppna kurser (MOOCs) via t ex Class Central och FutureLearn. Vill du hitta kurser på franska gå till FUN, på spanska Miríada, på ryska Universarium/УНИВЕРСАРИУМ och på arabiska Edraak (إدراك). Det finns även platformen EMMA som har ett kursutbud på 9 europeiska språk.
- Komplettera dina studier genom att följa föreläsningar inom ditt ämne från andra universitet via till exempel plattformen iTunes U. Här finns över en miljon föreläsningar från hundratals universitet i världen. Du kan prenumerera på en föreläsningsserie och se dem gratis i din mobil eller dator när du vill.
- Öppna kurser kan komplettera dina studier. De ger en bra introduktion till ett nytt område och ger dig andra perspektiv på ditt studieområde. Även om du inte får poäng har du skaffat dig kunskap och börjat bygga ett eget kontaktnät. Inte fel att nämna eventuella certifikat i din cv.